Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Dziwne szuranie przy skręcie w lewo

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
user

Dziwne szuranie przy skręcie w lewo

Post autor: user » 20 mar 2014, 07:40

Jakieś 2 dni temu pojawił się dziwny dźwięk podczas skręcania w lewo (przy skręcie w prawo nie występuje). Parę razy pojawił się przy delikatnym hamowaniu na światłach (przy ok 20kmh).
W kabinie słychać, jakby dochodził z okolic prawego przedniego koła.
Słychać go w przedziale 10-40kmh, brzmi trochę jak szuranie/tarcie gumy o tworzywo i jest zależny od prędkości obrotów koła (im szybciej się jedzie tym większa częstotliwość - nie jest to ciągłe tarcie).
Myślałem że może opony trą o nadkola, ale to nie to.
Na kierownicy nie czuć żadnych wibracji ani innych niepokojących sygnałów.
Najciekawsze jest, że słychać go bardzo wyraźnie w kabinie, natomiast nie słychać w ogóle na zewnątrz auta <mysli> (wczoraj żona śmigała pół godziny po placu, a ja biegałem za autem z uchem przy kole <lol>).

Miał ktoś może podobny przypadek albo mógłby wskazać gdzie szukać?

W przyszłym tygodniu odstawiam auto do mojego mechanika, żeby ustalił źródło tego dźwięku, ale teraz w weekend czeka mnie trasa 1000km i zastanawiam się czy mogę jechać bez obaw.

Krzysztof1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Krzysztof1972 » 20 mar 2014, 21:09

Zmieniales (ktos) kola na letnie i przygiela sie blacha ochronna tarczy hamulcowej ?

user

Post autor: user » 22 mar 2014, 19:18

Koła zmieniałem sam i rzeczywiście zdejmowałem też blaszane osłony tarcz.

Postanowiłem dzisiaj przejrzeć jeszcze raz hamulce, bo mój mechanik w rozmowie tel. też mnie nakierował właśnie na heble.

Problem na tę chwilę został rozwiązany - zdjąłem zaciski, wszystko oczyściłem i przesmarowałem, upewniłem się że między tarczami a osłoną jest odpowiednio dużo miejsca, złożyłem i już nic nie szura :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja