Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Rozrząd A6 C5 AJL - kilka pytań do specjalistów :-)

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
akawski
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Rozrząd A6 C5 AJL - kilka pytań do specjalistów :-)

Post autor: akawski » 04 lis 2013, 18:55

Witam.

Zabrałem się za rozrząd w moim A6. Mam w związku z tym kilka pytań do fachowców, mianowicie:

- ile zębów powinien mieć pasek Audi A6 C5 98 rok, 1,8T 180km, silnik AJL, avant quattro? Bo w starym pasku były 153 zęby, w nowym mam 152, na Allegro też widzę różną ilość w tym pasku, mimo że one są do tego samego silnika? Czy możliwe że mogą mieć 152 i 153 zęby i oba pasować?
- napinacz paska rozrządu - czy ma ktoś z Was jakąś instrukcję odnośnie jego konstrukcji / jakiś schemat budowy? Nie mogłem wcisnąć w ogóle tłoczka i uznałem że jest uszkodzony, dlatego go rozebrałem i złożyłem jeszcze raz i niby tłoczek chodzi ale jakoś wydaje mi się za lekko, dlatego nie wiem czy ja coś źle złożyłem, czy po prostu złapał "zawieche" czy też może powinien tak chodzić?

Bardzo zależy mi na każdej pomocy, u mnie w mieście nie ma nikogo, kto zna się na tych silnikach, a w sklepie nie potrafią mi niczym doradzić, gdy pytałem o ten pasek.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.

mariusz888
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jerzy
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mariusz888 » 04 lis 2013, 19:14

ty masz mieć 153 tak tez jest w etce dla twojego silnika <okok> nie inaczej ;)
tłoczek ma chodzić bardzo bardzo ciężko i wciska się bardzo powoli. jeśli jest inaczej to nie nadaje się do zamontowania(pasek przeskoczy) :(

akawski
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: akawski » 05 lis 2013, 09:35

Dziękuję za odpowiedzi. A odnośnie napinacza - czy macie jakąś instrukcję / schemat, który pokazuje jak go złożyć ? Bo szczerze mówiąc, moim zdaniem tam nie ma sie co zepsuć, dwie sprężynki, tłoczek, jakieś podkładki i zabezpieczenie - jak go złożyłem to najpierw chodzi dość luźno, ale pod koniec jak tłoczek się chowa czuć wyraźny opór, dlatego nie wiem czy ten napinacz może jest dobry?

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Zagór » 05 lis 2013, 10:38

Tego napinacza się nie rozbiera !!! - jak go rozebrałeś, to leć kup nowy, chyba że chcesz kupić nową głowicę i kilka nowych tłoków.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja