Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] dziwny dźwięk podczas jazdy

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Teacher
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP+Q] dziwny dźwięk podczas jazdy

Post autor: Teacher » 23 maja 2014, 21:08

Ostatnio pojawił mi się dziwny dźwięk podczas jazdy. Coś jakby cykanie/ćwiekranie. Dźwięk podobny do tego jaki wydaje kamyk w oponie.

- dźwięk występuje niezależnie od prędkości i kierunku jazdy
- jest nieregularny. czasem szybszy, czasem wolniejszy, czasem w ogóle go nie słychać
- na postoju po dodaniu gazu nic nie słychać
- na silniku nie ma błędu oprócz SAI
- na skrzyni zero błędów, działa jak fabryka przykazała
- auto przyspiesza i hamuje jak trzeba

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale czasami przy hamowaniu słyszę jakieś stuknięcie z tyłu.

Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :)

EDIT:

Są jeszcze 2 sprawy o których zapomniałem napisać. Przy prędkości ok 120km/h czuć delikatne wibracje budy. Przy większej prędkości ich nie ma. Druga sprawa: przy wychodzeniu z łuku (np. ronda) i dodaniu gazu czasami czuć wibracje które ustępują po wyprostowaniu kiery. Czyżby przegub? <mysli>

Jeśli tak to jak wykryć luz?

EDIT2: :)

Dzisiaj po rozmowie z kumplem wyłonił się kolejny (mam nadzieję że główny) podejrzany: podpora wału. Dostęp do podnośnika będę miał dopiero w poniedziałek, ale zastanawia mnie to czy łożysko na podporze może wydawać takie dźwięki o jakich pisałem. Dużo jest roboty z wymianą wału? Będę miał cały z podporą.

EDIT 3 :D

Winowajca znaleziony. Posypała się zewnętrzna część prawej tylnej półosi. Wymieniać całą półoś czy da się sam przegub? Z ciekawości zadzwoniłem do ASO. Taka półośka to jedyne 1700zł <wysmiewacz> Pod warunkiem że oddamy swoją <glupek>

EDIT 4 :(

Za wcześnie się cieszyłem.

Półośka wymieniona. Dźwięk z koła ustał (przegub był uszkodzony) ale nadal słyszę ten dziwny dźwięk podczas jazdy. Podczas kręcenia kołami na podnośniku nic nie słychać. Ma ktoś jakieś pomysły, bo mi już weny brakło a auto w mojej obecnej sytuacji musi być w 100% sprawne :(

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 06 cze 2014, 20:43

Wejdź pod auto i sprawdź organoleptycznie czy nie masz luzów na wale, może faktycznie podpora pomału "wysiada" <mysli> U mnie też kiedyś huczało podczas jazdy, winowajcą okazało się łożysko w jednym kole, więc też i je sprawdź.

Awatar użytkownika
Teacher
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Teacher » 13 cze 2014, 12:07

Wczoraj zrobiłem mały test. Pojechałem na drogę obudowaną ekranami dźwiękochłonnymi i otwierałem po kolei okna w samochodzie podczas jazdy. Najbardziej to dziwne mielenie/cykanie słychać przy otwartym oknie kierowcy. Coś mi się wydaje, że winowajcą może być przegub zewnętrzny lub wewnętrzny po lewej stronie. Dwa razy wymieniałem tam osłonę przegubu zewnętrznego bo się posypała i wyleciał smar więc może to właśnie to. Nie wiem od jak długiego czasu to cyka, bo od czasu zakupu esy oduczyłem się palić w samochodzie i jeżdżę z zamkniętymi szybami :]

Jak zdiagnozować czy winny jest zewnętrzny czy wewnętrzny? Zawsze jeździłem tylnym napędem więc przeguby to dla mnie nowość <stres>

Podpora wału ma delikatny luz ale tragedii nie ma. Łożyska nie szumią. Znajomy mówił mi, że miał podobną historię w swoim golfie. Podczas jazdy cykało a na podnośniku nie było nic słychać. Winny był przegub.

[ Dodano: 2014-06-13, 12:07 ]
Mazdomania pisze:winowajcą okazało się łożysko w jednym kole
U mnie było to działanie wspólne i w porozumieniu obu łożysk w tylnych kołach i prawej tylnej półośki. Po wymianie problem rozwiązany :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja