Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

uszczelnienie sprężarki pytanie do znawcy tematu

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Neoarti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

uszczelnienie sprężarki pytanie do znawcy tematu

Post autor: Neoarti » 14 lip 2014, 18:34

koledzy kilka dni temu mojemu koledze padała sprężarka w 2,5 tdi v6 zakupił na allegro używkę, po zamontowaniu próbie ciśnienia, napełnieniu jest ok chłodzi jak dzika :)
ale z pod obudowy jednego z przewodów poci się olej którym jest zalany kompresor jak klima działa widać co jakiś czas wydobywające się delikatne bąbelki puszcza olej a co za tym idzie również czynnik wydaje mi się ze można odkręcić tą część od kompresora bez jego demontażu ( oczywiście po spuszczeniu czynnika ) i tu moje pytanie do kogoś kto rozbierał taki kompresor
co jest pod klapką ? uszczelka, oring czy co ?? dobrze myślę ? wywalić czynnik odkręcić bez ściągania sprężarki wymienić uszczelnienie i będzie git ??
klapkę spod której cieknie zaznaczyłem na zdjęciu z góry dzięki za pomoc :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

R.K.O.
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: R.K.O. » 24 lip 2014, 18:20

Sem znawca tematu :]

Otóż - odkręcasz 2 śruby (na imbusy bodajze 6) zdejmujesz klapkę. Jest tam oringo-uszczelka - w kształcie tego dekielka.

Wyjmujesz ją a następnie najlepiej urzadzeniem Dremel czyścisz z osadu powstałego pod wpływem drgań,oleju i utleniania sie aluminium - zarówno na kompresorze jak i na deklu - na błysk.

Następnie nowa uszczelke (w IC dostaniesz - koszt 20 zł - moge podac numer ale to jutro) zakłądasz - oczywiście zwilżoną w oleju do kompresorów klimatyzacji (odpowiedni do DENSO !! PAG 46 !! Nie zaden uniwersalny Pag 68)
Skręcasz, montuijesz i masz spokój.

Bardzo czesta "usterka" kompresorów Denso 6SBU oraz 7 SBU
1.8 Turbo znam jak własną kieszeń. Obecnie Garret GT28RS, wtryski 350ccm, Remap VTG, DP, IC N. W planach Zakucie Wossnerr i GT56RS. Służę VAS`em.

BLACK EDITION Mod poczatek ----->

Regulamin Punkt 27

Neoarti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Neoarti » 05 sie 2014, 19:42

dzięki kolego ale kompresor i tak rozleciał się w kilka dni po wycieku :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja