Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BLB 2.0 140 KM] Drgania przenoszące sie na cały samochód

Silniki wysokoprężne
lo_bo

[ BLB 2.0 140 KM] Drgania przenoszące sie na cały samochód

Post autor: lo_bo » 19 gru 2014, 00:07

Cześć. Mam pytanie jako do fachowców.
Silnik to wiadomo 2.0tdi BLB. Problem polega na drganiach które przenoszą się na całą budę szczególnie na wolnych obrotach tak do 2 tyś. Pompa założona z 1,9 tdi, dwumas jak i wszystkie poduszki na silniku nowe.
Czy wywalenie starej pompy z wałkami wyrównoważającymi może powodować te drgania?
Czy brak tych wałków nie ma żadnych konsekwencji na prace silnika?
Głównie kieruje te pytania do osób które przerobiły ten temat.
Dziękuje za informacje

Cin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Cin » 19 gru 2014, 08:44

Zalej lepsza ropkę i zobacz czy troche nie lepiej. Czesto problem to wtryski.
Zrób logi wtrysków.

Poduszki oryginał czy zamienik bo jak to drugie to nie znaczy ze dobre.
Posiadam blokady do: 4.2 MPI łancuch : BAT, BAS, BBK jak by ktoś potrzebował.

Awatar użytkownika
Bart_d
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 TFSI 560KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Bart_d » 19 gru 2014, 10:23

Czy zmiana pompy może mieć wpływ na drgania? Prawdopodobnie tak - tylko czy w stopniu zauważalnym dla użytkownika to nie wiem.
Mi udało się zminimalizować drgania do takiego mrowienia na kierownicy i lewarku zmiany biegów (wymiana poduszki, ustawienie rozrządu, podwyższenie obrotów do 865 obr/min). Na fotelach są mało odczuwalne ale i tak drgania jakoś bardziej przenoszą się niż w np. Passatach z tym samym silnikiem (mówię wyłącznie o drganiach na wolnych obrotach).
Przy wymianie jednej z poduszek zauważyłem że (pomimo dobrych poduszek) przedni odbój (ten umieszczony przed pasem z chłodnicami) jakby za bardzo opada w dół.... jakby silnik lekko kładł się - ale nie mam porównania jak powinno być.
Pierwszą poprawę zniwelowania drgań (zanim wymieniłem poduszkę) uzyskałem po podłożeniu pod poduszkę silnika 3 mm podkładki w celu lekkiego uniesienia silnika.
Pytanie jeszcze do posiadaczy 2.0TDI CR C6 - czy u Was również występują drgania, mrowienie itp. efekty? Bo poduszki pod silnikiem są takie same.
Moim zdaniem główna przyczyna zazwyczaj nie leży w samym silniku, a właśnie w sposobie jego zamocowania - bo jakoś w Passatach tych drgań nie czuć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja