Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

klima przestała działać nagle

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Neoarti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

klima przestała działać nagle

Post autor: Neoarti » 07 cze 2014, 17:13

Koledzy dziś podczas jazdy na trasie moim a6 c5 w pewnym momencie przestała działać klima , tak po prosu nie wiem o co chodzi po włączeniu wiatrak klimy startuje ale sprężarka nie łapie co jest grane ? może jakiś bezpiecznik ? a może sprężarka padła dodam ze na klimie auto potężnie słabło mimo że to 2,5 tdi było strasznie czuć że coś go hamuje przy włączonej klimie POMOCY !!

Awatar użytkownika
Jaceny
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Jaceny » 07 cze 2014, 17:40

Wyciek czynnika chłodniczego , pewnie uszkodzenie chłodnicy. Przy braku ciśnienia w układzie sprężarka się nie uruchomi.
AUDI - Przewaga dzięki technice

Neoarti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Neoarti » 08 cze 2014, 18:23

czynnik jest po naciśnięciu zaworka w podszybiu słuchać że ciśnienie w układnie jest
od samego zakupu po odpaleniu nawiewu przez jakiś czas migał wyświetlacz climatronica
komp nie pokazuje żadnych błędów czy mogło to być spowodowane niskim poziomem czynnika w układzie ? może pozom gazu spadł do tego stopnia że nie włącza kompresora ?

Awatar użytkownika
Jaceny
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Jaceny » 08 cze 2014, 19:26

Zbyt niska ilość czynnika i zarazem zbyt małe jego ciśnienie powoduje nie załączanie kompresora .Kontroluje to czujnik ciśnienia czynnika chłodniczego .
AUDI - Przewaga dzięki technice

Neoarti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Neoarti » 09 cze 2014, 18:14

czynnik jest i ciśnienie jest wystarczające do startu sprężarki byłem u kolegi który zajmuje się klimą ale taką w budynkach podpiął manometry i okazuje się ze wszystko z czynnikiem jest OK
czy jest jakiś przekaźnik który steruje sprężarką ? gdzie jest presostat ? czy aby dostać się do sprężarki trzeba wymontować przód auta ?

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 09 cze 2014, 21:00

Aha i moja ulubiona metoda... po ch... sprawdzić sprężarkę i wszystko inne skoro można zapiąć manometr i spuścić kolejne kilka gramów czynnika.

Ile jest czynnika to się dowiesz jak sobie zrobisz pełen odzysk i napełnianie od nowa.

Jeżeli było mało czynnika + zapchany filtr kabinowy przykładowo, to sprężarka musiała zapier... na pełnych obrotach żeby nadrobić i utrzymać parametry.

Moim zdaniem jeżeli sprężarka nawet nie startuje - a już sprawdziliście manometrem że ciśnienie do startu jest, to albo leży sprężara i kwiczy albo padł ci sterownik.

Na stacje dobrą, podkreślam - DOBRĄ - od klimy jedź, zostawisz im samochód na kilka godzin, niech ci zrobią test szczelności układu + zdejmą od razu czynnik to zobaczysz ile brakuje.

I pamiętaj, jeśli czynnika brakuje dużo, nie daj się nabić w butelkę że on MAGICZNIE zniknął 'bo ten gaz tak ma' (autentyk... z warsztatu). Jak brakuje rzeczywiście sporo - niech ci najpierw zlikwidują nieszczelność.

Pozdrawiam i powodzonka

Neoarti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Neoarti » 10 cze 2014, 09:13

dobra a czy możecie mi podpowiedzieć gdzie jest umiejscowiony presostat w tym aucie ??
czy aby dostać się do sprężarki trzeba wywalić przód czy dojde od dołu ?

[ Dodano: 2014-06-10, 09:13 ]
No dobra to coś już wiem sterownik jest sprawny na sprężarkę dochodzi prąd a ona nie reaguje czyli pewnie padło sprzegło magnetyczne i tu moje pytanie czy ktos z was wymieniał samo sprzęgło bez spuszczania czynnika ?? czy sprężarka po odkręcaniu od spodu da się opuścić ?? czy konieczna jest rozbiórka przodu

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 10 cze 2014, 18:10

Niestety nie miałem jeszcze potrzeby (choć chyba się zbliża...) zrzucania sprężarki.

Natomiast na pewno nie polecam ci wymieniać samego sprzęgła bez skontrolowania ułożyskowania w sprężarce... Bo może się to skończyć tak że zamontujesz nowe sprzęgło i zaraz ci je znowu ... coś trafi.

Sprawdzałeś rozumiem że napięcie dochodzi również na cewkę sprzęgła magnetycznego?

EDIT: Internety piszą że podnośnik + zdjęcie osłony, odpalić silnik i włączyć klimę - można empirycznie sprawdzić czy sprzęgło się załącza. Ogólnie powinni ci to zdiagnozować bez problemu średnioogarnięci mechanicy mający jako takie pojęcie.

Neoarti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Neoarti » 18 cze 2014, 18:16

sprzęgło na pewno jest walnięte nie działa nawet po podaniu prądu na krótko, zero reakcji żadnego iskrzenia na kablu plusowy totalnie nic, wywaliłem osłonę pod silnik okazuje się ze do sprężarki jest dobry dostęp więc powinna dać się opuścić bez wyciągania przodu, sama sprężarka chodzi bez oporów ręką podczas obracania nie zauważyłem jakichś luzów czy innych niepokojących rzeczy, dostałem od kolegi sprężarkę od bmw i wygląda że sama cewka jest bardzo podobna nie znalazłem nigdzie jej wymiarów a szkoda ale wizualnie i po wstępnych pomiarach wydaje się że to to samo, rozbiorę w czwartek i zobaczę czy pasuje jeśli tak założę na razie inny magnes i pewnie ruszy wtedy zobaczę co dalej, umówiłem się już z kolegą od klim i wywalimy z niej czynnik, damy nowy wraz z nową porcją oleju

[ Dodano: 2014-06-18, 18:16 ]
po wymianie sprzęgła konkretnie magnesu klima ożyła wymieniałem bez odpinania sprężarki od układu 20 min roboty dla pewności odessaliśmy z kolegą czynnik i wpuściliśmy nowy z świeżą porcją oleju jak na razie chłodzi aż miło :) niestety nie wiedziałem że mój magnes od bmw pasuje i zakupiłem używaną sprężarkę.

Edytowałem post zgodnie z Regulaminem Forum. (szalony)
Ostatnio zmieniony 18 cze 2014, 20:48 przez Neoarti, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja