Dym z lewego koła po włączniu webasto
Dym z lewego koła po włączniu webasto
Witam
Tak jak w temacie, nie wiem czy tak powinno być bo nigdy wcześniej nie miałem Webasto w aucie. Po włączeniu systemu z pod lewego koła wydobywa się dym.
Tak jak w temacie, nie wiem czy tak powinno być bo nigdy wcześniej nie miałem Webasto w aucie. Po włączeniu systemu z pod lewego koła wydobywa się dym.
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Tam siedzi piecyk czyli Vebasto, ściślej pod lewą lampą. Wydech jest wyprowadzony przez okrągłą dziurę w spodniej plastikowej osłonie silnika. Sprawdź czy wydech jest na swoim miejscu, czy nie jest oderwany od piecyka. A samo Vebasto przepal przez chwilę i kopcenie powinno zaniknąć.
Warsztat, naprawy Audi A6.
Odgrzeję nieco kotleta dla potomnych - też się przestraszyłem za pierwszym razem
, ale tak właśnie ma być - spod osłon wychodzi "wydech", przez który wydostają się spaliny i tak to właśnie wygląda, jakby była jakaś nieszczelność.
Chwilę pogrzeje i się uspokoi - zauważ, że z tyłu w tym czasie praktycznie nic nie dmucha, a zaczyna, jak już z przodu przestanie
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Chwilę pogrzeje i się uspokoi - zauważ, że z tyłu w tym czasie praktycznie nic nie dmucha, a zaczyna, jak już z przodu przestanie

Witam! Od paru tygodni jestem posiadaczem tego autka, model po lifcie, 2009 rok. Ostatnio z czystej ciekawości odpaliłem z pilota ogrzewanie postojowe. Po wyjsciu z domu po 2 minutach bylem w szoku, myslalem ze auto sie pali, dym wydobywal się wlasnie spod lewego koła, odrazu sie wystraszyłem i wyłączylem ten piekielny mechanizm
myslalem juz ze kupilem zepsute auto. od tego czasu się boję włączać webasto(żeby nic nie zepsuć). Po otworzeniu drzwi autko bylo juz delikatnie zagrzane, w srodku nic nie smiedzialo, może to poprostu wina długo nieuzywanego webasta? Proszę o rady co z tym fantem zrobic?

- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
ViktorPL, każde Vebasto powinno się przepalić przynajmniej raz w miesiącu conajmniej przez pięć minut. Zapobiega to korozji i właśnie dymieniu. Włącz urządzenie w aucie i zostaw niech pracuje aż wypali wszystko co się w nim nazbierało między innymi paliwo. Oczywiście cały czas kontroluj pracę urządzenia, ale nic nie powinno się wydarzyć. Zobaczysz że po nagrzaniu się przestanie kopcić i potem już przy następnych dogrzewaniach też nie powinno 

Warsztat, naprawy Audi A6.
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Jeszcze jedno pytanko, czy webasto podgrzewa silnik nawet jak tego nie chce? Tzn wczoraj wyszedlem z pracy o 22:20, byl lekki mrozik tj. -2, odpalilem autko, czekałem aż się troche nagrzeje silnik itp.. i zauważylem ze spod lewego koła tak i tak wydobywa się lekki dymek. Hmm.. jesli ktos bylby tak miły to może podpowie mi jak ustawić na moim MMI zeby webasto odpalało się automatycznie?
- Jigitt
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T AWT 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Czy każda osłona pod C6 ma z automatu dziurę do tłumika webasto?? Pytam, bo u mnie po zakupie niestety osłony brak, przed zimą chcę kupić, mam webasto...szalony pisze:Tam siedzi piecyk czyli Vebasto, ściślej pod lewą lampą. Wydech jest wyprowadzony przez okrągłą dziurę w spodniej plastikowej osłonie silnika.
Mówisz QUATTRO...
Myślisz AUDI...
Było: 80-B2, 100-C3, 100-C3, 100-C4, C5, C5FL, C6,
jest znów C5FL :D
Myślisz AUDI...
Było: 80-B2, 100-C3, 100-C3, 100-C4, C5, C5FL, C6,
jest znów C5FL :D
jak kopci to nie dobrze,odłącz go do momentu naprawy bo może sie uszkodzić, należy wyciągnąć piec i wyczyścić oraz sprawdzić wydech czy nie zapchany,po włączeniu silnika odpala piecyk i działa czy tylko na chwile? bo jeśli odpala i grzeje to jest taka możliwość że dogrzewa silnik tak jak wyczytałeś
pomoc w sprawie pieców webasto