Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Ginące światło mijania,kierunkowskazy,wycieraczki itd

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
m4n77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Ginące światło mijania,kierunkowskazy,wycieraczki itd

Post autor: m4n77 » 28 wrz 2014, 19:05

Witam, mam dosyć dziwny jak dla mnie problem, bo zdarza się raz na 15-20 odpaleń samochodu, że nie działają światła mijania,drogowe,wycieraczki,spryskiwacze szyb, kierunkowskazy, po ponownym uruchomieniu silnika wszystko okej, i działa jak należy, mogę i 100x włączać i wyłączać światło wycieraczki itd, wszystko jest, ten problem jest tylko przy odpaleniu, albo przekaże napięcie, albo nie, gdzie mogę szukać problemu??
auto: Audi A6 C5 99r.
z góry dziękuję za pomoc i wskazówki

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 28 wrz 2014, 19:53

Awaryjne działają? W sensie jeśli przy wyłączonym silniku wciśniesz przycisk awaryjnych?

Jak dla mnie wygląda to na brak + podawanego na odpowiednie przekaźniki po stacyjce.

Niestety nie mam teraz czasu na analizowanie schematów ale ja bym szukał problemu albo przy stacyjce - po przekręceniu 'nie ma styku'. Prawdopodobnie jest zaśniedziały, upalony styk i po kilkukrotnej próbie przekręcenia stacyjki minimalnie inaczej się układa i jest przepływ.

Awatar użytkownika
m4n77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: m4n77 » 29 wrz 2014, 16:27

Awaryjne działają przy włączonym i wyłączonym silniku, od awaryjnych chyba normalnie jest oddzielny plusowy kabel, bo bez kluczyka też działają, chyba są poza tym obiegiem wewnętrznym, nwm czy wspominałem ale reg lusterek też nie działa, a podgrzewanie lusterek dziala np masakra...

[ Dodano: 2014-09-29, 16:27 ]
Pytanie czy można by było ominąć te przekaźniki do stacyjki, i dać plusowy omijając stacyjkę? tak jakby zmostkować? żeby światła dało się włączyć nawet bez kluczyka?

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 29 wrz 2014, 22:13

No i co? Wtedy załatwisz sobie akumulator w ekspresowym tempie. Kiedyś zejdziesz i nie odpalisz :)

Słuchaj, jak dla mnie sprawa powinna być prosta i łatwa do usunięcia. Jeżeli masz zgrupowaną tak awarię, to winny jest jeden element... w większości przypadków.

Jedź do elektryka samochodowego - byle ogarniętego - powinien usunąć usterkę w pół godziny... Jeśli sam się na tym nie znasz i nie wiesz jak dobrze czytać schematy to nawet się do tego nie zabieraj :)

arturkowalc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arturkowalc » 30 wrz 2014, 08:00

Witam, na 100% do wymiany kostka stacyjki. Koszt nowej to ok 70 zeta, czas wymiany 30 min.

Awatar użytkownika
m4n77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: m4n77 » 01 paź 2014, 10:23

Kolego, wadliwa kostka przy kierownicy byłaby przyczyną braku oświetlenia z prawej strony auta? po otworzeniu drzwi?

arturkowalc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arturkowalc » 01 paź 2014, 15:17

Na początku postu napisałeś, że po odpaleniu auta giną światła, kierunkowskazy itd. W stacyjce jest kostka w której pracuje sprężyna, po pewnym czasie obudowa kostki pęka i nie ma styku. Jeśli brak oświetlenia z jednej strony to nie kostka. Pozdrawiam

piko a6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piko a6 » 30 gru 2014, 21:13

witam.mam audi a 6 c5 2.8guatro. co moze byc przyczyna po odpaleniu nie dzialaja kierunki,nadmuch,wycieraczki i halogeny,tylko przez pierwsze dwie,trzy minuty. pozniej wszystko wraca do normy.

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 30 gru 2014, 22:03

Przed odpaleniem na zapłonie wszystko działa?

Te wszystkie podzespoły są zasilane z kontaktu X - w czasie pracy rozrusznika są rozłączane przez przekaźnik - pierwsze podejrzenie to takie że już niedomaga i nie wraca do pozycji wyjściowej od razu

Znajduje się on nad nogami kierowcy:
Obrazek
images hosting

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja