Witajcie.
Dostałem od kolegi licznik z pełnym FIS-em, a u mnie niestety FIS to już historia ( przynajmniej jego wyświetlanie czegokolwiek ). Z racji tego, iż on sam nie pamięta już w jakim stopniu jego FIS działał chciałbym do niego jakoś podprowadzić zasilanie by sprawdzić czy i jak świeci i czy warto by było oddać to wszystko do jakiegoś magika który by to poprzelutowywał i potem poskładał do kupy. Czy ktoś może podrzucił by do jakich pinów się podpiąć by to sprawdzić? Z tego co widziałem na Youtube jak gość zmienia sam sobie FIS to na pewno można tylko nie wiem jak i co, bo i test licznika potem robi jak już wskazówki poskładał. Wiem że pewnie by prościej może było wyjąć mój i wpiąć jego by zobaczyć co i jak, ale wolałbym pójść troszkę krótszą drogą bo nie mam na razie za bardzo czasu na inną formę.
Z góry oczywiście dziękuję za wszelkie cenne porady.
Podłączenie na krótko licznika
-
- Forum Audi A6 / A7
Podłączenie na krótko licznika
Ride Or Die
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Moje auto: Inne
- Rocznik: 2019
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Podpinałem na krótko na stole licznik i zgrywałem i edytowałem wsady. Zasilanie wziąłem z zasilacza komputerowego ATX ( uruchamiasz go spinająć na krótko zielony przewód z dużej kostki 20 lub 24 pinowej z masą , 12V to żółty ) albo można z akumulatora.
W liczniku z elektronicznym zegarkiem musisz podpiąć się do niebieskiej kostki ( w razie czego skontroluj z rozpiska pinów dla twojego licznika )
pin 1 i pin 23 - podajesz 12 V
pin 7 , pin 9 , pin 24 - podajesz masę
Licznik wystartuje , jeśli chcesz podłączyć interfejs to:
- Linia K w liczniku jest w zielonej kostce pin 28 łączysz ją z pinem 7 interfejsu
- 12 V na pin 16 interfejsu
- masa na pin 4 interfejsu
W liczniku z elektronicznym zegarkiem musisz podpiąć się do niebieskiej kostki ( w razie czego skontroluj z rozpiska pinów dla twojego licznika )
pin 1 i pin 23 - podajesz 12 V
pin 7 , pin 9 , pin 24 - podajesz masę
Licznik wystartuje , jeśli chcesz podłączyć interfejs to:
- Linia K w liczniku jest w zielonej kostce pin 28 łączysz ją z pinem 7 interfejsu
- 12 V na pin 16 interfejsu
- masa na pin 4 interfejsu
-
- Forum Audi A6 / A7
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Moje auto: Inne
- Rocznik: 2019
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Po zalogowaniu Vagiem zrób output tests - sprawdzisz zegary i podświetlenie wyświetlaczy ale to pewno wiesz.
Coś mi się wydaje że szybciej podmieniłbyś zegary u siebie - chwila moment. Ja miałem zegary od znajomych z A4 B5 , do jednego licznika z A6 C5 wrzucałem nawet wsad z B5 i licznik do dziś działa Dlatego podłączałem na stole.
Jakbyś chciał zgrywać wsad i zczytać PIN , zmienić przebieg - zwykłym kablem KKL za 30 zł ( tylko przy licznikach VDO ) - to można to zrobić programem Vageepromprogramer lub nawet K+CAN Commanderem ( mogę opisać jak to ogarnąć )
Coś mi się wydaje że szybciej podmieniłbyś zegary u siebie - chwila moment. Ja miałem zegary od znajomych z A4 B5 , do jednego licznika z A6 C5 wrzucałem nawet wsad z B5 i licznik do dziś działa Dlatego podłączałem na stole.
Jakbyś chciał zgrywać wsad i zczytać PIN , zmienić przebieg - zwykłym kablem KKL za 30 zł ( tylko przy licznikach VDO ) - to można to zrobić programem Vageepromprogramer lub nawet K+CAN Commanderem ( mogę opisać jak to ogarnąć )
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
4B0 920 933G
A(U)lub(3)Z7Z0B2159435 naklejka jest bardzo słaba i nie jestem w stanie dokładnie rozszyfrować początku.
VDO 110.080.128/001
[ Dodano: 2014-10-08, 18:18 ]
Wszystko świetnie zadziałało, fis świeci się w tych otrzymanych zegarach bardzo ładnie, nawet ładniej niż u mnie jak wszystko jest zimne. tylko napisy wyświetla chyba po niemiecku albo holendersku ale mając wsad chyba dało by się to też ogarnąć?
A(U)lub(3)Z7Z0B2159435 naklejka jest bardzo słaba i nie jestem w stanie dokładnie rozszyfrować początku.
VDO 110.080.128/001
[ Dodano: 2014-10-08, 18:18 ]
Wszystko świetnie zadziałało, fis świeci się w tych otrzymanych zegarach bardzo ładnie, nawet ładniej niż u mnie jak wszystko jest zimne. tylko napisy wyświetla chyba po niemiecku albo holendersku ale mając wsad chyba dało by się to też ogarnąć?
Ride Or Die
-
- Forum Audi A6 / A7