Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Nagrzewnica

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Foxy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Nagrzewnica

Post autor: Foxy » 28 paź 2014, 00:00

Witam,

idzie zima i niestety czeka mnie wymiana nagrzewnicy. Dostałem już nową, jutro mam zamiar się za to zabrać. Niepokoi mnie jednak klimatyzacja. Czy jest ona bezpośrednio w jakiś sposób podłączona pod tą całą "obudowę" w której siedzi nagrzewnica? Czy może da rade wymienić nagrzewnicę omijając klime? Tak poza tym to ma ktoś dla mnie jakieś porady co do jutrzejszego zadania? Może gdzieś jest jakiś poradnik? Już jakiś czas latam po siedzi i jak do tej pory to natknąłem się tylko na opisanie sprawy jak to wygląda w c4. Jednak c4 od c5 trochę się różni.

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Moje auto: Inne
Rocznik: 2019
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 28 paź 2014, 00:38

Pomocny filmik:

Robota gruba :)

Foxy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Foxy » 28 paź 2014, 00:59

Nie no bez przesady, Chińczyk się chyba trochę zagalopował, czytałem że w środku wystarczy rozebrać tylko tunel środkowy i konsole <mysli> btw. przynajmniej muzyczka mnie rozbudziła bo już ledwo siedziałem :>

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 28 paź 2014, 21:50

Nie chcę dyskutować bo sam tego nigdy nie wyciągałem - ale jak chcesz wysunąć nagrzewnicę kiedy w ścianie grodziowej tkwią przewody?

Napisz może czy Ci się udało?

Foxy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Foxy » 28 paź 2014, 23:17

Wstępnie zabrałem się za rozbieranie na ile mi czas pozwolił i już mogę powiedzieć, że nie jest tak kolorowo jak wcześniej o tym gdzieniegdzie przczytałem. Po zdemontowaniu tunelu środkowego i konsoli niewiele da się zrobić. Nie wiem jakim cudem komuś udało się wytachać to wszystko bez dalszej rozbiórki. Nie widać tego mieszalnika nawet w połowie. Jutro powyciągam plastiki spod kierownicy oraz schowek, może coś więcej uda mi się zobaczyć chociaż zastanawiam się czy nie oddać samochodu do mechanika, byłem się zapytać i za wymianę nagrzewnicy zawołał 300 złociszy <mysli>

2 fotki jak to teraz wygląda:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 28 paź 2014, 23:48

Coś mi się wydaje że chińczyk dobrze wiedział co robi ;) - zobacz filmik od 5:12 jak długie są rury nagrzewnicy przechodzące przez ścianę grodziową , i zobacz 5:25 jak odkręca nagrzewnicę od całego modułu klimy , myślę że musiałbyś zdemontować pedały żeby wysunąć ją w tą stronę

Foxy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Foxy » 30 paź 2014, 01:35

Nie ma szans, jedyny sposób to wyjazd z całą deską <uoee> jak na razie postanowiłem to sobie darować. Przepłukałem starą nagrzewnice samą wodą i zaczęło jako tako grzać, jutro zamierzam użyć jakiegoś płynu do płukania chłodnic czy coś w tym stylu aby ten cały syf z nagrzewnicy przeżarło i znowu płukanie . Ogrzewanie jako tako wraca i to po samej wodzie pod ciśnieniem ale jednak nie jest to jeszcze to... Jutro spróbuje ten cały syf wypłukać bo nawet po samej wodzie poleciało tego sporo. Myślę że się obejdzie bez wymiany nagrzewnicy, poleży sobie w pudełku do końca zimy a potem pomyśle. :] Edytowałem post zgodnie z Regulaminem (szalony)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2014, 18:53 przez Foxy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Multifonika
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 2001
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.2 230KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Multifonika » 30 paź 2014, 19:08

Foxy, _profil
Lektor.

niedzwiedz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: niedzwiedz » 17 sty 2015, 17:14

Foxy, Ja wymieniałem bez sciągania deski poczytaj moje posty.

Zdjęcie poniżej,odłączyć przewody i wysunąc nagrzewnice.Fak przewody są w sćianie grodziowej ale niektrórzy nie wiedzą że są one łączone przy nagrzewnicy.Przy wysówaniu nagrzewnicy będzie ona haczyła o jeden element.Ten kto bedzie wymieniał zauwarzy o co chodzi, trzeba będzie go delikatnie naciągnąc i wysunąć nagrzewnicę.
ONLY AUDI

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl