Maglownica Audi
części samochodowe
opony i alufelgi
Tarcze, hamulce

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu

[ All ] Odkręcające się szpilki.Co przyczyną?

W tym dziale sprawy dotyczące ogólnie zawieszenia, nie przywiązane stricte do konkretnego modelu włącznie z innymi pojazdami.
ODPOWIEDZ
Stuczekjan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 30
Rejestracja: 21 lut 2011, 09:49
Lokalizacja: Janikowo koło Inowrocławia

[ All ] Odkręcające się szpilki.Co przyczyną?

Post autor: Stuczekjan » 25 lut 2011, 16:11

Mam taki problem:
Przy audi(100 C3 2.2 KU) mojej małżonki odkręcają się szpilki w tylnym kole.Przedwczoraj(w ten duży mróz) złapała kapcia odkręciłem koło pojechałem do wulkanizatora założyłem koło dokręciłem(doje....łem) konkretnie a tu po kilku kilometrach się rozkręciło.Ponownie dokręciłem porządnie i po kilkuset metrach znów musiałem dokręcać.
Co może być przyczyną takiej histori(szpilki wyglądają ok)?Czy że to robiłem w taki mróz mogło mieć jakiś wpłym na to?

Camel-
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 522
Rejestracja: 12 lut 2010, 20:00
Imię: Kamel
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 1999
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 136KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Lokalizacja: Leszno

Post autor: Camel- » 25 lut 2011, 16:28

Moment dokręcenia "szpilek" tzn śrub felg to ok 100Nm. Jeśli przykręcisz je z taką siłą nie powinno być problemu. Z powodów bezpieczeństwa śrub się również nie smaruje. Jeśli to nie poskutkuje i nie szkoda Ci felg, to proponuje pneumatykiem dowalić 500Nm i powinno trzymać. <rotfl>

Awatar użytkownika
robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 445
Rejestracja: 07 mar 2009, 16:28
Imię: Robert
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 1999
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 25 lut 2011, 21:07

Camel- pisze:proponuje pneumatykiem dowalić 500Nm i powinno trzymać. <rotfl>
no no tylko kto je później odkręci na drodze?? <rotfl>
Może rzeczywiście dokręcane na duuuużym mrozie. A nie masz felgi w oleju w gniazdach śrub?
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

Awatar użytkownika
Hincó
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 766
Rejestracja: 29 lis 2008, 08:11
Imię: Grzegorz
Moje auto: A6 C4
Rocznik: 1996
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7T BEL 265KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Lokalizacja: Bochnia
Kontakt:

Post autor: Hincó » 25 lut 2011, 21:44

Ja tak mialem z alusami, musze dokręcać z rurką...


Może to faktycznie mróz, np zakręcałeś przy -20, po jeździe zakładając wyjątkowo mocno grzejący się układ hamulcowy tak do +50 ( ale z tyłu ? ) to ta temperatura mogła faktycznie coś zdziałać.

Również używam smaru miedziowego <okok> jednak zawsze stalówki po zime mam przy***klejone ;) do piasty że tylko popuszczenie i jazda pomagają... :/
no no tylko kto je później odkręci na drodze??
Wyraźnie jest napisane
Stuczekjan pisze:audi(100 C3 2.2 KU) mojej małżonki
<rotfl>
Obrazek TDI +

ltomas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 214
Rejestracja: 16 kwie 2009, 22:27
Imię: Tomek
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 2002
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BAU 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Dąbrowa Białostocka/podlasie

Post autor: ltomas » 25 lut 2011, 22:24

Kolego a tak apro po to masz poprawnie dobrane szpilki do felg, chodzi mi o stożek?? :|
Jeżeli udało mi się Ci pomóc wciśnij "<b>pomógł<b>" :)
<img border="0" src="http://www.suwaczek.pl/cache/39b8c4113d.png?html">
Przewaga dzięki technice :)

Stuczekjan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 30
Rejestracja: 21 lut 2011, 09:49
Lokalizacja: Janikowo koło Inowrocławia

Post autor: Stuczekjan » 25 lut 2011, 22:29

greg25 pisze:MOże za słabo dokręciłeś
Mam klucz z przedłużką i dokręciłem naprawdę mocno.
greg25 pisze:Zakładam że masz stalówki.
To są alufelgi.

Po za tym nigdy tak się nie działo.To jest pierwszy raz.
Tomek
A6 C4 2.6 Quatro b/g 1994
100 C3 2.2 b/g 1991 było
100 C3 1.8 b/g 1990 było
80 B3 2.0 b/g 1991 bylo
80 B2 1.6 b/g 1980 bylo
90 B2 2.2 b/g 1985 bylo
100 C3 2.0 diesel 1984 bylo

ltomas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 214
Rejestracja: 16 kwie 2009, 22:27
Imię: Tomek
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 2002
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BAU 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Dąbrowa Białostocka/podlasie

Post autor: ltomas » 25 lut 2011, 22:31

Stuczekjan pisze:
greg25 pisze:MOże za słabo dokręciłeś
Mam klucz z przedłużką i dokręciłem naprawdę mocno.
greg25 pisze:Zakładam że masz stalówki.
To są alufelgi.

Po za tym nigdy tak się nie działo.To jest pierwszy raz.
Ale w zeszłym sezonie jeździłeś na tym samym zestawie tzn te same felgi+te same szpilki??
Jeżeli udało mi się Ci pomóc wciśnij "<b>pomógł<b>" :)
<img border="0" src="http://www.suwaczek.pl/cache/39b8c4113d.png?html">
Przewaga dzięki technice :)

Stuczekjan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 30
Rejestracja: 21 lut 2011, 09:49
Lokalizacja: Janikowo koło Inowrocławia

Post autor: Stuczekjan » 25 lut 2011, 22:43

ltomas pisze:Ale w zeszłym sezonie jeździłeś na tym samym zestawie tzn te same felgi+te same szpilki??
Od kilku lat jest taki sam zestaw tylko zmieniają się opony na zima/lato.
Kilka dni temu wymieniałem łożyska ale po wymianie nic się nie działo.Dopiero jak w ten mróz zdejmowałem to koło.
Tomek
A6 C4 2.6 Quatro b/g 1994
100 C3 2.2 b/g 1991 było
100 C3 1.8 b/g 1990 było
80 B3 2.0 b/g 1991 bylo
80 B2 1.6 b/g 1980 bylo
90 B2 2.2 b/g 1985 bylo
100 C3 2.0 diesel 1984 bylo

ltomas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 214
Rejestracja: 16 kwie 2009, 22:27
Imię: Tomek
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 2002
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BAU 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Dąbrowa Białostocka/podlasie

Post autor: ltomas » 25 lut 2011, 22:49

spróbuj zamień miejscami pierścienie centrujące oraz upewnij sie że te szpilki które posiadasz nadają sie do felg aluminiowych, szpilki dokręcaj na ciepłym kole(po jeździe z hamowaniem)
pozdro

ps.jak zmienisz to daj znać czy pomogło :)
Jeżeli udało mi się Ci pomóc wciśnij "<b>pomógł<b>" :)
<img border="0" src="http://www.suwaczek.pl/cache/39b8c4113d.png?html">
Przewaga dzięki technice :)

nemeczek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 75
Rejestracja: 06 kwie 2010, 16:35
Imię: Tomek
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2006
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Gryfino

Post autor: nemeczek » 26 lut 2011, 05:12

moze klej do polaczen gwintowych trzyma ok 30Nm taki niebieski jak dobrze pamietam <mysli>

Stuczekjan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 30
Rejestracja: 21 lut 2011, 09:49
Lokalizacja: Janikowo koło Inowrocławia

Post autor: Stuczekjan » 27 lut 2011, 13:32

To dzisiaj zrobiło się ciepło więc postanowiłem sprawdzić te koło i stan przykręcenia szpilek.Wszystko było jak najbardziej w porządku.Wysłałem żonę na objazd.Zrobiło około 30 km.Sprawdziłem i się nie odkręciły.
Wygląda na to że w całym tym zamieszaniu miał winę Dziadek Mróz.
Tomek
A6 C4 2.6 Quatro b/g 1994
100 C3 2.2 b/g 1991 było
100 C3 1.8 b/g 1990 było
80 B3 2.0 b/g 1991 bylo
80 B2 1.6 b/g 1980 bylo
90 B2 2.2 b/g 1985 bylo
100 C3 2.0 diesel 1984 bylo

bestias
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 9
Rejestracja: 03 lut 2011, 10:45
Lokalizacja: Gdynia/Pomorskie

Post autor: bestias » 23 mar 2011, 09:53

No niestety w mrozie metal sie kurczy i to moze byc przyczyna, istnieje jeszcze szanasa ze szpilki przykrecane byly zbyt duza sila i zostaly "przeciagniete", rozciagnela sie na zwojach i teraz trzeba je bedzie wymienic...

Ale tak jak pisales to prawdopodobnie mroz...

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 1365
Rejestracja: 03 lut 2010, 21:03
Imię: Forum Audi
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 1998
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Lokalizacja: warminsko-mazurskie

Post autor: enduro7 » 19 wrz 2013, 23:22

problem znany grupa vag tak ma lubi gubić koła zarówno stalowe jak i alu .zmiana felg z gniazdami na stożek rozwiązuje ten problem .co ciekawe w mercu mimo kuli problem nie występuje .na 1000 kół mimo dokrręcenia momentem i tak na bank 2-3 spadną

michuthebest
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 26
Rejestracja: 08 lut 2010, 23:23
Lokalizacja: Klesno

Post autor: michuthebest » 26 lis 2013, 19:52

po prostu wymieć szpilkę albo gwint jest zjeba**:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”


Akumulatory samochodowe Audi A6
hamulce