Witam mam taki problem jest to bulgotanie wody w jakimś wężu który znajduje się po prawej stronie za kołem pasażera, jak go zatkam palcem bulgotanie ustaje, bo ten wąż zasysa powietrze i chyba znajduje się w nim woda.
I teraz mam pytanie bo autko chodzi i pali normalnie tylko jest to denerwujące bulgotanie, skąd ta woda w tym wężu, czy to faktycznie jest woda, co robić wydmuchać ją sprężarka czy macie jakieś inne pomysły?
Bulgotanie wody pod podłogą pasażera
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 174KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
To bulgotanie oznacza, że w tym momencie jest oczyszczany wkład węglowy w pochłaniaczu oparów paliwa znajdujący się w prawym nadkolu i to oznacza również że masz nieprzytkany jeszcze zawór w tym filtrze czyli wszystko w porządku. Często się to zatyka i jest to również odpowiedzialne za kiepskie odpalanie szczególnie w zimie, gdy zawór evap otwiera się cyklicznie, a zawór w tym filtrze węglowym na samym jego dole jest zapchany i robi nam niezłe podciśnienie w baku zamiast zasysać właśnie tą rurką ( i przy okazji oczyszczać filtr węglowy z oparów), z której słyszysz bulgotanie co później wiemy czym się objawia bo sporo o tym już było pisane na tym forum. W tym zaworze znajduje się jakby pływak, a na samym dnie coś w rodzaju filcu jako filtra wejściowego z tej rurki z której słyszymy bulgotanie i właśnie ten filc zasyfia się śmieciami, piachem itp. U Ciebie oczywiście to działa bo bulgocze i zasysa palucha<okok>