Pawel_7 pisze:U mnie w podszyciu ukrył tylko komputer sterujący - STAG, który jest ładnie zakryty osłoną.
Lepiej gdyby zrobili odwrotnie, centralkę w komorę a reduktor na podszybie
Pawel_7 pisze:Obecnie najważniejsze dla mnie jest żeby instalacja działała tak dobrze jak do tej pory. Nie czuję zupełnie momentu zmiany pomiędzy paliwami.
Również mam instalkę STAGa i nie czuję różnicy w jeździe między Pb a LPG.
Pawel_7 pisze:Nawet nie miałem pojęcia, że można tak ładnie ukryć gaz
W warsztacie, gdzie oddawałem auto na montaż instalacji, zwracają uwagę życzenia klienta i wszystko zamontowali mi tam gdzie chciałem. Nawet nie przypuszczałem, że im tak wyjdzie
Fajnie podchodzisz do swojej audiczki, życzę bezawaryjnej jazdy miałem 2.4 quattro i to naprawdę fajny silniczek
Ale muszę Ci napisać że osobiście to bym zastrzelił za taki montaż wtryskiwaczy gazowych (zwłaszcza że gazownik włożył Valteki jeśli dobrze na zdjęciu widzę) a przewody do nich to wręcz walają się gdzie popadnie.
Fajnie by było jakbyś miał w planach ogarnięcie komponentów instalacji gazowej pod maską do podobnego stanu jak kolega yaszczur i będzie git pięknie
Pozdrawiam i jeszcze raz radości z jazdy życzę
Było 2.4 AML quattro avant 2000r (ale zostało w rodzinie)
Jest S6 4.2 AQJ, jeszcze 80tka Coupe B3 2.2Q czeka na renowację - wrażenia bezcenne
QUATTRO!!
yaszczur pisze:Pawel_7 napisał/a:
Nawet nie miałem pojęcia, że można tak ładnie ukryć gaz
W warsztacie, gdzie oddawałem auto na montaż instalacji, zwracają uwagę życzenia klienta i wszystko zamontowali mi tam gdzie chciałem. Nawet nie przypuszczałem, że im tak wyjdzie
No ja też właśnie jestem pozytywnie zaskoczony takim montażem - bardzo ładnie to ukryte
Piotrek KNB pisze:Fajnie podchodzisz do swojej audiczki, życzę bezawaryjnej jazdy miałem 2.4 quattro i to naprawdę fajny silniczek
Ale muszę Ci napisać że osobiście to bym zastrzelił za taki montaż wtryskiwaczy gazowych (zwłaszcza że gazownik włożył Valteki jeśli dobrze na zdjęciu widzę) a przewody do nich to wręcz walają się gdzie popadnie.
Fajnie by było jakbyś miał w planach ogarnięcie komponentów instalacji gazowej pod maską do podobnego stanu jak kolega yaszczur i będzie git pięknie
Pozdrawiam i jeszcze raz radości z jazdy życzę
Dzięki wielkie, również życzę bezawaryjności
Ogólnie to tak jak piszę Koledzy - LPG to dla mnie nowość. Jak ogarnę wszystkie inne sprawy na pewno pomyślę o estetyczniejszym ukryciu instalacji
Ostatnio pisałem, że naprawiłem przycisk blokady tylnych szyb. Niestety, za pierwszym razem tylko go przeczyściłem ze smaru i opalonych styków. Szyby tylne odsuwały się ale czasami musiałem jednorazowo wcisnąć przycisk blokady. Zrobiłem drugie podejście: Przelutowałem "zimne luty" na spodzie płytki przełącznika i nie zapeszając, problem na razie w 100% ustąpił (22.09.2014). :
[ Dodano: 2014-10-01, 20:29 ]
Okazało się, że oprócz ośmiu oryginalnych i działających głośników posiadam oryginalny subwoofer
Był od nowości bo na wlepkach widnieje kod: "9VD" czyli "Głośnik aktywny"
Natomiast po wyjęciu radia zobaczyłem taką rzeźbę, że nie wiem od czego tutaj zacząć.
Dodany jest też jakiś adapter. (30.09.2014). :
Mam sporo pytań: 1) Co to za adapter? Związany z subwooferem i tylnymi głośnikami? 2) Co to za czerwona kostka? (jest niepodłączona). 3) Po wyjęciu kluczyka radio się rozkodowuje. Pewnie trzeba zamienić kable w kostce, tylko które?
proszę o odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2015, 13:08 przez Pawel_7, łącznie zmieniany 1 raz.
1. Stawiam na adapter, który sprawia, że tylne głośniki grają na nie fabrycznym radiu.
2. Wydaje mi się, że to jest oryginalna kostka pod podłączenie głośników, przynajmniej u mnie część z przewodów na tej kostce odpowiadała min. za fabryczny subwoofer.
3. Na kostce zamień żółty z czerwonym miejscami, radio będzie trzymało pamięć ale będzie się wyłączało w momencie wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki.
Dzięki Dam!ano
Tak jak przypuszczaliśmy na dwa pytania odpowiedź była prosta.
1)Jest to pewnie adapter potrzebny żeby grały głośniki z tyłu i sub.
3)Radio już się nie rozkodowuje - należało zamienić czerwony i żółty kabel w kostce od radia.
Pozostało jedno ważne pytanie: Co to za czerwona kostka i ta druga, mniejsza, zielona kostka?
Obie nie są nigdzie podłączone a mimo to radio z subem i głośnikami z tyłu grają.
Kostki zaznaczyłem na poniższych zdjęciach. (02.10.2014). :
Ostatnio zmieniony 20 lip 2015, 14:53 przez Pawel_7, łącznie zmieniany 1 raz.
Czerwona to raczej od zmieniarki do ori radyjka
a zielona to info z radia na wyswietlacz AC (częstotliwość radia, kasety, lud CD) wepnij ją tam obok żółtej
Radio mam nie oryginalne. Jest to Pioneer DEH-2200UB. Posiada CD, MP3, AUX i USB więc zmieniarki nie potrzebuję.
Skoro jednak jest kabel to pewnie ktoś wyjął ją przed sprzedażą bo oryginalnie musiała być ?
Rozumiem, że z nieoryginalnym radiem mogę pomarzyć o informacjach wyświetlanych na FISie ?
[ Dodano: 2014-10-02, 19:04 ]
Czy dla info na FISie warto zmieniać radio na ori?
Chorus i Concert są strasznie przestarzałe. Nawet Concert II też mi nie wystarczy, bo słucham głównie z Pendrive'a. Chyba, żeby dokupić emulator. W 2DIN jest przestarzałe Symphony no i zmiana na 2DIN to wymiana mnóstwa elementów. RNS-E to za droga impreza.
Wydaje mi się, że jedyna słuszna opcja to RNS-D + emulator. Tym bardziej, że mam Full FIS oraz Navigację w FISie.
Co myślicie?
Ostatnio zmieniony 20 lip 2015, 15:12 przez Pawel_7, łącznie zmieniany 1 raz.
W mojej ocenie w zupełności wystarczy Symphony + emulator, nie trzeba się od razu ładować w Navi Plus. Ja sam mam RNS-D i podpięty emulator AUX i gra elegancko.
Symphony II jest już na CANie jak mnie pamięć nie myli, więc bez emulatora np. na FISie Ci nic nie pokaże. Radio z B6 nie będzie pasować, są inne ramki.
Kup sobie normalne zwykłe Symphony I, podpinaj i ciesz się dźwiękiem.
Murdzi no faktycznie, jeszcze dochodzi problem z CANem w ChorusII, ConcertII i SymphonyII
Najtańszy na allegro adapter CAN obsługujący FIS to 211zł.
Najtańszy emulator zmieniarki to 235zł.
Nie wspomnę już o koszcie zmiany konsoli w przypadku wstawienia 2DIN.
Oraz zakup samego radia to też koszty.
Ale Nawigacja RNS-D nie jest na CANie prawda?
bo jeśli nie jest na CAN to może jeszcze się skuszę na RNS-D
[ Dodano: 2014-10-04, 13:58 ]
To podpowie ktoś co z tym radiem Navigation Plus (RNS-D) ?
do jego podłączenia konieczne jest CAN ?
Ostatnio zmieniony 20 lip 2015, 15:16 przez Pawel_7, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja mam navi RNS-D DX i cześć odpowiedzialna za komunikacje z FISem jest po CAN niestety. Podświetlenie działa normalnie, wyłączanie po kluczyku też, ale komunikacji z licznikiem nie ma. Navi RNS-D NON DX ponoć komunikuje się bez CANa.
A no właśnie znowu ten CAN
Navi RNS-D NON DX będzie ciężko zaleźć, tym bardziej, że sami sprzedający nie mają tak na prawdę pojęcia jaki radio sprzedają.
Najwyżej zrezygnuję z tych informacji na FISie. Bo podoba mi się ta Navi Plus.
Murdzi Sam montowałeś u siebie Navi Plus prawda? Jakie radio miałeś najpierw?
Też masz 97rok i FULL FIS więc może podpowiesz mi na co zwrócić uwagę przy zmianie itp.
Rozumiem, że każde RNS-D zadziała, a adapter CAN będzie potrzebny tylko do info na FISie?
Poza tym tak jak piszesz: włączania radia i podświetlenie będzie działać bez adaptera?
Każda rada na pewno mi się przyda
Miałem u siebie zwykłe radio 1 DIN nieoryginalne, jakiś SONY. Sam przekładka konsoli to żaden problem, potem podłączenie wszystkiego również nie przysparza kłopotów. Navi Plus DX i NON DX będzie bez problemu działać, jedynie trzeba podać plus na jeden pin odpowiedzialny za trzymanie kodu w radiu. Prosta sprawa. Podświetlenie, wyłączanie po kluczyku - u mnie wszystko idealnie działa. W wersji NON DX będziesz miał piny DATA CLOCK i ENABLE i te spokojnie pasują do przedliftowego licznika bez CANa, a taki na bank masz w oryginale od 97 rok. Natomiast w RNS-D DX masz piny CAN H i CAN L i wtedy komunikacji z licznikiem bez adaptera nie ogarniesz.
Murdzi, dzięki za wytłumaczenie W takim razie najprawdopodobniej w przyszłości pomyślę o RNS-D tym bardziej, że mam już nawigację wyświetlaną w liczniku. Zostanie tylko koszt radia + kompletnej konsoli
Nowości:
-Wyczyściłem elementy kokpitu oraz podsufitki (pasy, uchwyty, lampki itp).
-Ponadto zamontowałem brakującą zaślepkę śrubki przy słoneczniku. Jest to niewidoczny detal, ale Audi ma być idealne
Zdjęcie jest słabe, bo w rzeczywistości prawie nie widać różnicy kolorów. (26.09.2014). :
-Po walce z translatorem rozszyfrowałem też, że ciemne szyby zrobiono w Niemczech za 200 Ojro :D
-W książce serwisowej nie widnieją żadne naprawy, jedynie zwykły serwis oleju itp + wydruk z podpięcia pod komputer w ASO. Błędów na trzech sterownikach nie stwierdzono.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2015, 20:04 przez Pawel_7, łącznie zmieniany 2 razy.