Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep
felgi - sklep internetowy ucando.pl

ÂŻywotność opon

Wszystko co dotyczy ogólnie felg, opon, kół nie przywiązane stricte do konkretnego modelu włącznie z innymi pojazdami.
ODPOWIEDZ
kaczaban
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

ÂŻywotność opon

Post autor: kaczaban » 04 gru 2013, 16:17

Witam :) Mam takie dylemat, w kwietniu kupiłem 2 całkiem nowe opony ContinentalContiPremium2, wydatek 1000zl.Założylem je na przednia oś, a te "gorsze"(praktycznie 7 mm) które już miałem powędrowały na tył. Przejechałem w ciągu 7 miesięcy ok.23 tys km z tego 15tys. trasa.Pierwsze co mi sie rzuciło w oczy to bardzo niskie spalanie na tych oponach(rekord 5.5l/100)no i własnie...przyszła zima i kupiłem nowy komplet zimówek a letnie wziąłem pod lupę. Po oględzinach opon letnich z przedniej osi stwierdziłem,że nadają sie tylko do wyrzucenia(profil ok. 3 mm) <wnerw> Na 2 dzień pojechalem na ustawienie geometrii kół. Nowy i profesjonalny sprzęt odnotował lekkie odejście od normy, ale było ono tak minimalne, że nie mogło być powodem tak szybkiego zużywania opon(słowa diagnosty).
Pytanie brzmi. Czy to jest normalne, żeby w tak krótkim czasie opony zostały zjedzone,"czy poprostu ten typ tak ma" i co sezon trzeba szykowac pieniadze na gumy??? :|

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Zagór » 04 gru 2013, 16:39

Opona klasy UHP a taką jest Conti SC2 - ma się zjechać w 35-40k km :) takie jest założenie z tego co wiem :( Za to klei jak szalona, to też prowokuje nas do bardziej agresywnej jazdy, niestety z każdym zakrętem zostawiamy jej kawałek za sobą :(

kaczaban
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kaczaban » 04 gru 2013, 21:52

Zagór pisze:Opona klasy UHP a taką jest Conti SC2 - ma się zjechać w 35-40k km :) takie jest założenie z tego co wiem :( Za to klei jak szalona, to też prowokuje nas do bardziej agresywnej jazdy, niestety z każdym zakrętem zostawiamy jej kawałek za sobą :(
nie powiem lubie czasem dodusić pedał gazu. Skoro wina może leżec w zbyt miekkiej oponie, to jaką poleciłbys?

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: enduro7 » 08 gru 2013, 19:01

Zagór on pisze o CPC - c premium contact to tylko opona średniej półki GENERALNIE SZMATA jej trwałóść to faktycznie 30-40 tyś ale nie przy TYM momencie obrotowym mocy i masie jaką ma 2.7 tdi z FWD .pewno też z indexami było namieszane
c eco contact -niska półka ekonomiczna
c sport contact to UHP o której wspomniał Zagór - jedyna która do czegoś się nadaje.
załóż yokohamę tylko nie a-drive a avs lub advan lub bridgestone uhp np re 50 lub re 70

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
hamulce części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostacja