Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Parująca lampa (bi-xenon) przód

Nadwozie
ODPOWIEDZ
3.0 BMK 224KM

Parująca lampa (bi-xenon) przód

Post autor: 3.0 BMK 224KM » 21 maja 2014, 06:19

Witam
W niedzielę byłem na myjni i zaparowała mi lampa z przodu. Następnie wyschła, ale teraz co rano też paruje . Macie pomysł od czego zacząć ? Bo już mnie ....... trafia jak widzę tą zaparowaną lampę.

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 21 maja 2014, 06:40

U mnie poprzedni właściciel połamał klipsy od klapek tych od wymiany żarówek/żarników.
Lewa nie parowała miała 1 zatrzask cały, prawa parowała miała wyłamane 2 zatrzaski...
Prawa siedzi przy filtrze więc podłożyłem gąbkę i teraz mocno jest zamknięte, wcześniej nie miało jak być szczelne bo nie było mocno zamknięte.
Wczoraj myłem auto i nie parowała :)

Nowa klapka w aso ok 100 zł, na allegro można poszukać nowych za ok 50-60 zł... póki mi nie paruje to nie ruszam, wymieniłem ostatnio żarniki i wszystkie żarówki tj. pozycja, dzienne i będę miał spokój by tego nie ruszać.

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 21 maja 2014, 12:15

nikos,próbowałeś otworzyć dekielek, zostawić na 1 dzień żeby wilgoć odparowała?

Zacznij tak: obejrzyj śrubę regulacji. Przez nią woda dostaje się do wnętrza lampy a po jakimś czasie zbiera się tam "błoto" które dalej wchłania wodę powodując parowanie <mysli> Może wystarczy wymiana uszczelki na krućcu regulacji, możesz założyć minimalnie grubszą <okok> Taką kupisz nawet w kastoramie. Tylko do tego musisz wyjąć lampę ;)

Gdy już będziesz ją miał na stole to poszukaj gumowego wentyla "odpowietrznika" Który jest w każdej lampie. Służy on do wymiany powietrza. Jeśli on jest zatkany, to lampa będzie Ci parować, bo tej wymiany powietrza i wilgoci nie będzie.

Gdyby lampa była rozszczelniona, to zbierała by się w niej woda.

Pozdro
Warsztat, naprawy Audi A6.

3.0 BMK 224KM

Post autor: 3.0 BMK 224KM » 21 maja 2014, 18:25

Woda może dostawać się przez zapchany lub zagięty wąż parownika, przed trasą zdejmij dekiel lampy i jedz na xenonie, woda wyparuje a następnie wszystko dobrze złóż oczywiście sprawdź też to o czym pisze Robert.

arczi1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arczi1987 » 22 sty 2017, 16:09

Witajcie, odświeżę trochę temat, a mianowicie mam podobny problem z parowaniem lamp po zakupie nowego auta, jak kupiłem to była zaparowana, rozkleiłem, wyczyściłem, nałożyłem nowego kleju aż bokami powychodziło wiec na pewno nie przecieka, a jednak odpale przejadę w taką pogodę jak teraz czyli wilgoć, deszcze i zaparowane do połowy, najbardziej od strony kierunkowskaza, zauważyłem że w lampie są 3 odpowietrzniki, lecz tylko na jednym była taka gumka, czy powinny być na wszystkich ? Co proponujecie aby pozbyć się problemu, lampę mam w domu

[ Dodano: 2017-01-22, 16:09 ]
Sprawdzałem niedawno sposobem z youtuba :) tzn piana na lampe zatkane dwa wywietrzniki 3 wpuszczałem powietrze, i jedynie gdzie wyszło że wychodzi powietrze z tyłu przy jednym pokrętle od regulacji wysokości i przy kostce gdzie podpinamy wszystkie kable, na obwodzie szczelna, nie było nawet minimalnej nieszczelności
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

obsession
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sławek
Rocznik: 2009
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0T CREH 340KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: obsession » 28 sty 2017, 12:40

i przy braku nieszczelności dalej paruje?
Jest:
A3 8L 1.8
A6 C6 4.2

Było:
A4 B5 2.6
A6 C5 2.7 BIT
https://a6klub.pl

pilkozak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pilkozak » 22 lut 2017, 17:07

sprawdź czy masz zaślepkę w nadkolu. mi po wymianie rozrządu z jednej strony nie założyli i lampa od razu zaczęła parować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl