Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Jak odpowietrzyć układ chłodzenia 4.2 ARS ?

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Bawół1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radosław
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Jak odpowietrzyć układ chłodzenia 4.2 ARS ?

Post autor: Bawół1 » 11 sty 2015, 16:41

Witam,
Od wczoraj autko mi się przegrzewa , wskazówka wędruje powyzej 105 stopni.

Tydzień temu zauważyłem ze po zgaszeniu auta delikatnie syczy z górnego przewodu dochodzącego do zbiorniczka wyrównawczego ( odpowietrzenie , powrót nadmiaru) . Alr dopiero wczoraj się za to zabrałem .Odkręciłem i uniosłem zbiorniczek , zdjąłem ten wężyk , obejrzałem króciec i wydaje się cały. Założyłem inną opaskę wszystko skręciłem i tyle.
W sumie to nic nie bylo robione , a odrazu po tym jadąc wskazówka powędrowała poza 90 stopni.
Podjechałem do mechanika , zasugerował ze za daleko nasunąłem wężyk który przyblokował krócicec i nie bylo powrotu ( krócice metalowy wychodzący ze zbiorniczka jest dosć długi , sięga prawie do grodzi) . Ok , auto ostygło trochę , poluzowałem opaskę i zsunałem węzyk .
Jednak problem nadal jest, a jak auto sie nagrzeje to z tego króćca kapie płyn wprost na kolektor wydechowy.

Czy ktoś dysponuje opisem odnośnie odpowietrzania silnika 4.2 ARS lub bliźniaczych ?
Płyn czyściutki , olej w normie .
Podejrzewam ze układ jest zapowietrzony.

[ Dodano: 2015-01-11, 16:41 ]
Dziś praktycznie jestem już pewien ze termostat nie puszcza. Na zegarach 105-110 stopni , a chłodnica zimna . Górny wąż chłodnicy gorący jak diabli , dolny zimny.

Niezła robota czeka , szczególnie ze rozrząd robiony w marcu ub. roku przez poprzedniego własciciela ale już wiem że ...bez termostatu bo po co ruszać jak było ok.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja