Webasto audi a6 c5 4.2B+G quattro
Webasto audi a6 c5 4.2B+G quattro
Witam!
Jestem nowy na tym forum i chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.
W dziedzinie samochodów jestem średnio zaawansowany i mój problem powstał w momencie gdy po kupieniu swojego Audi odnalazłem w środku pilot sterujący webasto. Pilot wygląda tak http://img13.allegroimg.pl/photos/400x3 ... 3455650544 przepraszam za wykorzystanie nie swojego zdjęcia ale nie mogłem aktualnie zrobić zdjęcia. Problem tkwi w tym, że nie wiem wogóle gdzie i czy wogóle mam webasto. Obok kierownicy nie mam żadnego sterownika, w drzwiach kierowcy też nic nie ma. Pytanie moje brzmi: Jak i czy wogóle mogę uruchomić webasto.
Jestem nowy na tym forum i chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.
W dziedzinie samochodów jestem średnio zaawansowany i mój problem powstał w momencie gdy po kupieniu swojego Audi odnalazłem w środku pilot sterujący webasto. Pilot wygląda tak http://img13.allegroimg.pl/photos/400x3 ... 3455650544 przepraszam za wykorzystanie nie swojego zdjęcia ale nie mogłem aktualnie zrobić zdjęcia. Problem tkwi w tym, że nie wiem wogóle gdzie i czy wogóle mam webasto. Obok kierownicy nie mam żadnego sterownika, w drzwiach kierowcy też nic nie ma. Pytanie moje brzmi: Jak i czy wogóle mogę uruchomić webasto.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Witam
mam taki sam pilocik i lewym przyciskiem włączamy a prawym wyłączamy zadaną komende.
U mnie jest tak że ze środkowego tunelu między fotelami ustawiam sobie na Fis-ie wietrzenie lub ogrzewanie, i teraz w zależności od ostatnio używanej funkcji włączasz i wyłączasz pilotem, dodatkowo koło zegarka pokazuje się wiatraczek lub ogrzewanie w zależności co jest włączone. To tak na szybko
mam taki sam pilocik i lewym przyciskiem włączamy a prawym wyłączamy zadaną komende.
U mnie jest tak że ze środkowego tunelu między fotelami ustawiam sobie na Fis-ie wietrzenie lub ogrzewanie, i teraz w zależności od ostatnio używanej funkcji włączasz i wyłączasz pilotem, dodatkowo koło zegarka pokazuje się wiatraczek lub ogrzewanie w zależności co jest włączone. To tak na szybko

S6C5 manual - jest
dziękuje bardzo za cenne rady! Oczywiście udało mi się znaleźć wszysztko, w menu ustawiłem sobie grzanie na daną godzinę niestety gdy rano podszedłem do auta nic nie wskazywało na to, że webasto się wogóle uruchomiło. w aucie było zimno silnik był zimny. Czy może wie ktoś dlaczego webasto nie zadziałało? datę i godzinę sprawdzałem więc jestem pewien że wszystko było ustawione dobrze. Jako mogę ewentualnie zdiagnozować usterkę grzania postojowego?
Dziękuje z góry za odpowiedzi i cenne rady
Dziękuje z góry za odpowiedzi i cenne rady
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
roody, a ile benzyny miałeś w zbiorniku jiak ustawiłeś webasto?Jak na rezerwie to się nie uruchomi,musi być więcej ![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Podłącz się interfejsem diagnostycznym i sprawdź błędy w grupie (z tego co pamiętam) 18tej.roody pisze:Jako mogę ewentualnie zdiagnozować usterkę grzania postojowego?
Pytanie, czy chcesz mieć ori instalację, czy jakąś inną. Możliwa jest też instalacja kombinowana. Jakieś 2 lata temu szukałem instalacji do siebie - oczywiście nie ori, bo do mojego silnika fabryka nie przewidziała Webasto. Mnie instalacja (robiłem ją sam, bazując na cześciach kupionych na allegro) wyniosła około 800zł. Ale to głównie zależy od tego za ile kupisz części.aplauz pisze:A wie ktoś ile kosztuje założenie webasto do tego modelu ?
Ori piec może być stosunkowo tani - 300-400zł, do tego musisz kupić rury do podłączenia, pompkę paliwa i pompkę obiegową- za to pewnie wydasz kolejne 300zł. Teraz kwestia sterowania - albo robisz jak ori tzn w liczniku (masa zachodu - kodowanie|flashowanie licznika) albo w drzwiach (wymiana boczka drzwi + sterownik do drzwi) - koszt od 100-300zł. Oczywiście to wszystko części, a trzeba jeszcze doliczyć robociznę.
Na allegro są gotowe komplety (demontaż z innych samochodów) i można taki komplecik dostać w dobrej cenie (widziałem ostatnio do benzyny za 500zł ). Później tylko zamontować i cieszyć się z ciepła zimą

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Myślę że dasz radę - w oryginale jest zamontowane przed przednim lewym kołem. U mnie z tego co wiem nie montowali, bo w tym miejscu jest IC od turbiny, jednak u Ciebie powinno być tam wolne miejsce (zdemontuj nadkole i sprawdź - pod zbiornikiem od płynu do spryskiwaczy)aplauz pisze:Ciekawe czy wsadzę do 4,2 webasto ...
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Mina sąsiadów skrobiących szyby, podczas gdy ty wsiadasz do ciepłego rozmarzniętego autka - BEZCENNA.aplauz pisze:Dzięki za info.
Rano ok 6 codziennie do roboty wiec zimą się pewnie przyda. A montażu szukać gdzieś w zakąłdzie czy próbować samemu ?
Montaż, hmmm wszystko zależy od tego jak bardzo chce Ci się bawić, jakie są Twoje umiejętności oraz jakim czasem dysponujesz.
U mnie było tak:
- montaż pieca do samochodu - tydzień czasu - bawiłem się w dorabianie mocowania - dla Twojego silnika powinien się znaleźć jakiś gotowiec

- ciągnięcie instalacji paliwowej od zbiornika po piec 1 dzień
- monataż rur wodnych (ja część zrobiłem z rury miedzianej, bo ori węży nie znalazłem (z wiadomych przyczyn), a wąż 16mm od instalacji gazowych jest bardzo sztywny, więc ciężko było z łukami. Do końca nie jestem zadowolony z wyglądu, ale nie przeszkadza w remontach i pracach serwisowy, oraz nie przecieka

- montaż instalacji elektrycznej - robiłem 2 podejścia - bo znalazłem dwa schematy - jeden pozwala na pełny nadmuch wentylatora na szybę przednią
(tak miałem na początku), drugi pozwala nagrzać się pojazdowi samoistnie - tak jak podczas jazdy. Pierwszy sposób dość szybko nagrzewa samochód i głównie przednia szybę, lecz strasznie obciąża akumulator (nadmuch chodzi na 100%). Drugi sposób nagrzewa samochód wolniej ale jednostajnie i nie obciąża tak akumulatora (wentylator chodzi na jakieś 30%). Tę drugą zmianę zrobiłem tego lata, tak więc nie przetestowałem jej jeszcze w warunkach zimowych. Montaż instalacji bez względu na wersję 2 dni.
Oczywiście u mnie to wszystko trwało tak długo, bo chciałem to zrobić dobrze no i nie miałem wcześniej doświadczenia z takimi instalacjami. Czasem musiałem zostawić pracę i przeszukać dokumentację w internecie, po czym wprowadzić ją w życie w garażu. Ale ogólnie jestem zadowolony z rezultatu.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Pewnie,ja mamaplauz pisze:Ciekawe czy wsadzę do 4,2 webasto ...

Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl