Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[AJG 2.4 163 KM] Problem z ciśnieniem oleju a6 2.4

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
sbvy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[AJG 2.4 163 KM] Problem z ciśnieniem oleju a6 2.4

Post autor: sbvy » 21 maja 2014, 21:21

Witam wszystkich forumowiczów. Na wstępie uprzedzę iż jestem nowy na forum i mam nadzieję iż nie nadużyje regulaminu niepoprawnym postem. Przechodząc do tematu:
Posiadam od niedawna a6 2.4 B+LPG. W aucie występuję następujący problem:
Po rozgrzaniu oleju do 100 stopni i jechaniu na nie dużych obrotach świeci się kontrolka niskiego ciśnienia oleju. Przy przyśpieszeniu gaśnie. Jak temperatura nieco opadnie. Olej gaśnie.
W aucie zostało zmierzone ciśnienie oleju - na zimnym silniku jest okej. Mechanik powiedział że jest około 4 bary. Jednak na rozgrzanym silniku 4 bary jest na wysokich obrotach zaś na wolnych obrotach (po rozgrzaniu silnika) zaledwie 1.6 Bar. Na początku zmienialiśmy czujniki oleju co oczywiście nic nie zmieniło. Olej zmieniony wraz z filtrem 3 tys km temu Valvoline półsyntetyk. Samochód sprawdzony VAGiem, nie pokazuje błędów silnika. Przeszukałem wszystkie problemy z ciśnieniem i nie znalazłem podobnego tematu. Silnik w moim aucie pracuje cicho i bezproblemowo , jednak jestem zaniepokojony świeceniem się błędu ciśnienia oleju - Tylko po bardzo dynamicznej jazdy. W normalnych warunkach olej nawet nie błyśnie..
Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam Marcin
Marcin

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: enduro7 » 21 maja 2014, 21:44

moje wskazania na bardzo rozgrzanym 100- 110 stopni oleju wolne 760rpm-- nim jakie zaobserwowałem 1,9 bar -zwykle 2.1 bar
2000rpm 3.5
4000 rpm 4,8 bar ma stałe zamontowany zegar vdo i czujnik ori audi
zacznij od ściągnięcia miski i do sprawdzenia -smok pompy oraz połączenie pompy z przewodami -szczelność tam chyba są oringi

sbvy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z ciśnieniem oleju a6 2.4

Post autor: sbvy » 31 maja 2014, 22:56

Witam, dziękuję za podpowiedź, z powodu braku czasu nie było kiedy zdjąć miski i sprawdzić pompy. zdemontowałem tylko osłonę silnika i co ciekawe problem nie występuje. Dzieje się to najprawdopodobniej dlatego iż bez osłony olej nie nagrzewa się do 100-110 stopni..
Jak sobie przypomniałem auto miało uszczelnianą górę silnika, pewien znajomy powiedział iż może to mieć związek ze świeceniem oleju. (jakieś resztki silikonu mogły nieco przytkać smok, lub pompę, W wolnej chwili zerknę pod miskę. Od Ostatniego posta zrobiłem jakiś 1000 km i wszystko śmiga aż miło. Dam znać jak sprawy się potoczyły. Pozdrawiam
Marcin

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja