To całkiem możliwe. Jedank wczoraj oglądałem też odkręcone silniczki podpięte do kabli. Też się nie kręciły, a chyba powinny. Zgodzisz się, że chyba jednak nie dostają prądu, bo przecież powinny się ruszyć.tmr pisze:Na kablach przy braku odbiornika nie wymierzysz żadnego napięcia. Po prostu ECU go nie poda- i właśnie to zaobserwowaliście.
Być może. Tego dokładnie nie wiem. Na logikę jednak oczekiwałbym tu jakiegoś oporu. No przecież jak przepuszczam prąd w stronę instalcji, a on wraca drugą elektrodą, to gdzieś musi znajdować miejsce w którym z jakiegoś powodu przeskakuje na drugi kabel wraca do miernika. Pytałem o to mojego serwisanta (elektronik z 20 letnim doświadczeniem) i powiedział, że to wskazuje na przebicie. Uważa, że na jakiejś wtyczce coś zaśniedziało i powoduje zwarcie. Dlatego przy mokrej pogodzie auto nie działa, a przy suchej i wietrznej zapali.tmr pisze: Co do zerowego oporu - z dużą dozą prawdopodobieństwa tak właśnie ma być , ale sam nigdy akurat oporu na kabelkach silniczków EPB nie mierzyłem.
Które konkretnie? Te są po prawej w bagażnikku przy bezpiecznikach?tmr pisze:Co z tego wszystkiego wynika?
- sprawdź wtyczki w bagażniku...
tmr pisze:- sprawdź bezpieczniki (z przodu też :lol: ) i nie zakładaj, że bezpiecznik albo działa, albo nie (choć z pwnością masz rację). W szczególności sprawdź dokładnie bezpiecznik numer 6 z lewej strony.
Palą się.tmr pisze:- sprawdź czy palą się światła STOP
Ok, dla spokoju sprawdzę.tmr pisze:- sprawdź wtyczki przy pedale sprzęgła i hamulca.
To też spróbuje.tmr pisze:Wiem że nie ma sensu pisać o skrzynkach w podszybiu i sprawdzeniu tam, ale może chociaż w nie delikatnie stukniesz... 8-)
Być może, ale silniczki nie są zasilane i z jakiegoś powodu tak jest.tmr pisze:Jak nic nie pomoże - czekaj do wtorku
Stawiam flaszkę że problem wogóle nie dotyczy hamulców elektrycznych :-P
Wiesz może jak idą te kable? Znalazłem miesce gdzie wchodzi jeden z nich do bagażnika, ale potem chowa się on w większą wiązkę, która idzie w kierunku przodu auta. A to mnie martwi, bo nie chcę przecież grzebać w instalacji.