Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6 Avant BDW] Wyciek lewa strona (kierowcy)

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Fenrirr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6 Avant BDW] Wyciek lewa strona (kierowcy)

Post autor: Fenrirr » 09 cze 2014, 23:32

edit zgodnie z pkt 13 reg.

Witam,

jestem Marek i posiadam Avancika z 2005 roku, kolor grafitowy, 2,4 benzynka, ośka i manual. Jestem świeżo po przesiadce z Paska B5 na C6 i nie zamienię jej na nic innego (no chyba, że Allroad ;) ) Tyle słowem wstępu, oinżej mój problem :

mimo usilnego przekowpywania forum, nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Jeżeli podobny temat gdzieś jest, bardzo prosiłbym Was o nakierowanie, a moda o zamknięcie tegoż wątku.

Po tygodniu nie jeżdżenia zszedłem do garażu i zobaczyłem dość pokaźną plamę bliżej nie określonej substancji oleistej. Otworzyłem maskę i skontrolowałem płyny- wszystkie wydawały się być ok. Zaświeciłem latarką w głąb silnika- niestety nic tam nie zlokalizowałem, tutaj także wszystko wydawałoby się ok. Nurkując pod samochód, spostrzegłem zapocenie w miejscu tak pomiędzy końcem zderzaka a osłoną silnika (pi razy drzwi) Coś podobnego jak tutaj

viewtopic.php?t=58444

ale tak jakby troszkę w kierunku kierowcy i odrobinę w stronę koła. Po podjechaniu to miejscowego marketu i zrobieniu zakupów zauwżyłem małą plamkę na kostce. Płyn wydaje się być wręcz bezzapachowy- napewno trudno mi jest to określić, ale nie posiada (przynajmniej dla mnie) ostrego, charakterystycznego zapachu. Napewno nie jest to skroplenie z klimy.

Samochód jest świeżo po przeglądzie (wymiana oleju i filtrów), na liczniku poniżej 200k, a że jest to moje pierwsze, wymarzone Audi, to podchodzę do niego delikatniej niż do jajka (takie zboczenie) i jeżdżę bardzo uważnie, omijając doły i uważająć na "śpiących policjantach"

Drodzy koledzy, bardzo proszę Was o pomoc i z góry dziękuję za konstruktywne wypowiedzi

Awatar użytkownika
sosna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ALF 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: sosna » 10 cze 2014, 02:31

Bez konkretnej diagnozy kolego to możemy przypuszczać wiele rzeczy, moja rada jest taka podjechać na kanał i sprawdzić przewody od wspomagania,chłodnice,itd ciężko nam bedzie cos sprecyzować bez wstępnego ogladniecia

camelllcamelll
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Ryszard
Rocznik: 2006
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: camelllcamelll » 10 cze 2014, 04:21

Fenrirr pisze:Samochód jest świeżo po przeglądzie (wymiana oleju i filtrów
może spod korka spustowego od miski olejowej lub filtra oleju / skoro mówisz że jest świeżo po wymianie /

markus71
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: markus71 » 10 cze 2014, 11:00

camelllcamelll może mieć rację. Nie wiem gdzie wymieniałeś olej i filtry, jak mi wymieniali to nie chcąc ściągać osłony pod silnikiem włożyli jakąś szmatę. Wymieniając filtr oczywiście wyciekł olej, psiknęli więc płynem do mycia silników, wytarli i powiedzieli że wszystko będzie o.k. Oczywiście bzdura. Po jakimś czasie pokazały się plamy od niedokładnie wytartego z oleju silnika.

Fenrirr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Fenrirr » 10 cze 2014, 12:55

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, zapomniałem dodać, że płyn jest klarowny, chociaż po "zmacaniu" podwozia, na palcach zostały także i ciemne plamy, takie jak po oleju który już pracował- nie wiem, czy to bezpośrednio od płynu czy od zwykłego brudu w silniku. Czy może to być płyn od wspomagania? Plama była dość duża, ale w czasie jazdy nie odczułem, żeby układ gorzej chodził, a komputer nie wskazywał żadnej usterki. Jutro postaram się zdjąć osłonę.

Edit.
Bardzo przepraszam, ale zapomniałem dodać, że po wymianie oleju i filtrów w bardzo krótkim czasie zrobiłem ok 800 km i wcześniej nie zauważyłem takich plam. Czy jest to możliwe, że gdyby mechanicy rozlali mi go po osłonie, dopiero teraz zaczął ściekać?

markus71
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: markus71 » 10 cze 2014, 15:29

U mnie przez dłuższy czas wyciekało aż się wkur.....łem, odkręciłem osłonę i wytarłem silnik. Tam jest dużo zakamarków i olej w mojej audi powoli się sączył. Nie wiem ile u Ciebie w audi wycieka. Weź pod uwagę że parę kropli już robi sporą plamę. Oczywiście o ile nie ma innych wycieków, ale na początek spróbuj odkręcić osłonę i wytrzeć wszystkie ślady oleju. W razie czego będziesz mógł później lepiej ustalić miejsce ewentualnego wycieku.

Fenrirr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Fenrirr » 11 cze 2014, 15:16

Dziękuję za pomoc Panowie, u mechanika okazało się, że to opaska przy przewodzie do wspomagania popuściła- została wymieniona na nową i problem ustąpił. Może się to komuś kiedyś przydać - zaoszczędzi trochę stresu. Temat do zamknięcia :)

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel