Czy moduł komfortu jest wymienny w A6 C5 niezależnie od wersji, rocznika, skrzyni biegów, silnika ... ?
Czy sterownik skrzyni biegów można wymienić na inny numer aniżeli jest aktualnie?
Zakładając, że wymienię na sterownik z identycznego silnika/ czy skrzyni ... to rozumiem że na niewiel się to zda?
Jaki to może mieć wpływ na pracę skrzyni?
Jest to skrzynia automat tiptronic.
Mój sterownik skrzyni biegów:
4B0 927 156 BC
Jednak nigdzie nie mogę go znaleźć (allegro).
Jest tego mnóstwo... z literkami na końcu L , BA, BB, BH i tak dalej i tak dalej.
Ale nigdzie nie ma BC.
Moduły, sterowniki - szereg pytań
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Jeżeli kupiłeś sterownik o tych samych numerach, to należy go tylko zaprogramować pod Twój samochód - tzn zakodować kluczyki do otwierania samochodu i poustawiać funkcje specjalne (zamykanie selektywne, domykanie szyb, otwieranie bagażnika z pilota itp) - wszystko jest napisane tu: viewtopic.php?t=60338pako361 pisze:właśnie padł mi moduł komfortu kupiłem o takim samym numerze ale z innego rodzaju silnika. czy moduł muszę zaprogramować? czy ma (podobnie jak w Renault) wpisany immo?
Moim zdaniem nie do końca ... wychodziły samochodu z modułem wyposażonym w alarm, obsługującym piloty na różnych częstotliwościach nośnych. Część z nich pewnie można stosować wymiennie ale na pewno nie wszystkie .... niestety też nie wiem według jakiego algorytmu można typować zamiennikidepe pisze:czy moduł komfortu jest wymienny w A6 C5 niezależnie od wersji, rocznika, skrzyni biegów, silnika ... ?

Moim zdaniem nie ... w ETCE jest pełno różnych numerów sterowników które mają konktretnie zastosowanie w poszczególnych skrzyniach biegów. Na ten przykład : 4B0 927 156 BC skrzynia 5-biegowa dla pojazdów z ESP dla skrzyni biegów DEX dla silników ACK, ALG.depe pisze:Czy sterownik skrzyni biegów można wymienić na inny numer aniżeli jest aktualnie?
Ile prościej byłoby wytworzyć jeden sterownik który pasowałby do wszystkich skrzyń - jako mocno uprościłoby to produkcję ... skoro zastosowano takie a nie inne rozwiązanie,to chyba daje to do myślenia

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1995
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 130KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Wielkie dzięki kot919
W sposób niewyjaśniony udało mi się zaprogramować pilota (niestety tylko jeden kluczyk) oraz zaprogramować c.z. według opisu (jakoż iż moduł komfortu mam od innego auta pozwoliłem sobie na zapis kodu od początku tzn.+1+2+16+32 itd.) niestety moim kablem nie mogę połączyć się bezpośrednio z modułem komfortu, nie wiem czy to jest wina kabla vag (za 100 zł) czy moduł ma jakiś feler (miał oderwany kondensator który wymieniłem na nowy), piszę o tym ponieważ mam problem z radio/nawigacja która (jak kupiłem samochód nie działała) i teraz pytanie czy ma to związek z modułem komfortu? czy szukać przyczyny w samej nawigacji?
W sposób niewyjaśniony udało mi się zaprogramować pilota (niestety tylko jeden kluczyk) oraz zaprogramować c.z. według opisu (jakoż iż moduł komfortu mam od innego auta pozwoliłem sobie na zapis kodu od początku tzn.+1+2+16+32 itd.) niestety moim kablem nie mogę połączyć się bezpośrednio z modułem komfortu, nie wiem czy to jest wina kabla vag (za 100 zł) czy moduł ma jakiś feler (miał oderwany kondensator który wymieniłem na nowy), piszę o tym ponieważ mam problem z radio/nawigacja która (jak kupiłem samochód nie działała) i teraz pytanie czy ma to związek z modułem komfortu? czy szukać przyczyny w samej nawigacji?
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Mam nadzieję że wiesz że aby połączyć się z modułem komfortu musisz w VAG wejść w grupę 35 - central locks, a nie w grupę 46 - central conv
Ale skoro nie możesz się z nim połączyć, to jak go zakodowałeś?
Użyłeś pożyczonego interfejsu?
Jeżeli nie działa poprawnie radio/nawigacja to jednak problemu doszukiwałbym się w tym systemie, i nie łączył bym go z modułem komfortu. Jaki dokładnie masz problem, jakie urządzenie (model)? Próbowałeś diagnostyki radia?
Rozumiem, że próbowałeś zakodować dwa kluczyki i tylko z jednym się udało ... W module komfortu możesz sprawdzić, czy nie masz błędu dotyczącego zbyt wielkiej liczby prób kodowania kluczyków, oraz czy w pilocie który się nie zakodował jest dobra bateria

Jeżeli nie działa poprawnie radio/nawigacja to jednak problemu doszukiwałbym się w tym systemie, i nie łączył bym go z modułem komfortu. Jaki dokładnie masz problem, jakie urządzenie (model)? Próbowałeś diagnostyki radia?
Rozumiem, że próbowałeś zakodować dwa kluczyki i tylko z jednym się udało ... W module komfortu możesz sprawdzić, czy nie masz błędu dotyczącego zbyt wielkiej liczby prób kodowania kluczyków, oraz czy w pilocie który się nie zakodował jest dobra bateria

-
- Forum Audi A6 / A7
Centralny zamek zakodowałem przez grupę 35 (ale myślałem iż moduł komfortu można dodatkowo zaprogramować w funkcje o których nie wiem) działa ryglowanie zamków, mrugnięcie i sygnał przy otwieraniu i zamykaniu drzwi.
Radio/Nawigacja (jak kupowałem samochód 2-tyg temu) nie działała ekran wyświetlacza jest ciemny, brak reakcji przy próbie włączenia na wyświetlaczu liczników wyświetla się napis "Audi Navigation Plus" sprawdziłem błędy i pokazał się "uszkodzony moduł sterujący" po skasowaniu błędów żaden błąd się więcej nie pokazał (sądzę iż uszkodzona jest nawigacja tylko gdzie ją naprawić?)
Co do kluczyków to mam tylko jeden i pilot od niego był całkowicie rozkodowany, teraz udało mi się go zakodować i chcę kupić drugi kluczyk pytanie czy ten będzie dobry: http://allegro.pl/kluczyk-audi-pilot-4d ... 98189.html
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc
pozdrawiam
Radio/Nawigacja (jak kupowałem samochód 2-tyg temu) nie działała ekran wyświetlacza jest ciemny, brak reakcji przy próbie włączenia na wyświetlaczu liczników wyświetla się napis "Audi Navigation Plus" sprawdziłem błędy i pokazał się "uszkodzony moduł sterujący" po skasowaniu błędów żaden błąd się więcej nie pokazał (sądzę iż uszkodzona jest nawigacja tylko gdzie ją naprawić?)
Co do kluczyków to mam tylko jeden i pilot od niego był całkowicie rozkodowany, teraz udało mi się go zakodować i chcę kupić drugi kluczyk pytanie czy ten będzie dobry: http://allegro.pl/kluczyk-audi-pilot-4d ... 98189.html
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc
pozdrawiam
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Powinno dać się zakodować funkcje które zostały przedstawione przez Kolegę xoslox ... Oczywiście jeżeli nie masz wersji z alarmem, to część z nich nie będzie działaćCentralny zamek zakodowałem przez grupę 35 (ale myślałem iż moduł komfortu można dodatkowo zaprogramować w funkcje o których nie wiem) działa ryglowanie zamków, mrugnięcie i sygnał przy otwieraniu i zamykaniu drzwi.

Ja proponuję Ci rozłożyć kluczyk (podważ śrubokrętem) na dwie części - na jednej z nich będziesz miał numer OE. Na tej podstawie będziesz mógł zamówić drugi i będziesz miał pewność że jego częstotliwość będzie zgodna modułem komfortupako361 pisze:Co do kluczyków to mam tylko jeden i pilot od niego był całkowicie rozkodowany, teraz udało mi się go zakodować i chcę kupić drugi kluczyk pytanie czy ten będzie dobry: http://allegro.pl/kluczyk...4056598189.html

Co do radia - na początek sprawdź bezpieczniki nr: 5 (10A), 31 (15A), 43 (5A), 37 (20A). Następnie przyjrzyj się wyświetlaczowi - może działa, tylko nie działa w nim podświetlenie. Czy słyszysz jakiś szum w głośnikach - nawet jak wybierzesz funkcję Radio?
Czy pamiętasz kod błędu? Z Twojej wypowiedzi wnioskuję że masz możliwość połączenia się z radiem interfejsem - próbowałeś czy nie można wejść w Output Tests (np w VAG-COM)?
-
- Forum Audi A6 / A7
Bezpieczniki sprawdzone są OK, nie ma szumu w głośnikach i nie widzę żadnej reakcji wyświetlacza. Mogę się połączyć (prze vag)z radiem i nawigacją mogłem też zrobić test w tej chwili nie pamiętam ale podczas testów wyświetlał się komunikat #854 i #855 (chyba) sprawdzę jak wróci samochód do domu (wczoraj wieczorem pojechał - oczywiście nie sam- do lakiernika)