Witam mam w swoim audi niby sportowe zawieszenie (wg poprzedniego właściciela) do tego koła 19" 255/40 i butle gazowa w kole zapasowym do której wchodzi 61 litrow. To wszystko + pełny bagażnik + 4 osoby i pełen bak paliwa spowodowało że już nie mam rantów od nadkoli tylnych i autko przyciera na zakrętach lub uskokach myślę o gumach usztywniających bo brakuje mi z 1-2 cm wyżej i powinno być ok. Pomóżcie
Gumy slabo zdaja egzamin , mecza zawias ktory i tak w c6 z tylu ma ciezko , jesli jezdzisz "rodzinnie" to jedyna opcja wywalic 19 i wsadzic 17/225/50 , pozdro !
Kolevo jeszcze dobrze by bylo jakbys sprawdzil jakie masz et felg bo jak jest to 35 i kapec 255/40 i obnizony zawias to sie nie dziw ze siedzi nisko.
Sprawdz felgi i ew zmien oponki np 245/40 lub 17-18 cali
Albo masz juz wylatany zawias i kalpna
dzięki za porady ale chodzi mi o szybkie i na razie nie kosztowne przedsięwzięcie, ponieważ mam jeszcze parę pln do wydania (aku+kabel vcds i pewnie jeszcze parę rzeczy). A co wy na to: zakupię gumy i zobaczę co wyjdzie i jak będzie klapa to wyrzucę w końcu to mały koszt
Miałem w miarę podobny problem w A6 C5 sedanie 1.8T, tylko zawieszenie 1BA - po wstawieniu gazu tył stał niżej od przodu (co prawda tam nic nie czepiało). Wstawiłem wówczas na tył sprężyny od kombi 1BA (były zrobione z grubszego drutu niż w sedanie). Po tym zabiegu auto stało równo i lepiej zachowywało się na drodze. Koszt zabiegu to chyba 70zł - sprężyny były używane.
No tego Ci nie zagwarantuję ale tak na logikę to sedan ma lżej z tyłu niż kombi i jeżeli znajdziesz sprężynę od avanta z tą samą charakterystyką np.: sport komfort 1BE, to może nieco pomóc. Sprężyny można kupić od 50 do 100/szt, więc koszt nie jest masakryczny takiego eksperymentu.