[A6 C5 manual ] Sprzeglo
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Tylko licz się z tym, że sztywne sprzęgło może uszkodzić skrzynię. Problemem są drgania rezonansowe, które w nowoczesnych dieslach występują w zakresie pracy silnika powyżej biegu jałowego. W starych dieslach drgania rezonansowe występowały w zakresie poniżej prędkości obrotowej biegu jałowego. Poczytaj coś więcej na ten temat niż fora internetowe i zdecyduj czy warto ryzykować. Miałem już kilka samochodów na sztywnym kole z rozwalonymi skrzyniami po przebiegach rzędu kilkadziesiąt tys km od wymiany z dwumasy.gregor88 pisze:Ka mam. Podobna sytuacja tylko to tego mam walnieta dwumase i chciałbym wymienic ta dwumase na normalne sprzeglo poradzcie jakie kupic ja mam 1.9 tdi avf 6 manual jakie kupic sprzeglo czekam na jakas rade z góry dzięki pozdro
Lepiej dobrze przemyśl sztywne koło.
Nie w każdym motorze to się sprawdzi - moim zdaniem w mocniejszych jednostkach może generować dyskomfort w formie niepożądanych wibracji, hałasów, a w rezultacie uszkodzenie skrzyni biegów (na przestrzeni większej ilości pokonanych km).
Polecam taką lekturę:
http://www.sprzeglo.com.pl/artykuly-por ... umasowego/
Jak np. w pewnym modelu od początku nie montowano dwumasy, a nagle w pewnym roczniku zaczęto, a nie zmieniono skrzyni ani silnika, to wtedy można (np. Kia Sorento, Hyundai Santa Fe).
Musisz podpytać użytkowników z podobnym silnikiem jak to się sprawuje
Nie w każdym motorze to się sprawdzi - moim zdaniem w mocniejszych jednostkach może generować dyskomfort w formie niepożądanych wibracji, hałasów, a w rezultacie uszkodzenie skrzyni biegów (na przestrzeni większej ilości pokonanych km).
Polecam taką lekturę:
http://www.sprzeglo.com.pl/artykuly-por ... umasowego/
Jak np. w pewnym modelu od początku nie montowano dwumasy, a nagle w pewnym roczniku zaczęto, a nie zmieniono skrzyni ani silnika, to wtedy można (np. Kia Sorento, Hyundai Santa Fe).
Musisz podpytać użytkowników z podobnym silnikiem jak to się sprawuje