[ A6 C5] Klima A Econ
- -=Rafal=-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Tak Kolego, tylko zrozum to co mówią Koledzy wcześniej. Sprężarka NIE MA PRAWA załączyć się poniżej 5st. Jest za zimno żeby elektronika pozwoliła aby sprężarka chodziła. Nie musi Ci się wcale zapalić ECON. Będzie wyglądało tak jakby wszystko ładnie działało, ale w rzeczywistości klima nie działa, bo sprężarka nie jest załączona.skywalker1977 pisze:Gdzie jest napisane w ksiazce auta (instrukcji) ze klima zalacza sie od 5 stopni ???????????!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jezdze ladnych pare lat roznymi autami i nawet w kazdym serwisie klimatyzacji powiedza wam ze klima POWINNA BYC UZYWANA CALY ROK. I nie ma znaczenia ile stopni jest na zewnatrz!!! Dzieki uzywaniu klimy po za sezonem letnim, nie robi sie ch...a z grzybnia w ukladzie, bo uzywamy jednoczesnie ogrzewania, co w polaczeniu z klimatyzacja daje wysuszenie ukladu.
Proszę cytat: "Musimy jednak pamiętać, że sprawny układ klimatyzacji nie załączy się gdy temperatura na zewnątrz pojazdu jest zbyt niska (niższa od temperatury załączenia czujnika umiejscowionego na parowniku). Bez względu na to czy korzystamy z klimatyzacji manualnej czy też automatycznej może być ona pomocna jedynie do pewnej granicy temperatury powietrza i jej załączenie uzależnione jest od zastosowanych zabezpieczeń i technologii. "
-
- Forum Audi A6 / A7
Juz wiem skad sie wzielo moje zdziwienie i efektem tego wypowiedz powyzej. Jak sie dzis dowiedzialem podobno do okolo 2003 roku w zaleznosci od modelu zeczywiscie jest tak ze ponizej 5 stopni sprezarka sie nie wlaczy :shock: :shock: :shock: Ja jezdzilem nowszymi autami i jestem pewien ze klima dzialala nawet jak na zewnatrz bylo znacznie ponizej zera stopni bo nawet bylo zauwazalne "zagiecie" obrotow silnika przy wlaczeniu.
Oczywiscie nie uzywalem klimy bo bylo mi goraco he he, po prostu szyby parowaly i jak wiadomo z klima szybciej osuszalo wnetrze
Oczywiscie nie uzywalem klimy bo bylo mi goraco he he, po prostu szyby parowaly i jak wiadomo z klima szybciej osuszalo wnetrze
Witam, też dołącze się do tematu dotyczącą ECON. Mianowicie mam audi a6, c5, 1.9 TDI 115 Km, 2001 rok i tutaj sprawa wygląda tak że na dworze jest -7 stopni. Jak mam wyłączone ECON (lampka się świeci) to silnik grzeje się do 60 - 65 stopni i strasznie powoli, a jak włącze ECON (lampka się nie pali) to zaczyna grzać normalnie do 90 stopni i w miare szybko. Jest nagrzany juz po 11 kilometrach. Czy ktoś potrafi mi to wyjaśnić I powiedzcie mi czy temperatura OLEJU między 60 a 70 stopni jest ok
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
Żeby nie zaczynać nowego tematu:
Audi A6 1.9 z 2002 r. czyli model C5.
Objawy:
- cały czas pali się ECON i nie idzie go wyłączyć,
- nie chłodzi,
Co zrobiłem:
- klima nabita i trzyma ciśnienie,
- czujnik ciśnienia był symulowany (zwierałem piny) ale nic się nie zmieniało oprócz tego że spalił się bezpiecznik nr 5 ,
- przekaźnik 373 sprawny,
- wiatrak nie dostaje prądu, podpięty na krótko działa jak należny - bezpiecznik 40A pod kierownicą sprawny,
- sprężarka podpięta do prądu na krótko i chłodziła jak diabli.
Jeśli to nie czujnik ciśnienia w układzie (jutro kupię nowy)to według mnie zostaje panel sterowania ale może jest jeszcze coś innego sprawdzenia albo inny sposób na zlokalizowanie usterki?
Proszę o wskazówki.
Audi A6 1.9 z 2002 r. czyli model C5.
Objawy:
- cały czas pali się ECON i nie idzie go wyłączyć,
- nie chłodzi,
Co zrobiłem:
- klima nabita i trzyma ciśnienie,
- czujnik ciśnienia był symulowany (zwierałem piny) ale nic się nie zmieniało oprócz tego że spalił się bezpiecznik nr 5 ,
- przekaźnik 373 sprawny,
- wiatrak nie dostaje prądu, podpięty na krótko działa jak należny - bezpiecznik 40A pod kierownicą sprawny,
- sprężarka podpięta do prądu na krótko i chłodziła jak diabli.
Jeśli to nie czujnik ciśnienia w układzie (jutro kupię nowy)to według mnie zostaje panel sterowania ale może jest jeszcze coś innego sprawdzenia albo inny sposób na zlokalizowanie usterki?
Proszę o wskazówki.
-
- Forum Audi A6 / A7
Po przyciśnięciu AUTO dmuchawa ustawia się w zależności od temp. zew. w pożądany sposób, rośnie lub maleje ilość kresek i prędkość wentylatora. Wszystkie przyciski oprócz ECON działają.W_o_j_T_e_K pisze:a co po naciśnięciu przycisku "auto"
No to oczywiste i o to nie pytałem żeby nie wq...iać bzdurami.Kilt pisze:ECON świeci się = kompresor wyłączony = zero chłodzenia.
P.S.
Właśnie wymieniłem czujnik ciśnienia. Kupiłem w serwisie - 259 zł.
Przycisk ECON po naciśnięciu wyłączył się i chłodzi
Wniosek - nie potrafię oszukać systemu zwierając wtyki gniazda czujnika ciśnienia.
W_o_j_T_e_K, Kilt, dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy