Niby ludzie kleja to superglue ale nie jestem przekonany do tego. Oraz jak to skleic od wew strony nalozyc klej? Jezeli tak to jest to bardzo ciezko tym bardziej jezeli odkleja sie tez z pod szyby tak jak u mnie;/
deska rozdzielcza - odkleja sie
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.3 133KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Ja zrobiłem tak:
- ściągnąłem osłony przednich słupków
- zmatowiłem powierzchnię acetonem (ciężki dostęp i trzeba uważać aby nie ubrudzić tapicerki
- dalej posmarowałem zwykłą kropelką (trudność polegała na tym, że musiałem to robić nie bezpośrednio z tubki, lecz za pomocą jakiegoś patyczka)
- na koniec docisnąłem i złożyłem boczki
Trzyma już 3 miesiąc i jest OK
Niestety tak nie da się zrobić z centralną częścią deski - za duże ryzyko 'uciapania' deski ... Myślałem aby wziąć wlać kropelkę w strzykawkę i za pomocą cienkiej igły wstrzyknąć zawartość pod deskę ... Muszę spróbować na jakimś mało widocznym elemencie
- ściągnąłem osłony przednich słupków
- zmatowiłem powierzchnię acetonem (ciężki dostęp i trzeba uważać aby nie ubrudzić tapicerki
- dalej posmarowałem zwykłą kropelką (trudność polegała na tym, że musiałem to robić nie bezpośrednio z tubki, lecz za pomocą jakiegoś patyczka)
- na koniec docisnąłem i złożyłem boczki
Trzyma już 3 miesiąc i jest OK
Niestety tak nie da się zrobić z centralną częścią deski - za duże ryzyko 'uciapania' deski ... Myślałem aby wziąć wlać kropelkę w strzykawkę i za pomocą cienkiej igły wstrzyknąć zawartość pod deskę ... Muszę spróbować na jakimś mało widocznym elemencie

-
- Forum Audi A6 / A7
Kolego miałem taki sam problem z deską
do naprawy użyłem klej budapren i strzykawkę.Zalewasz strzykawkę klejem i przebijasz deskę wpuszczając klej następnie wciskasz szmatkę w narożnik aby docisnąć deskę.Tak zostawiłem na całą noc i deska wyglądała elegancko
jedynie co widać to maleńkie dziurki od igły. ![Obrazek]()

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
krzysztofb51, Ta część którą zaznaczyłeś to bok tapicerki - tego nie smarowałem klejem bo tak na prawdę ta część styka się ze słupkiem ... jak rozbierzesz słupek to zobaczysz, że w miejscu gdzie styka się deska rozdzielcza i słupek jest plastik - to on głównie przeszkadza w całej operacji ....
Deska jest podklejona taką pianką która z kolei jest naklejana na plastik ...u mnie właśnie w tym miejscu się odlkleiła ... Tak jak pisałem wcześniej za pomocą długiej wykałaczki transortowałem klej (jakiś szybkoschnący z tubki - taki akurat miałem pod ręką) na tę odlejoną powierzchnię ... Trzyma po dziś dzień
Co do butaprenu ... myślę że się nada ... ostanio kleiliśmy nim jakieś osłony w sprzęcie przemysłowym w okolicy chłodnicy (więc temp koło 90st) i trzyma cały czas ... więc jest szansa że i pod deską wytrzyma
Jedyny mankament to dziurki ... o tyle i ile koło słupków można obejść inaczej to naśrodku deski bez rozbiórki raczej nie ma szans.
Można spróbować zminimalzować je poprzez zastosowanie cieńszej igły - muszę spróbować gdześ gdzie nie widać (np pod osłoną bezpieczników
)
Deska jest podklejona taką pianką która z kolei jest naklejana na plastik ...u mnie właśnie w tym miejscu się odlkleiła ... Tak jak pisałem wcześniej za pomocą długiej wykałaczki transortowałem klej (jakiś szybkoschnący z tubki - taki akurat miałem pod ręką) na tę odlejoną powierzchnię ... Trzyma po dziś dzień
Co do butaprenu ... myślę że się nada ... ostanio kleiliśmy nim jakieś osłony w sprzęcie przemysłowym w okolicy chłodnicy (więc temp koło 90st) i trzyma cały czas ... więc jest szansa że i pod deską wytrzyma

Jedyny mankament to dziurki ... o tyle i ile koło słupków można obejść inaczej to naśrodku deski bez rozbiórki raczej nie ma szans.
Można spróbować zminimalzować je poprzez zastosowanie cieńszej igły - muszę spróbować gdześ gdzie nie widać (np pod osłoną bezpieczników

- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-