Witam.
Zabrałem się za rozrząd w moim A6. Mam w związku z tym kilka pytań do fachowców, mianowicie:
- ile zębów powinien mieć pasek Audi A6 C5 98 rok, 1,8T 180km, silnik AJL, avant quattro? Bo w starym pasku były 153 zęby, w nowym mam 152, na Allegro też widzę różną ilość w tym pasku, mimo że one są do tego samego silnika? Czy możliwe że mogą mieć 152 i 153 zęby i oba pasować?
- napinacz paska rozrządu - czy ma ktoś z Was jakąś instrukcję odnośnie jego konstrukcji / jakiś schemat budowy? Nie mogłem wcisnąć w ogóle tłoczka i uznałem że jest uszkodzony, dlatego go rozebrałem i złożyłem jeszcze raz i niby tłoczek chodzi ale jakoś wydaje mi się za lekko, dlatego nie wiem czy ja coś źle złożyłem, czy po prostu złapał "zawieche" czy też może powinien tak chodzić?
Bardzo zależy mi na każdej pomocy, u mnie w mieście nie ma nikogo, kto zna się na tych silnikach, a w sklepie nie potrafią mi niczym doradzić, gdy pytałem o ten pasek.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Rozrząd A6 C5 AJL - kilka pytań do specjalistów :-)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jerzy
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedzi. A odnośnie napinacza - czy macie jakąś instrukcję / schemat, który pokazuje jak go złożyć ? Bo szczerze mówiąc, moim zdaniem tam nie ma sie co zepsuć, dwie sprężynki, tłoczek, jakieś podkładki i zabezpieczenie - jak go złożyłem to najpierw chodzi dość luźno, ale pod koniec jak tłoczek się chowa czuć wyraźny opór, dlatego nie wiem czy ten napinacz może jest dobry?