[ AKE 2.5 180 KM] Świece długo grzeją
[ AKE 2.5 180 KM] Świece długo grzeją
Witam,
Mam pytanie co do czasu grzania świec. Przy obecnych temp. kontrolka powinna tylko mignąć, natomiast u mnie pali się całkiem długo ok 4sek, a przekaznik pika dopiero po około 8sek.
Świece założyłem wczoraj nowe, czujnik temp cieczy działa prawidłowo (sprawdzany w vagcom), sprawdzałem i na fajce pojawia się lekko ponad 10V, patrzyłem nawet na wartość w adaptacji 12kanału i jest oryginalna, czyli nic z czasem elektronicznie nie było kombinowane, dalej brakło mi pomysłów. Ktoś może byłby w stanie mi doradzić coś?:)
Pozdrawiam
Mam pytanie co do czasu grzania świec. Przy obecnych temp. kontrolka powinna tylko mignąć, natomiast u mnie pali się całkiem długo ok 4sek, a przekaznik pika dopiero po około 8sek.
Świece założyłem wczoraj nowe, czujnik temp cieczy działa prawidłowo (sprawdzany w vagcom), sprawdzałem i na fajce pojawia się lekko ponad 10V, patrzyłem nawet na wartość w adaptacji 12kanału i jest oryginalna, czyli nic z czasem elektronicznie nie było kombinowane, dalej brakło mi pomysłów. Ktoś może byłby w stanie mi doradzić coś?:)
Pozdrawiam
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
Związek jest oczywisty: czujnik rejestruje temp. silnika i na tej podstawie steruje czasem grzania swiecmarcinacm pisze:Ale teraz moje pytanie. Co ma się czujnik od temp cieczy do grzania świec żarowych?

Jak na próbę odłączysz wtyczke od tego czujnika to wówczas zawsze powinno byc grzanie na maxa.
Części samochodowe online - Motostacja pl
dokładnie takRomanS pisze:Związek jest oczywisty: czujnik rejestruje temp. silnika i na tej podstawie steruje czasem grzania swiecmarcinacm pisze:Ale teraz moje pytanie. Co ma się czujnik od temp cieczy do grzania świec żarowych?
![]()
Jak na próbę odłączysz wtyczke od tego czujnika to wówczas zawsze powinno byc grzanie na maxa.
Ale u mnie czujnik cieczy jest OK więc może ma ktoś jakiś pomysł?

- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
Zastanawiam się, czy tylko jeden czujnik temp cieczy ma wpływ na to grzanie?kamilsdz pisze:Ale u mnie czujnik cieczy jest OK więc może ma ktoś jakiś pomysł?
A może np. czujniki temp powietrza, paliwa tez jakoś wpływaja na decyzję ECU co do grzania świec?
Tak sobie tylko pomyslałem a nie mam pod ręką dokładnych schematów aby w tym grzebać.
A może przekaźnik z klejącymi sie stykami ?
Takie pomysły na szybko mi przyszły...

Części samochodowe online - Motostacja pl
Cos w tym może być bo jak go kiedys zapomnialem podłączyć, auto startowało z dość dużych obrotów. Ktoś wie może co to dokładnie za czujnik?marcinacm pisze:Słuchaj kolego jeszcze jeden czujnik jest za to odpowiedzialny z mianowicie ten który zaznaczyłem na żółto[url=http://images67.fotosik.pl/165/23d80ffeda5a6482m.jpg]Obrazek[/URL]
U mnie był uszkodzony i świece bardzo długo grzały
[ Dodano: 2014-09-09, 22:42 ]
Już wiem, to jest czujnik temp. oleju więc odpada bo wszystkie wskazania temp. sprawdzałem i są OKEJ :P
A czy jeśli któraś z tych nasadek na świece nie styka to mogą dlatego dłużej grzać?
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7