Niestety czujnik prędkości mi się rozpadł - przy próbie ruszenie wtyczką wyszedł cały jego środek. Czy ktoś mi może podpowiedzieć jak taki czujnik wymienić? Ewentualnie czy da się to jakoś naprawić?
[ Dodano: 2014-07-21, 18:34 ]
I czy może ktoś mi podać numer części? Dostęp jest tam strasznie słaby i nie wiem jak go wyciągnąć...
[A6 C5 1.9TDi] Wymiana czujnika prędkości
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Czujnik zarówno dla skrzyni 5 jak i 6 biegowej ma numer 012 409 191D. Jest on osadzony na oringu o wymiarach 14,5x2 nr oe N90368401. Aby go wymienić musisz wcisnąć srubokrętem zabezpieczenie (na końcu plastikowego ramienia) i przekręcić go w prawo. Na koniec normalnie wyciągasz do góry. Montaż w kolejności odwrotnej.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Nie wiem jak to jest dokładnie w Twojej skrzyni ... ja robiłem to tak, że na lewą półosią jest osłona przykręcana na 3 śruby (klucz imbusowy). Po jej odkręceniu jest spoko dojście do tego czujnika.
Niestety nie wiem jak to jest w Twoim przypadku, ale myślę że może być podobnie
Do odkręcenia tej osłony ja ściągałem koło, ale nadkola nie musiałem demontować.
Niestety nie wiem jak to jest w Twoim przypadku, ale myślę że może być podobnie

Do odkręcenia tej osłony ja ściągałem koło, ale nadkola nie musiałem demontować.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Moim zdaniem nie jest konieczna o ile oring będzie dobry ... jego zadaniem jest ochrona skrzyni przez zabrudzeniem i jednocześnie zabezpiecza przed wydostaniem się oleju. Poza tym taki oring kupisz w każdym sklepie motoryzacyjnym - nie musi być ORI. Koszt mały a przynajmniej będziesz miał spokój na wiele lat 

- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Wbrew pozorom to nie tak łatwo kupić taki oring... Byłem w paru sklepach i nie udało mi się kupić...
[ Dodano: 2014-07-30, 23:19 ]
Ok. Okazało się że ten oring był już założony na czujniku
Jestem już po wymianie. Dostęp jest słaby. Nie da się dostać tam przez zdjęcie koła bo przeszkadza podłużnica. Dostać można się od dołu, z lewej i prawej strony półosi i ja tak właśnie zrobiłem. Bez problemu udało mi się wcisnąć końcówkę blokady czujnika. Potem przekrecić o 45 stopni w prawo i czujnik wyskoczył. Śrubokrętem podważyłem drucik blokujący wtyczkę i go zdjąłem. Potem tylko wszystko złożyć do kupy. Dobra rada - najpierw dobrze wyczyścić skrzynie na której jest masa syfu który może dostać się do środka. Czas naprawy - 20 minut. Dzięki wszystkim za pomoc!
[ Dodano: 2014-07-30, 23:19 ]
Ok. Okazało się że ten oring był już założony na czujniku

Jestem już po wymianie. Dostęp jest słaby. Nie da się dostać tam przez zdjęcie koła bo przeszkadza podłużnica. Dostać można się od dołu, z lewej i prawej strony półosi i ja tak właśnie zrobiłem. Bez problemu udało mi się wcisnąć końcówkę blokady czujnika. Potem przekrecić o 45 stopni w prawo i czujnik wyskoczył. Śrubokrętem podważyłem drucik blokujący wtyczkę i go zdjąłem. Potem tylko wszystko złożyć do kupy. Dobra rada - najpierw dobrze wyczyścić skrzynie na której jest masa syfu który może dostać się do środka. Czas naprawy - 20 minut. Dzięki wszystkim za pomoc!