Witam i odgrzewam temat:
mam w podłokietniku motorolę i dodałem sds (speech dialog system) poprzez włożenie modułu sds do radia. W serwisie kilka lat temu zdjęli CP i mimochodem usłyszałem ze mieli problemy z mikrofonem. Olałem to chociaż zawsze przy skanie wyskakiwał błąd "microphone open circut". Wszystko - sds i motorola działało bez problemu.
Zapragnąłem jednak więcej - modułu bluetooth. Zakupiłem piny przepiąłem zgodnie z instrukcją czyli ze starego na nowy:
35->1 (czerwono-niebieski)
37->2 (brązowy)
33->14 (zielono-purpurowy)
42->11 (zielony)
41->12 (czarny)
Odpaliłem i wszystko suuuper, ks telefoniczna iphona działa wszystko cacy ale ... ja słysze, mnie nie oraz sds nie działa ((brak reakcji na naciśnięcie przycisku w kierownicy, nawet tego dźwięku, przerwy w innych źródłach czy czegokolwiek (jak nie miałem zainstalowanego modułu SDS to grzecznie - po jego naciśnięciu mnie o tym głosik informował)) Teraz nic i mikrofon też nie działa. Przepiąłem pny 11 i 12 (+ i - mikrofonu) ale też nic.
VAG - tylko zawsze obecny "microphone open circut" błąd i reszta ok.
Zdjąłem lampki - jeden mikrofon czarny do którego dochodzą czarny i zielony czyli się zgadza (11 i 12 pin)
Czy możliwe jest ze przy dokładaniu SDS w serwisie zrobili jakieś obejście bo słyszałem że przy SDS potrzebne są 2 mikrofony. Jeśli tak to co robić? kupić drugi ale do wtyczki w podsufitce dochodzą tylko 2 kable. A może coś z kodowanie, a może jakieś dodatkowe objeście? a może ... nie wiem
Wróciłem do motoroli która dalej działa i po jej podpięciu SDS też zadziałał.
czy jeśli do podsufitki dochodzą tylko 2 przewody to mogę kupić (i jaką) wiązkę z 2 lub trzema mikrofonami?
Nie wiem gdzie jest błąd
pomóżcie
kuba
dzisiaj sprawdzę rozwiązanie jakie znalazłem na audiklub.org:
"Jeśli ktoś posiada w aucie pełnego SDSa i po updacie softu nie działa mu przycisk od SDS na kierownicy oraz nie działa mikrofon przy połączeniu przez Bluetooth należy sprawdzić kodowanie w module 77 - Telephone.
Kodowanie trzeba ustawić na 0010900

!
Po przekodowaniu koniecznie zrestartować MMI!
Jest to trochę mylące, bo przedostatnie zero ustawia brak Voice Control, ale wydaje mi się, że inną wartość tutaj ustawia się tylko w przypadku posiadania niepełnego SDSa (tylko do telefonu), a jeśli jest pełny SDS to wyłącza się to w module telefonu."
dla mnie ma to sens. Pełen SDS pożarło się z "małym" sds telefonu. Więc po raz kolejny rozkładam auto.
ps - zajmuje mi to już mniej niż 10 min
UPDATE
Jak to mówił Borat grejt sukcessss.
Konkludując pełny sds i dokładany moduł bluetooth wymaga zakodowania bluetooth zupełnie bez voice comtrol czyli 0010900. Sds i bluetooth gada slucha gra i buczy