[A6 C5] Brak RDS w FIS
Panowie może pomożecie w sprawie rds na fisie i mnie. Mam concerta na kasety, zegary z analogowym zegarkiem, nawigacje, w bagażniku(też nie działa). Mam również ten panel z przyciskami obok dźwigni ręcznego, ale one też milczą
.Po prostu chciałbym wiedzieć od czego zacząć poszukiwania.Podejrzewam, że uruchomienie navi nie ma sensu, bo i tak z niej pożytku nie będzie, ale te przyciski obok ręcznego do czego służą?Głownie chciałbym odpalić ten rds jeśli w ogóle u mnie jest taka możliwość.

- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
mantix pisze:ale te przyciski obok ręcznego do czego służą?
viewtopic.php?t=65109
a jeszcze lepiej tu
viewtopic.php?t=65220&postdays=0&postorder=asc&start=0
Warsztat, naprawy Audi A6.
Dzięki chłopaki, przymierzam się do zakupu vaga więc zacznę się bawić
Mam mały dylemat czy wybrać tester czy po prostu sobie kabelek tylko sprawić do laptopa?Myślicie, że jeśli ta navi jest wyłączona to dlatego nie będzie tego rds-u na fisie? Bo przecież te kable z radia idą właśnie chyba do niej.Nie wiem czy coś nie poknociłem, ale coś właśnie było w tym temacie, że kolega właśnie przez navi miał problem z kanami i nie było rdsu.Tak naprawdę to dopiero zaczynam poznawać to autko i sprawdzać co jest namieszane przez poprzednika.
No więc zmieniłem kodowanie licznika na 02140, potem 04140, 16140 i nie ma tego rdsu nadal na fisie
.Miałem kodowanie 21040. Po sprawdzeniu mam błąd 01402 czyli błąd magistrali danych nawigacji.Myślicie, że najpierw ten problem trzeba rozwiązać, żeby pojawił się ten rds?
[ Dodano: 2014-03-16, 23:40 ]
Przypomniał mi się jeszcze jeden motyw, a mianowicie poprzedni właściciel naprawiał radio(procesor głosu) i nie wiadomo czemu, po naprawie dostał do radia nowy kod. Czy to może być przyczyna że fis radia "nie widzi"?Pewnie to bzdura, ale wolę się upewnić.
[ Dodano: 2014-04-27, 14:38 ]
Nadal walczę z rds-em na konsoli
.Połączyłem się z radiem i wyskoczył błąd- wyjście na wyświetlacz w konsoli czy coś takiego.Przewody z radia(ena, data, clock) biegną do listwy progowej, więc pewnie do czytnika nawigacji w bagażniku. Myślę,żeby je podłączyć bezpośrednio do licznika.Może ktoś podać numery pinów w które je wpiąć? Jest to licznik z analogowym zegarkiem.W ty temacie jest rozpiska pinów w liczniku z elektronicznym zegarkiem, więc u mnie będzie pewno inaczej.

No więc zmieniłem kodowanie licznika na 02140, potem 04140, 16140 i nie ma tego rdsu nadal na fisie

[ Dodano: 2014-03-16, 23:40 ]
Przypomniał mi się jeszcze jeden motyw, a mianowicie poprzedni właściciel naprawiał radio(procesor głosu) i nie wiadomo czemu, po naprawie dostał do radia nowy kod. Czy to może być przyczyna że fis radia "nie widzi"?Pewnie to bzdura, ale wolę się upewnić.
[ Dodano: 2014-04-27, 14:38 ]
Nadal walczę z rds-em na konsoli

No właśnie podpiąłem prosto pod licznik, już nawet inne radio podłączyłem bo myślałem, że coś w radiu uwalone i nic, normalnie ręce opadają. Chciałem też wyłączyć ten kanał 62, ale chyba w moich zegarach go nie ma bo vag odpowiada, że ta operacja nie jest możliwa. Jeszcze spróbuję odciąć te trzy kabelki, które były oryginalnie do tej małej zielonej kostki(ena data clock) i zostawię tylko te, które sam do licznika podpiąłem.Te, które były w tej kostce do licznika nie szły, sprawdzałem multimetrem. Nie wiem czy to ważne,ale w tej zielonej kostce mam jeszcze jeden kabelek (rem clock) i nie wiem gdzie on docelowo wędruję.Acha i po połączeniu się z radiem mam błąd, że brak sygnału na wyświetlacz w konsoli.Podłączyłem chorusa od szwagra, ale niestety rds też nie zaświecił
.Kodowanie radia mam 00207 czyli, że zmieniarka i wyświetlacz dodatkowy, więc teoretycznie powinno świecić 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ernesto
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
jak masz mape w navigacji to wlacz ja jak nie to tez przelacz przyciskiem z manetki od fisa ( reset 2 lub 3 razy ) i zobacz czy na fisie sie pokaze napis navi lub non dvd navi , bedzie wiadomo czy wysyla sygnal navi na zegary , potem fiss zobaczy sie , masz radio ori i nie dzila poswietlenie klawiszy i nie reaguje na kluczyk teraz ? czy masz wszystkie podswietlenia i dziala po stacyjce tylko brak fiss? fiss idzie albo po can albo D,E,C te kabelki jak sa podlaczone to tylko kodowanie i adaptacja kanalów 60,61,62 z tego co pamietam i musi chulac napisz jakie radio i jakie polaczenie przez can na piny 5 i 6 szarej kostki w liczniku czy poprzez data , enable , clock ? licznik po can jest ?
Więc sprawa wygląda tak; radio concert1, wszystko działa, tzn podświetlenie, wyłącza się z kluczyka, tylko ten rds na fisie nie chce zaświecić. Licznik z zegarkiem analogowym, więc bez can, do niego podpięte kabelki z radia do czerwonej kostki pod piny 12,13,15 (clk, data, enable). Kodowanie licznika miałem jak kupiłem autko 21040.Zmieniałem na 16140, 02140,03140, 04140,05140 i na fisie rdsu brak
.Jeżeli chodzi o kanały 60, 61 i 62 to ja ich chyba nie mam, bo jak chce na nie wejść to mam error.Robiłem tak;łączyłem się z licznikiem, potem chciałem robić adaptacje kanału 62 albo chciałem zrobić odczyt pojedynczy kanału 62 i error na vagu, albo "ta funkcja nie jest obsługiwana "gdy łączyłem się przez skaner diagnostyczny.Navi też nie mogę odpalić, nie wiem czy tam coś w czytniku jest bo czytnik" milczy"
Na przycisk załączający obok ręcznego brak reakcji a i resetowałem dziś na fisie tak jak pisałeś i nic.Może z tymi kanałami 60, 61 i 62 robię coś nie tak bo innych pomysłów nie mam. Ostatnio nawet chorusa podpiąłem bo myślałem, że może moje radio uwalone, ale niestety brak efektów
[ Dodano: 2014-06-15, 20:59 ]
A może ktoś wie na którym kanale coś trzeba zmienić?;|bo na kanale 60 w liczniku z zegarkiem analogowym żadnych zmian dokonać nie można

[ Dodano: 2014-06-15, 20:59 ]
A może ktoś wie na którym kanale coś trzeba zmienić?;|bo na kanale 60 w liczniku z zegarkiem analogowym żadnych zmian dokonać nie można
Witam. Mam również taką sytuację gdzie nie ma RDS na Fisie. Tyle, ze mój przypadek trochę się różni od pozostałych.
Mój samochód pochodzi z początku 2001 roku. Ma białe podświetlenie zegarów i cyfrowy zegarek. W momencie kupna było radio Concert I na kasety i RDS na Fisie się normalnie wyświetlał. Ale z czasem postanowiłem sobie dołożyć Navigation Plus (RNS-D). I od jej podłączenia komunikaty RDS znikły. Zaraz po podpięciu wyskoczył na Navi tylko komunikat o tunerze TMC. Że go nie ma itp. Navigation to DX.
Co ciekawe stary Concert I chodził po Enable, Clock, Data. Ta Navi ma już Can H i Can L.
Co jeszcze ciekawsze mimo to wszystko Navi musi się w jakiś sposób komunikować z zegarami z tego względu, że cyfrowy zegarek automatycznie ustawia sobie datę i godzinę z rds navi (np. po odpięciu akumulatora po jakimś czasie wszystko się ustawia samo).
Przy zegarku cyfrowym jest taka antenka.
![Obrazek]()
I teraz moje pytanie. Co jest nie tak, że mimo automatycznego ustawienia daty i godziny RDS nie hula. Czy powinien być ten tuner TMC czy może powinna być Navi z Enable, Clock, Data?
Mój samochód pochodzi z początku 2001 roku. Ma białe podświetlenie zegarów i cyfrowy zegarek. W momencie kupna było radio Concert I na kasety i RDS na Fisie się normalnie wyświetlał. Ale z czasem postanowiłem sobie dołożyć Navigation Plus (RNS-D). I od jej podłączenia komunikaty RDS znikły. Zaraz po podpięciu wyskoczył na Navi tylko komunikat o tunerze TMC. Że go nie ma itp. Navigation to DX.
Co ciekawe stary Concert I chodził po Enable, Clock, Data. Ta Navi ma już Can H i Can L.
Co jeszcze ciekawsze mimo to wszystko Navi musi się w jakiś sposób komunikować z zegarami z tego względu, że cyfrowy zegarek automatycznie ustawia sobie datę i godzinę z rds navi (np. po odpięciu akumulatora po jakimś czasie wszystko się ustawia samo).
Przy zegarku cyfrowym jest taka antenka.
I teraz moje pytanie. Co jest nie tak, że mimo automatycznego ustawienia daty i godziny RDS nie hula. Czy powinien być ten tuner TMC czy może powinna być Navi z Enable, Clock, Data?
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
w jednym z postów masz podane numery tunera: viewtopic.php?t=66970
To i ja mam problem z radiem w zegarach ... a było przed odpięciem aku. Audi A6 RS6 2003 , RNS-E High . Wszystkie kombinacje z kodowaniem i adaptacja przerobiłem , ręce opadają. Wyswietla tylko dane z navi , a tam gdzie radio takie różne >SE< albo >N< w zależności od kodowania. Może jakiś nowy pomysł ? mam VCDS-a.
Radio 4B0 035 192 PX , zegary 4B0 920 937 B
Radio 4B0 035 192 PX , zegary 4B0 920 937 B