[A6 C6] Bluetooth Instalacja
- Zygi
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
[A6 C6] Bluetooth Instalacja
Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z was już montował zestaw bezprzewodowy Bluetooth? Nie posiadam w swoim aucie takiego zestawu, a bardzo by mi się przydał, wiec z moje drugie pytanie brzmi: jaki i gdzie podłączyć sterownik, jakie kable, co na vag'u trzeba namieszać itp. oraz jak wyglada instalacja przy MMI High i MMI Basic??
Ostatnio zmieniony 13 gru 2009, 19:47 przez Zygi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2007
- Moje auto: S6 C6
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Marcin,
nie wymaga to jakichś specjalnych umiejętności
Kupujesz moduł, najlepiej gotową wiązkę (navik na allegro
), jeśli nie ma - to mikrofon.
Moduł fabrycznie jest montowany w swojej skrzynce pod siedzeniem kierowcy, ale za schowkiem pasażera (Europa) - też jest dla niego sporo miejsca i dobre dojście do potrzebnych kabelków
Kabelkologia rczej prostsza niż prosta
Zasilanie (chyba po dwie masy i dwa plusy z tego co pamiętam), linia K, wpięcie w pętlę światłowodową przed wzmacniaczem, dwa kabelki do mikrofonu i kabelek obwodu napięcia wskaźników.
W basic i high - podobnie.
pozdr
_TMr
nie wymaga to jakichś specjalnych umiejętności

Kupujesz moduł, najlepiej gotową wiązkę (navik na allegro

Moduł fabrycznie jest montowany w swojej skrzynce pod siedzeniem kierowcy, ale za schowkiem pasażera (Europa) - też jest dla niego sporo miejsca i dobre dojście do potrzebnych kabelków

Kabelkologia rczej prostsza niż prosta
Zasilanie (chyba po dwie masy i dwa plusy z tego co pamiętam), linia K, wpięcie w pętlę światłowodową przed wzmacniaczem, dwa kabelki do mikrofonu i kabelek obwodu napięcia wskaźników.
W basic i high - podobnie.
pozdr
_TMr
Wykonane mody
:
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak

C6:
- lustreko fotochrom
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak
U Ciebie sytuacja jest prosta. Potrzebujesz tylko sterownik bluetooth (4E0 910 336 x - gdzie x to literka od A do M lub lepiej 4F1 910 336 A do C) i złącze 4E0 972 144. Przepinasz piny ze złącza sterownika telefonu do nowego złącza, wymieniasz moduły i gotowe.ZelvaBOi pisze:no a ja sie troche podepne. mam instalacje BT ale taka co gada tylko z sluchawka Audi, ale z tego co wyczailem to musze wymienic sterownik na taki co gada ze wszystkim, a sa podobniez jeszcze jakies dual, ktore z dwiema kartami SIM na ten sam numer obczajaja, ktory telefon sie odebralo i ten dostaje priorytet. Chce cos takiego znalezc i wymienic w miejsce mojego modulu ale czy ktos mial z tym w ogole do czynienia? Jakies numery fabryczne czy cos?
Ten drugi sterownik 4F1... to jest ten dual, tyle że nie działa on z dwiema kartami SIM, tylko może działać na dwa sposoby: 1. jako zestaw głośnomówiący bluetooth lub 2. jako telefon (przechwytuje kartę SIM z twojego telefonu - zdalny tryb SIM)
1. Niestety nie. Po wymianie sterowników oryginalna słuchawka będzie bezużyteczna.ZelvaBOi pisze:Pytania uzupelniajace:
1) czy w tej sytuacji dobrze rozumie dzialanie dualu. Wsiadam do auta z telefonem w kieszeni i laczy sie on automatycznie (oczywiscie jak to ustawie w telefonie) z autem jak z zestawem glosnomowiacym lub alternatywnie (to ustawiam w aucie) telefon mam w kieszeni ale korzystam z sluchawki Motoroli samochodu (zdalny SIM) i dopiero jak ja umieszcze w uchwycie to wlacza sie glosnomowiacy a jak trzymam w rece to przez nia gadam? Cos takiego widzialem u kumpla.
2) czy ktos wie jakie telefony gadaja w jakim zakresie z tym sterownikiem - aktualnie mam N95, ale pewnie za kilka miesiecy sie to zmieni (moja Nokia zaliczyla juz kilka gleb i wypadkow).
2. Nie spotkałem telefonu, który by nie działał z tym sterownikiem.
- Praulinka
- Forum Audi A6 / A7
Kolego, dual sim w Plusie, to 2 karty SIM do jednego numeru telefonu.ZelvaBOi pisze:O... konkretna odpowiedz jakiej szukalem.
Pytania uzupelniajace:
1) czy w tej sytuacji dobrze rozumie dzialanie dualu. Wsiadam do auta z telefonem w kieszeni i laczy sie on automatycznie (oczywiscie jak to ustawie w telefonie) z autem jak z zestawem glosnomowiacym lub alternatywnie (to ustawiam w aucie) telefon mam w kieszeni ale korzystam z sluchawki Motoroli samochodu (zdalny SIM) i dopiero jak ja umieszcze w uchwycie to wlacza sie glosnomowiacy a jak trzymam w rece to przez nia gadam? Cos takiego widzialem u kumpla.
2) czy ktos wie jakie telefony gadaja w jakim zakresie z tym sterownikiem - aktualnie mam N95, ale pewnie za kilka miesiecy sie to zmieni (moja Nokia zaliczyla juz kilka gleb i wypadkow).
Szef miał taki rozwiązanie w Allroad'ie. Warte przemyślenia jak masz telefon w PLUS i słuchawkę na SIM bez bluetootha w samochodzie.
JAk włączał się telefon w samochodzie z jedną z tych kart, odcinało automatycznie wszystkie połaczenia głosowe z komóry i przekazywało na słuchawkę. SMS i MMS szły dalej na komórkę w kieszeni. Po wyłaczeniu telefonu w samochodzie wracało do komóry.
Nie wiem ile to kosztuje w PLUS, w ORANGE tego nie mają (chyba, że dla key account, ale do tego ci się nie przyznają).
Wykonane upgrade'y:
- lusterko wsteczne fotochrom
- alu lato 245/45/18 i zima 235/45/18
- AMI + 250GB HDD
- TV + DVD z 500 GB HDD + monitory w zagłówkach
Plany
- system kontroli ciśnienia w oponach

- AMI + 250GB HDD
Plany
- Praulinka
- Forum Audi A6 / A7
Podejrzewam, że ten oststani problem, to kwestia zmiany zasilania, tak aby po wyciągnięciu kluczyka wyłaczało zasilanie telefonu w samochodzie.ZelvaBOi pisze:W Era GSM tez to jest (mam wlasnie Ere). Problem w tym, ze w tej sieci zeby wlaczyc telefon w aucie musze wylaczyc ten w kieszeni. Jak tego nie zrobie to nie dzialaja oba. Tak samo jak wychodze z auta to musze wylaczyc w aucie i wlaczyc w kieszeni. Porazka.
Z tym w kieszeni chyba gorzej:)
Ale w tej chwili możesz zmienić operatora bez zmiany numeru, że może warto

Wykonane upgrade'y:
- AMI + 250GB HDD
Plany

- AMI + 250GB HDD
Plany
Mam dokładnie ten sam problem co kolega ZelvaBOi, proszę o info, gdzie mozna zakupić sprzęt potrzebny do opisanej przeróbki i jakie to orientacyjne koszty?Damyk pisze:U Ciebie sytuacja jest prosta. Potrzebujesz tylko sterownik bluetooth (4E0 910 336 x - gdzie x to literka od A do M lub lepiej 4F1 910 336 A do C) i złącze 4E0 972 144. Przepinasz piny ze złącza sterownika telefonu do nowego złącza, wymieniasz moduły i gotowe.ZelvaBOi pisze:no a ja sie troche podepne. mam instalacje BT ale taka co gada tylko z sluchawka Audi, ale z tego co wyczailem to musze wymienic sterownik na taki co gada ze wszystkim, a sa podobniez jeszcze jakies dual, ktore z dwiema kartami SIM na ten sam numer obczajaja, ktory telefon sie odebralo i ten dostaje priorytet. Chce cos takiego znalezc i wymienic w miejsce mojego modulu ale czy ktos mial z tym w ogole do czynienia? Jakies numery fabryczne czy cos?
Ten drugi sterownik 4F1... to jest ten dual, tyle że nie działa on z dwiema kartami SIM, tylko może działać na dwa sposoby: 1. jako zestaw głośnomówiący bluetooth lub 2. jako telefon (przechwytuje kartę SIM z twojego telefonu - zdalny tryb SIM)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2007
- Moje auto: S6 C6
- Silnik: 4.2 326KM
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
sterownik zakupić najlepiej u kogoś kto go założy (sporo jest martwych interfejsów BT na allegro...).
Masz niedaleko do kobry7 (Hobot serwis w Jurkowie).
Koszt samych klamotów to minimum jakieś 500+200+100PLN. Montaż nie wiem ile.
Masz niedaleko do kobry7 (Hobot serwis w Jurkowie).
Koszt samych klamotów to minimum jakieś 500+200+100PLN. Montaż nie wiem ile.
Wykonane mody
:
C6:
- lustreko fotochrom
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak

C6:
- lustreko fotochrom
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tadeusz
- Rocznik: 2003
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Skrzynia: Tiptronic
Z kim to rozmawiać w Plusie bo jak rozmawiam z nimi to każdy mówi że drugiej karty nie można mieć ,a mam u siebie wejście na karte i i taki dual by mnie zadowolił .Praulinka pisze:[
Kolego, dual sim w Plusie, to 2 karty SIM do jednego numeru telefonu.
Szef miał taki rozwiązanie w Allroad'ie. Warte przemyślenia jak masz telefon w PLUS i słuchawkę na SIM bez bluetootha w samochodzie.
JAk włączał się telefon w samochodzie z jedną z tych kart, odcinało automatycznie wszystkie połaczenia głosowe z komóry i przekazywało na słuchawkę. SMS i MMS szły dalej na komórkę w kieszeni. Po wyłaczeniu telefonu w samochodzie wracało do komóry.
Nie wiem ile to kosztuje w PLUS, w ORANGE tego nie mają (chyba, że dla key account, ale do tego ci się nie przyznają).
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tadeusz
- Rocznik: 2003
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Skrzynia: Tiptronic
Wracając do tego telefonu jaka jest możliwość żeby nie przekładać karty z telefonu do samochodu żeby to działało na dwa telefony jak jadę to ten w samochodzie a jak wychodzę to ten drugi.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2013, 17:10 przez Tedi, łącznie zmieniany 1 raz.