Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] Bluetooth Instalacja

Car Audio
mali128
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Pomocy

Post autor: mali128 » 05 lut 2012, 11:40

Witam klubowicze zakupilem zestawik BT antena mikrofon i kable do a6 4f anglik 2008
poczytalem forum i wczoraj rozwalilem cale autko siedzenia pasazer i kierowca nie ma zadnego box ani odpowiednich kabli mikrofony pod sufitkiem tez nie ma gdzie wpiac. po rozebranu schowka mam mozliwosc podpiecia sie w swiatlowody ale mam kabelki
1.12v+
2. k-line
3. brazowy z sacisnietym kolkiem
4. dwie zyly z wtykiem na koncu takjakby pod mikrofon ale nie pasuje bo to byl zestaw plug and play pod siedzenie wiec przerobie koncowki jak trzeba

1. podlacze pod bezpiecznik oznaczony tel
2. gdzie to podlaczyc ?
3. to masa
4 to napewno mikrofon ?

bardzo prosze o pomoc wyszyscy n forum pisza latwe proste itd ale ja nie mam boxa :( a nik nie wytlumaczyl gdzie jakie kable
z gory dziekuje za pomoc

Awatar użytkownika
M1A1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marian
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: M1A1 » 18 sty 2013, 12:44

Witam Panowie.

Odgrzeję trochę kotleta,a mianowicie mam motorollę w podłokietniku ze słuchawką ,mikrofon w lampce sufitowej
Aby uruchomić bluethoot, muszę kupić moduł bluethoot +(kostkę ,złącze ) bo jest inna,wymienić kostkę (przepiąć piny)podłączyć moduł i powinno hulać.
Stąd pytanie:
1. czy ktoś z was ma rozpisane Piny jak to przepiąć?
2.Czy lepiej kupić moduł i wpiąc go za schowkiem korzystając z kabli
Bluetooth Audi MMI 2G High Plug & Play od nawika,tutaj musiałbym pokombinować z podłączeniem mikrofonu.

Czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam Marian.
Wykonane
-lampy przednie LED wykonane 17.11.2012, APS plus, ledy całego auta+tablica, AMI, Polskie menu

Damyk

Post autor: Damyk » 20 sty 2013, 13:35

Zdecydowanie lepiej przepiąć kable do nowej wtyczki niż coś dokładać, tym bardziej, że i tak będziesz musiał wypiąć moduł motoroli. Operacja zajmie ci pół godziny, a będziesz miał zrobione jak w fabryce.
Musisz przepiąć piny:
35->1 (czerwono-niebieski)
37->2 (brązowy)
33->14 (zielono-purpurowy)
42->11 (zielony)
41->12 (czarny)
Resztę przewodów zostaw w starej wtyczce, nie będą potrzebne.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2013, 17:06 przez Damyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stinger
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2006

Post autor: stinger » 20 sty 2013, 15:27

Ajajaj a ja myslałem że musze tylko cuś odblokować VCDSem żebym mógł korzystać ze swojego telefonu zamiast podłokietnikowej motoroli, a tu niestety bez zmiany modułu się nie obejdzie, więc jakoś chęci mi odeszły chwilowo.

Awatar użytkownika
M1A1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marian
Kontakt:

Post autor: M1A1 » 22 sty 2013, 11:27

Damyk,

Dzięki kolego za rozpiskę ,będę się musiał rozejrzeć za modułem i kostką .

Pozdrawiam.
Wykonane
-lampy przednie LED wykonane 17.11.2012, APS plus, ledy całego auta+tablica, AMI, Polskie menu

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 28 kwie 2013, 17:20

Panowie temat traktuje o konkretnym zagadnieniu. Wszelkie OT zostało usunięte w postaci całych postów lub ich fragmentów.

Tedi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tadeusz
Silnik: 3.0 BMK 224KM

Post autor: Tedi » 22 maja 2013, 23:02

Propozycja dla tych co nie chce im chodzić telefon przez Bluetooth . W T mobile są dostępne dwie karty na jeden numer koszt ok 50zł,wkładasz do telefonu kartę ta co będzie w samochodzie likwidujesz pin i wsadzasz do samochodu, ustawiasz w opcjach bez opóÂźnienia i telefon w samochodzie uruchamia się po przekręceniu stacyjki . Nie potrzeba nic wyłączą w drugim po wyłączeniu samochodu działa telefon przenośny. Dotyczy tych którzy maja wejście na kartę w podłokietniku. Sprawdzone na moim działa. Opłat za korzystanie z drugiej karty oprócz kupienia nie ma żadnych.

Awatar użytkownika
firewire
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: firewire » 28 maja 2013, 15:12

To film dla potomnych,
jak zainstalować bluetooth (co prawda nie w oryginalnym miejscu - pod siedzeniem kierowcy - bo można nie mieć tam wejścia na światłowody no i na filmie jest inny moduł - ale to nie ma znaczenia - poza wielkością)

A potrzeba
- kabel
- moduł (najlepiej 4E0910336 wyższy od literki K)
- antenkę 8P0035503E
- mikrofon 4F1035711 lub 4F0035711 (1 sztuka dla aut bez sterowania SDS i bez wzmacniacza BOSE) - można kupić i 3 ale bez SDS i Bose używac będzie tylko 1 szt (więc po co przepłacać)

Mi zajęło to 1,5h + soft upgrade (CD1,2,3 - 5150 -> 5570)
To Dobrze Idzie
Kiedyś było mocno modzone 4F/3.0 BMK
Teraz jest 4G/3.0 CVUA
Nie wchodzę w dyskusje "Nie znam się, ale się wypowiem", proszę o uszanowanie tego jeśli ignoruję odpowiedzi nie poparte faktami, dowodami lub doświadczeniem.

Kondzius
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kondzius » 25 lis 2013, 11:24

Damyk pisze:
Użytkownik pisze:no a ja sie troche podepne. mam instalacje BT ale taka co gada tylko z sluchawka Audi, ale z tego co wyczailem to musze wymienic sterownik na taki co gada ze wszystkim, a sa podobniez jeszcze jakies dual, ktore z dwiema kartami SIM na ten sam numer obczajaja, ktory telefon sie odebralo i ten dostaje priorytet. Chce cos takiego znalezc i wymienic w miejsce mojego modulu ale czy ktos mial z tym w ogole do czynienia? Jakies numery fabryczne czy cos?
U Ciebie sytuacja jest prosta. Potrzebujesz tylko sterownik bluetooth (4E0 910 336 x - gdzie x to literka od A do M lub lepiej 4F1 910 336 A do C) i złącze 4E0 972 144. Przepinasz piny ze złącza sterownika telefonu do nowego złącza, wymieniasz moduły i gotowe.
Ten drugi sterownik 4F1... to jest ten dual, tyle że nie działa on z dwiema kartami SIM, tylko może działać na dwa sposoby: 1. jako zestaw głośnomówiący bluetooth lub 2. jako telefon (przechwytuje kartę SIM z twojego telefonu - zdalny tryb SIM)
Mam motorolę w podłokietniku i z nią tylko bluetooth się łączy.
Zamierzam wymienić sam moduł.
Ustaliłem że potrzebuje:
1. moduł
2. złącze 4E0 972 144

Pytanie czy może być moduł 4E0862335??
Czy antena może zostać ze starego modułu??
Jak wymontować tą słuchawkę z podłokietnika??

marok111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 2015
Moje auto: Q5
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0 TFSI 245KM
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: marok111 » 27 lis 2013, 19:20

Tedi pisze:Propozycja dla tych co nie chce im chodzić telefon przez Bluetooth . W T mobile są dostępne dwie karty na jeden numer koszt ok 50zł,wkładasz do telefonu kartę ta co będzie w samochodzie likwidujesz pin i wsadzasz do samochodu, ustawiasz w opcjach bez opóźnienia i telefon w samochodzie uruchamia się po przekręceniu stacyjki . Nie potrzeba nic wyłączą w drugim po wyłączeniu samochodu działa telefon przenośny. Dotyczy tych którzy maja wejście na kartę w podłokietniku. Sprawdzone na moim działa. Opłat za korzystanie z drugiej karty oprócz kupienia nie ma żadnych.
Witam
tez mam motorolke w podłokietniku. Właśnie dzisiaj dostałem dwie nowe karty (tandem) z tmobile. Włozyłem kartę do auta. Telefon działa, ale tylko wybieranie numeru, natomiast odbieranie rozmów tylko przez telefon z pierwszą kartą. Jak przełaczać sie miedzy kartami?
Pozdrawiam
Były : 80 B3 2.0
80 B4 1,9 TDI
A6 C5 1,9 TDI i rózne inne pomiedzy nimi
A6 C6 2,7 TDI FWD manual - prawdziwy S-line
obecnie Q5 2015 2,0 TFSI

qba_22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

retrofit motorola na bluetooth

Post autor: qba_22 » 06 sty 2014, 19:20

Witam i odgrzewam temat:
mam w podłokietniku motorolę i dodałem sds (speech dialog system) poprzez włożenie modułu sds do radia. W serwisie kilka lat temu zdjęli CP i mimochodem usłyszałem ze mieli problemy z mikrofonem. Olałem to chociaż zawsze przy skanie wyskakiwał błąd "microphone open circut". Wszystko - sds i motorola działało bez problemu.
Zapragnąłem jednak więcej - modułu bluetooth. Zakupiłem piny przepiąłem zgodnie z instrukcją czyli ze starego na nowy:
35->1 (czerwono-niebieski)
37->2 (brązowy)
33->14 (zielono-purpurowy)
42->11 (zielony)
41->12 (czarny)
Odpaliłem i wszystko suuuper, ks telefoniczna iphona działa wszystko cacy ale ... ja słysze, mnie nie oraz sds nie działa ((brak reakcji na naciśnięcie przycisku w kierownicy, nawet tego dźwięku, przerwy w innych źródłach czy czegokolwiek (jak nie miałem zainstalowanego modułu SDS to grzecznie - po jego naciśnięciu mnie o tym głosik informował)) Teraz nic i mikrofon też nie działa. Przepiąłem pny 11 i 12 (+ i - mikrofonu) ale też nic.
VAG - tylko zawsze obecny "microphone open circut" błąd i reszta ok.
Zdjąłem lampki - jeden mikrofon czarny do którego dochodzą czarny i zielony czyli się zgadza (11 i 12 pin)
Czy możliwe jest ze przy dokładaniu SDS w serwisie zrobili jakieś obejście bo słyszałem że przy SDS potrzebne są 2 mikrofony. Jeśli tak to co robić? kupić drugi ale do wtyczki w podsufitce dochodzą tylko 2 kable. A może coś z kodowanie, a może jakieś dodatkowe objeście? a może ... nie wiem
Wróciłem do motoroli która dalej działa i po jej podpięciu SDS też zadziałał.
czy jeśli do podsufitki dochodzą tylko 2 przewody to mogę kupić (i jaką) wiązkę z 2 lub trzema mikrofonami?
Nie wiem gdzie jest błąd
pomóżcie
kuba

dzisiaj sprawdzę rozwiązanie jakie znalazłem na audiklub.org:
"Jeśli ktoś posiada w aucie pełnego SDSa i po updacie softu nie działa mu przycisk od SDS na kierownicy oraz nie działa mikrofon przy połączeniu przez Bluetooth należy sprawdzić kodowanie w module 77 - Telephone.
Kodowanie trzeba ustawić na 0010900 !!!
Po przekodowaniu koniecznie zrestartować MMI!
Jest to trochę mylące, bo przedostatnie zero ustawia brak Voice Control, ale wydaje mi się, że inną wartość tutaj ustawia się tylko w przypadku posiadania niepełnego SDSa (tylko do telefonu), a jeśli jest pełny SDS to wyłącza się to w module telefonu."
dla mnie ma to sens. Pełen SDS pożarło się z "małym" sds telefonu. Więc po raz kolejny rozkładam auto.
ps - zajmuje mi to już mniej niż 10 min ;-)

UPDATE
Jak to mówił Borat grejt sukcessss.
Konkludując pełny sds i dokładany moduł bluetooth wymaga zakodowania bluetooth zupełnie bez voice comtrol czyli 0010900. Sds i bluetooth gada slucha gra i buczy

Przemtos

Post autor: Przemtos » 21 lut 2014, 14:25

koledzy ja także mam Motorolę a chcę normalny bluetoth. jaki najlepiej moduł kupic. czy do modułu kupic też antenkę i wtyk? może ktoś ma ohcote sie zająć podłaczeniem za solidną flaszkę

marok111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 2015
Moje auto: Q5
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0 TFSI 245KM
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: marok111 » 06 mar 2014, 13:49

Kondzius pisze:
Damyk pisze:
Użytkownik pisze:no a ja sie troche podepne. mam instalacje BT ale taka co gada tylko z sluchawka Audi, ale z tego co wyczailem to musze wymienic sterownik na taki co gada ze wszystkim, a sa podobniez jeszcze jakies dual, ktore z dwiema kartami SIM na ten sam numer obczajaja, ktory telefon sie odebralo i ten dostaje priorytet. Chce cos takiego znalezc i wymienic w miejsce mojego modulu ale czy ktos mial z tym w ogole do czynienia? Jakies numery fabryczne czy cos?
U Ciebie sytuacja jest prosta. Potrzebujesz tylko sterownik bluetooth (4E0 910 336 x - gdzie x to literka od A do M lub lepiej 4F1 910 336 A do C) i złącze 4E0 972 144. Przepinasz piny ze złącza sterownika telefonu do nowego złącza, wymieniasz moduły i gotowe.
Ten drugi sterownik 4F1... to jest ten dual, tyle że nie działa on z dwiema kartami SIM, tylko może działać na dwa sposoby: 1. jako zestaw głośnomówiący bluetooth lub 2. jako telefon (przechwytuje kartę SIM z twojego telefonu - zdalny tryb SIM)
Mam motorolę w podłokietniku i z nią tylko bluetooth się łączy.
Zamierzam wymienić sam moduł.
Ustaliłem że potrzebuje:
1. moduł
2. złącze 4E0 972 144

Pytanie czy może być moduł 4E0862335??
Czy antena może zostać ze starego modułu??
Jak wymontować tą słuchawkę z podłokietnika??

Witam
Czy udało sie podmienic moduł, też zamierza wymienić - tylko muszę poszukac na alledrogo właściwy. prosze oodpowiedź - wskazówki jaki najlepiej oraz jak przebiega montaż.
Pozdrawiam
Były : 80 B3 2.0
80 B4 1,9 TDI
A6 C5 1,9 TDI i rózne inne pomiedzy nimi
A6 C6 2,7 TDI FWD manual - prawdziwy S-line
obecnie Q5 2015 2,0 TFSI

wariat19804
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wariat19804 » 06 lip 2014, 22:41

witam terz bym kupil taki moduł bt jak by ktos mial

Awatar użytkownika
Wawrzon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wacek
Rocznik: 2004
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: Wawrzon » 11 wrz 2015, 22:14

czy moduł Bluetooth ori ma funkcje BT Audio?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja