[ACK 2.8 193 KM] problem palenia z rana
[ACK 2.8 193 KM] problem palenia z rana
Witam, mam problem z odpalaniem z rana muszę długo kręcić zeby załapał 2-3 sekundy a co drugi start jest nie równy tak jakby na raty( wrażenie jak by sie zalewał przy odpalaniu) dodam ze silnik szarpie (drży) na wolnych obrotach, z tego powodu wymieniłem świece NGK Platynowe i przewody zapłonowe BREMI, po wymianie zero poprawy 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Acha,myślałem że masz 6 cewek.To że nie ma przebicia to nie znaczy że nie padła.Dobrze by było żebyś miał kogoś z kim na chwilę podmienisz cewkę to ją na 100% wykluczysz.Może czujnik położenia wału albo temperatury silnika.Jak się rozgrzeje to jest tak samo czy lepiej chodzi?
Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Avant
-
- Forum Audi A6 / A7
Lpg jestkamilo021 pisze:jeśli chodzi o VAGa to jest błąd sondy lambdy nic pozatym

Oczywiście że vag może nie wykazywać błędu a np czujnik temp będzie miał złe wskazania lub przepływka i już mogą być problemy.kamilo021 pisze:jest uszkodzony którys z czujników może byc tak ze Vag nie bedzie tego pokazywał?
Dlatego w diagnostyce pomocne jest zrobienie logów.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2001
- Kontakt:
-=Rafal=-, ale mam nadzieję że podałeś koledze koszt 6-ciu a nie jednej-=Rafal=- pisze:Co do drgania to na 99% cewka. Standardowy problem V6stek z tego okresu. Jest też niemiła informacja, że zamienniki są o kant pośladka rozbić i w grę wchodzi tylko nowa z ASO. Koszt chyba 1600 zł o ile się nie mylę

Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl
-
- Forum Audi A6 / A7
- -=Rafal=-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Paliwo: Diesel
Miałem taki motor i poprzedni właściciel miał z tym problem i odpalarka była już zamontowana.kamilo021 pisze:-=Rafal=- (Masz zrobioną odpalarkę?)
Niee to jest koszt jednej, ale w ACK jest tylko jednadługas pisze:-=Rafal=-, ale mam nadzieję że podałeś koledze koszt 6-ciu a nie jednej

kamilo021, powiem Ci tak. Jeśli chodzi o kłopoty z odpalaniem, jeśli nie wykazuje żadnego błędu czujnika położenia wału, to sprawdziłbym wartości mierzone temperatury silnika, błędu być nie musi, a może pokazywać błędne wartości. Jeśli będzie uwalony, to nie polecam kupna oryginały z ASO tylko chiński zamiennik. Ze swojego doświadczenia wiem, chociaż nie wiem czy to spowodowane, że 90% oryginalnych czujników pada po 2 tygodniach użytkowania. A za to chińskie zamienniki latają pięknie. Nie wiem czym to spowodowane, ale taka przykra prawda

Jeśli czujnik będzie w porządku, to nie pozostaje Ci nic innego tylko montaż odpalarki w warsztacie.
A co do tych drgań. Miałem to samo u mnie. Wleciało czyszczenie przepustnicy, nowe przewody, świece. Dalej to samo. Mnie wyleczyła cena nowej cewki w ASO i już mi to tak nie przeszkadzało. Pomimo tego że cewka nie miała żadnych przebić ani nic z tych rzeczy, to silnik nie pracował idealnie i tylko człowiek pedantyczny (jak ja) mógł się do tego przyczepić, dlatego z czasem dałem sobie spokój

Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7