Witam:)
Mam małe pytanie zeby się upewnić bo na stacji diagnostycznej nic sensownego mi nie powiedzieli. Jak jadę po nierówności nawet powoli tak 30 i autem tylko zabuja albo najade na studzienke kanalizacyjną to brzęczy mi w kole;D jakby ktoś włożył sróbke do rurki i trząsł. Słyszałem kiedyś że jak klocki niektóe się zużywają a są bez czujników to pod koniec życia mają takie blaszki i one uderzają o tarczę i informują o wymianie i czy może być to ta rzecz?? bo stukająć kluczykiem o tarcze wydaje bardzo zbliżony dzwięk wiadomo w aucie zawsze słychać inaczej a na stacji tylne hamulce wyszły ok.
Proszę o jakąś rade bo wstyd tak jeździć...
POZDRAWIAM!!
[ A6 C5] Stukanie w tylnym kole czy to klocek?
- Adrian1989
- Forum Audi A6 / A7
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Stuki może powodować każdy element zawieszenia od amortyzatora, przez pękniętą sprężynę, tuleje wachaczy po luźne klocki w zaciskach hamulcowych. Na Twoim miejscu zdjął bym koło i sprawdzał po kolei zaczynając właśnie od klocków jeśli nie wiesz kiedy ostatnio były wymieniane. Bo jak zacznie trzeć metalowa część klocka o tarczę to wtedy będziesz miał do wymiany komplet.
Warsztat, naprawy Audi A6.
- Adrian1989
- Forum Audi A6 / A7
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
- Adrian1989
- Forum Audi A6 / A7
Klocki wymienione chodź była jakaś połowa ale jak rozebrałem to wymieniłem a powodem stukania okazał się pęknięty ostatni górny zwój sprężyny długość 10 cm który wpadł do dolnego wachacza w tylnym prawym kole i latał w środku wydająć te metaliczne stuki na drodze. Sprężyna chwilowo została ale stabilnie siedzi a za tydzień pójdzie do wymiany trzeba tylko wybrać i kupić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam