tomekkk1 pisze:KOval81 pisze:0x4B25A pisze:krysti,
Zygmuncie, kluczowe jest, czy od początku były zmiany oleju, z regularnym interwałem czasu... jeśli nie, to nie warto tego ruszać... niestety...

A to dlaczego nie ruszać - w sumie wymiana nie powinna wpłynąć negatywnie, o ile nic się złego już teraz nie dzieje w tip'ie chyba nie? Wiem, że się słyszy, że zaczęło szarpać, itp., ale wymiana oleju nie powinna mieć z tym nic wspólnego.
W silniku niby też można nie zmieniać, jak się nic nie dzieje, ale czy to doprowadzi w finale do wywalenia się motorowni, czy nie, to już raczej kwestia przypadku. W obu przypadkach wewnątrz pracują części mechaniczne, które się zużywają.
Wg mnie wymiana nic nie zaszkodzi, a przynajmniej mamy pewność, że w misce nie będzie "tony" opiłków. Osobiście również chyba bym się skłaniał do dwukrotnej wymiany statycznej w krótkim odstępie czasu

Opiłki to mały pikuś - ich faktycznie wiele nie ma, magnes większość wyłapie. Za to nowy świeży olej wypłukuje zalegające w zakamarkach złogi zanieczyszczeń, które skutecznie blokują kanały elektrozaworów i zabijają konwerter. Znaczna liczba osób mająca do czynienia z awariami zmieniała olej zapobiegawczo, a pierwsza wymiana dość powyżej 200000 kilometrów - co niestety w krótkim czasie od wymiany objawiało się niedomaganiami i wreszcie awariami

Dlatego planuje dwie wymiany. Moim zdaniem każdy olej się zużywa i powinno się go wymieniać - zresztą dokumentacja ZF mówi że trzeba olej zmieniać.
Tak do tematu podchodzi ASO Audi:
"Orientacyjna wartość materiałów (olej, filtr, uszczelka miski olejowej) to około 3000zł.
Wartość robocizny około 1000zł (wymiana oleju z płukaniem, wymiana filtra oleju, aktualizacja oprogramowania skrzyni biegów niezbędna po wymianie oleju, adaptacja skrzyni biegów.
Podane ceny brutto"