Odwiedzam to forum już od dawna bo o Audi A6 C5 marzyłem latami.
Szczytem luksusu i priorytetem były dla mnie wersje wyposażone w słynny napęd Quattro. Ponadto brałem pod uwagę wyłącznie sedany z benzynowym silnikiem i manualną skrzynią. Reszta wyposażenia to dla mnie detale, w które będę doposażał moje Audi.
Dokładnie 30.08.2014 stałem się posiadaczem wyżej opisanego auta. Dla mnie to więcej niż samochód - to pasja!

Mam auto z pierwszego roku produkcji, więc można powiedzieć, że z dnia na dzień jest coraz bardziej unikatowe. Z tego względu chciałbym zrobić z tego auta ciekawy "projekt" w stylu OEM+.
- Marka: Audi
- Model: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna/Sedan
- Silnik: kod: 2.4 Quattro
- Moc: 121kW - 165KM
- Rok produkcji: 1997
- Kolor lakieru: LY5K granatowy
+Montaż sekwencyjnej instalacja LPG - przy przebiegu 211998km
Wyposażenie

Z kodów (audiklub.org i igorweb.org) :
*4B2 = Boczne listwy ochronne w kolorze samochodu.
C6U = Obręcz koła ze stopów lekkich 6 jx15h2 et45
*G0G = Skrzynia biegów manualna, 5-biegowa, dla pojazdów z napędem na cztery koła.
*H6S = Opony 195/65 R15 indeks V.
*J0L = Akumulator 340A (70Ah).
M88 = 6-cylindrowy silnik z wtryskiem 2,4 ltr. litera kodowa
6-cylindrowy silnik benzynowy 2.4 L 121 kW 30V V6 with MVEG 2 base engine is T7T/T6R
*1BA = Zawieszenie standardowe, komfortowe.
*1AH = ABS i EDS.
1G3 = Kolo zapasowe normalne zamiast dojazdowki
2PG = Kierownica do inst.pod.powietrz.
*1N1 = Elektryczno-hydrauliczne wspomaganie układu kierowniczego.
5RQ = Lusterko na wysięgniku (konvex) str. prawa
5SL = Lusterko na wysięgniku (konvex) 1f52
T7T = 6-cylindrowy silnik z wtryskiem 2,4 ltr. litera kodowa
0JJ = Klasa masy pojazdu os przednia >> zakres mas: 1ba:1436-1495; 1bj:1436-1495
*4UE = Poduszka powietrzna dla kierowcy i pasażera z przodu.
0YQ = Klasy ciezaru-os tylna >> zakres ciezaru: 14
*0G1 = Skrzynia biegów manualna.
*8UD = Radio Concert.
*8GL = Alternator 120A.
*9VD = Głośnik aktywny.
*1KD = Hamulce tarczowe tylne.
1LB = Hamulce tarczowe przód
oraz:
-Centralny zamek z kluczyka i pilota w kluczyku + zapasowy kluczyk.
-Chromowane: Klamki wewnętrzne, Listwy drzwi, Listwy wokół okien, Pokrętła nawiewu, Paski pod przednimi lampami, Przycisk hamulca ręcznego, Znaczki i emblematy.
-Climatronic: Klimatyzacja automatyczna 2-strefowa + nawiew na tył. 100% sprawna i nabita.
-EDS - Elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego EDS: przy nawierzchni o różnej przyczepności i szybkości poniżej 40 km/h wspomaga ruszanie zapobiegając ślizganiu się kół na zbyt gładkim podłożu.
-Elektryczne szyby x4. Szyby otwierane i zamykane przekręceniem kluczyka w zamku oraz zdalne sterowanie szybami, na odległość z pilota. Zabezpieczenie przed przyciśnięciem ręki. Zabezpieczenie przed otwarciem przez dzieci, mechaniczne dla tylnych drzwi. Przednia szyba z ciemniejszym pasem zapobiegającym oślepianiu.
i elektryczne dla tylnych szyb.
-Fotele podgrzewane z przodu, z regulowaną elektrycznie wysokością + zakresy regulacji x3 (kąt oparcia, miejsce na nogi, zagłówki) wraz z bocznymi poduszkami powietrza. Szuflady w przednich fotelach. Siatki w oparciach przednich foteli. Schowki drzwiowe x6. Asymetrycznie dzielona i rozkładana tylna kanapa wraz z podłokietnikiem. Pasy przednie i tylne regulowane.
-Głośniki oryginalne x8 + subwoofer.
-Hamulce przód i tył - tarczowe. Przenie tarcze wentylowane.
-Immobiliser.
-Kierownica regulowana w dwóch zakresach.
-Klamki, Listwy, Lusterka, Zderzaki w kolorze nadwozia.
-Klamki wewnętrzne podświetlane.
-Komputer pokładowy Duży, Full FIS (-chwilowe zużycie paliwa, -zasięg jazdy, -czas jazdy, -średnie zużycie paliwa, -średnia prędkość jazdy).
-Kontrolka zużycia klocków hamulcowych.
-Kontrolka zużycia płynu do spryskiwaczy.
-Kontrolka rozładowanego akumulatora, obrotomierz, prędkościomierz, woltomierz, wskaźniki: paliwa, płynu chłodniczego, zegarek analogowy.
-Książka serwisowa z kompletem broszur, cenników, dokumentów, faktur, prospektów, ulotek.
-Lampy przednie soczewkowe z elektryczną regulacją wysokości z kabiny. Lampy przeciwmgielne przednie i tylne.
-Lampka sufitowa przednia Ambiente z diodami i z podświetlonymi ikonami + tylna z podświetlonymi ikonami.
-Listwy progowe na wszystkich czterech progach, z wkładką z aluminium, z przodu z napisem Audi, a także listwy ochronne na stopniach z tworzywa sztucznego.
-Lusterka boczne elektrycznie regulowane i podgrzewane. Kierowcy asferyczne, pasażera Konvex. Lusterko wsteczne czarne.
-Nawigacja GPS w liczniku FIS.
-Maska podnoszona na siłowniku.
-Mechanizm kierowniczy ze stałym wspomaganiem.
-Oświetlenie przestrzeni wokół nóg z przodu i z tyłu wraz z kopertówki oraz oświetleniem spod drzwi. Podświetlenie: bagażnika x2, lusterek - po przesunięciu osłon w słonecznikach x2, popielniczki x3, zapalniczki. Potencjometr oświetlenia. Płynne przygasanie lampek.
-Poduszki powietrzne Airbag x4: Poduszka kierowcy, pasażera, boczne poduszki w fotelach.
-Schowek pasażera podświetlany i zamykany wraz z uchwytem na długopis i możliwością postawienia dwóch puszek z napojem.
-Spryskiwacze podgrzewane.
-Szyba tylna ogrzewana, z wyłącznikiem czasowym i zintegrowaną anteną radiową.
-Światła przeciwmgielne przednie i tylne.
-Telefon pokładowy AEG:
-Trzecie światło stop.
-Uchwyty mocujące w bagażniku x4. Uchwyty na napoje x3.
-Quattro - stały napęd na 4koła.
Modyfikacje

-Brak oznaczenia modelu na klapie.
(Wiedzieliście, że w fabrycznie nowym aucie trzeba za to dopłacać?)
-Wycieraczki przednie płaskie dedykowane (Bosch).
-Dywaniki gumowe dedykowane (Petex) wraz z oryginalnymi stoperami.
-Dokładki zderzaków oraz dolne, boczne listwy pomalowane na czarno.
(Finalnie te elementy zostaną polakierowane pod kolor auta. Wiem, że takie malowanie w kolor można było na pewno uzyskać w wersjach po lifcie fabrycznie. Z tego powodu zrobię taką modyfikację.)
-Radio Pioneer DEH-2200UB (USB, AUX, CD, MP3).
(To radio to jedyny element auta, który odbiega od mojego pomysłu:) Ale ważne, że plany już są.)
-Szyby tylne przyciemnione: szyba bagażnika i tylne trójkąty folia chrom/lustro weneckie, boczne szyby drzwi folia czarna.
(Wiedzieliście, że fabrycznie można było zamówić "Szyby przyciemniane od słupka B" choć chyba tylko w Avancie po liftingu. Z tego powodu ciemne szyby zostają.)
-Podświetlenie tablicy rejestracyjnej białymi diodami LED.
-Zaciski hamulcowe i tarcze pomalowane na srebrno.
-Zeszlifowanie gumy z plastikowych elementów tylnego uchwytu na kubki + malowanie bezbarwnym lakierem.
(Wreszcie odzyskały dawny blask.)
-Lakierowane w czarny połysk: mocowania lusterek, kratki zderzaka x3, grill.
(Wreszcie odzyskały dawny urok.)
-Drugi uchwyt na kubki w konsoli środkowej.
-Oryginalne alufelgi Audi 15' wraz z dekielkami i zimowymi oponami Michelin 195/65/15
(Dokładnie na takich mój egzemplarz opuścił fabrykę.)
-Mieszek zmiany biegów z prawdziwej skóry.
(Wiedzieliście, że nawet Audi nie robiło w oryginale mieszka z prawdziwej skóry, tylko ze sztucznej?)
-Alufelgi 17" S-line Szczotkowane Aluminium + Opony niskoprofilowe Yokohama przód V105, tył V103 225/45/17.
(Zamienniki po przeróbce, ale dedykowane do Audi więc pasują do mojej wizji.)
-Apteczka.
-Czarne ramki rejestracji.
-Diody LED w bagażniku i schowku zamiast słabych żółtych żarówek.
-Komplet oryginalnych kratek nawiewów "szczotkowane aluminium" z pakietu S-Line.
-Poliftingowe klamki wewnętrzne z matowego metalu jakby satynowego.
-Ramki klamek ala szczotkowane aluminium.
-Chromowane obudowy lusterek in.pro.
Plany:
Kilka zostało już zrealizowanych, ale nadal mam ich mnóstwo. Poniżej te, które są najbliżej:
-Dokupienie brakującego dekielka felgi S-Line.
-Ujednolicenie koloru przyciemnionych szyb.
-Dokładki zderzaków oraz dolne, boczne listwy w kolor auta.
-Radio ori Audi 2DIN Symphony I, a finalnie może Navigation Plus RNS-D NO DX. +Zmieniarka USB.
-Oryginalne ramki klamek i listwy szczotkowane aluminium.