Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Regulacja odcinka lędzwiowego oparcia fotela

Wnętrze
ODPOWIEDZ
lukasz0002@vp.pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Regulacja odcinka lędzwiowego oparcia fotela

Post autor: lukasz0002@vp.pl » 16 sty 2014, 21:15

Witam! Koledzy przerabiał ktos juz moze regulacje oparcia lędzwiowego? Chodzi mi o ten okrągły przycisk, mianowicie działa góra dól a nie działa lewo prawo.Czy doradzi ktos od czego zacząć? Jak przyciskam góra dół słychac silniczek a jak naciskam lewo prawo cisza! Czy moze to byc wina przełacznika czy raczej silniczek??? Prosze o pomoc!!!Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
metyoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Metyoo
Rocznik: 1993
Moje auto: S4 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 130KM
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: metyoo » 16 sty 2014, 22:57

Musisz zdjąć tył oparcia, bo najprawdopodobniej masz połamane prowadniczki, które wykonane są z plastiku.
Może to pomoże: http://www.audiforums.com/forum/interio ... 20-196726/

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 17 sty 2014, 07:54

lukasz0002@vp.pl pisze:Czy moze to byc wina przełacznika czy raczej silniczek
Powody mogą być trzy:
1) Uszkodzenie przełącznika
2) Uszkodzenie silniczka
3) Uszkodzenie okablowania

ad1) Prosto sprawdzić - odkręcasz fotel (dwie nakrętki z przodu prowadnicy) i podnosisz go do góry, następnie będziesz miał dostęp do przełącznika - odłączasz wtyczkę i naciskając przyciski lewo prawo sprawdzasz multimetrem czy jest przejście (nie pamiętam dokładnie który odpowiada za lewo|prawo, a który za góra|dół, więc sprawdź oba)
lewo - zwarcie pomiędzy 4 a 1
prawo - zwarcie pomiędzy 4 a 2
góra - zwarcie pomiędzy 3 a 5
dół - zwarcie pomiędzy 3 a 6
Po drodze do silniczka jest jeszcze jedno czarne 2 pin złącze (nie pamiętam gdzie ono dokładnie jest wpięte) - osobno dla silniczka góra|dół i lewo|prawo, więc może ono jest rozłączone.

ad2 i ad3) do tego niestety musisz już dobrać się do 'pleców' fotela. Kolega metyoo podesłał link do demontażu w A4ce, o ile mechanizm regulacji jest taki sam, to już rozebranie fotela delikatnie się różni :/ ... W A6 trzeba zacząć od demontaż tapicerki. Tapicerka jest wciśnięta w prowadnicę wyżłobioną w tym pastikowym elemencie z siateczką - trzeba ją po prostu wyciągnąć. Najlepiej zacząć sobie w lewym, bądź prawym dolnym rogu. Jak już będziesz miał wolną tapicerkę to długim śrubokrętem płaskim podważasz od spodu ten plastik - trzyma się on tylko na 2 zatrzaskach (takie żółte znane z tapicerki boczków w VW) - z reguły pękają, ale po zmontowaniu i tak się wszystko trzyma. Po ściągnięciu będziesz miał dobry dostęp do sprawdzenia co boli Twój fotel.

Możesz spróbować przełożyć wtyczki z jednego silniczka do drugiego - w ten sposób ustalisz, czy uszkodzone jest okabowanie, czy też sam silniczek.

Obrazek

To o czym pisałem z podważaniem - zaczynasz od elementu nr 3, prowadnica jest oznaczona nr 2, a plastikowa osłona nr 4

lukasz0002@vp.pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Paliwo: Diesel

Post autor: lukasz0002@vp.pl » 17 sty 2014, 12:26