Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AKN 2.5 150 KM] Autko nie odpala - postój pod górkę.

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PrZeMo_A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AKN 2.5 150 KM] Autko nie odpala - postój pod górkę.

Post autor: PrZeMo_A6 » 24 paź 2013, 20:05

Witam szanownych kolegów!
Mam problem - a mianowicie moja CCCO po nocnym postoju przodem pod dość sporą górkę, przestała odpalać.
Kolejnego dnia wsiadam do samochodu, autko odpaliło normalnie, po chwili zgasło i już nie odpaliło.
Podejrzewam że jakiś czujnik załapał i zablokował elektronicznie dostęp paliwa(?).

Miał ktoś podobny przypadek? Teraz znajduję się za granicą i autko stoi w Polsce już dwa tygodnie.
Przy próbie odpalenia - kręci na sucho prawie załapuje ale nie odpala - próbowaliśmy ze znajomym psikać plakiem po odkręceniu filtra powietrza - załapywała na krótko na oparach. Jednak podejrzewam że coś się zablokowało, nie chciałem uszkodzić pompy wtryskowej dlatego nie podejmowałem zbyt wielu prób.

Miał ktoś podobny przypadek? Kiedyś tak się zdarzyło i w serwisie po wykasowaniu błędu autko normalnie chodziło.

Dodam także że w autku było paliwa delikatnie poniżej połowy baku, więc raczej nie mógł się zapowietrzyć stojąc przodem pod górkę?

Pozdrawiam!
CCCO - przewaga dzięki technice ;)

citrin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Czarek
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: citrin » 25 paź 2013, 07:00

Przemek ... tobie chyba nie trzeba mówić że najpierw podłącz pod VAG a później coś wymodzimy jak dasz info. ;p

Daniel1555
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Daniel1555 » 25 paź 2013, 12:47

Możliwe że masz gdzieś nieszczelność w układzie paliwowym i jak stoi przodem pod górkę
to paliwo spływa do baku. Miałem już taki problem posprawdzałem wszystkie połączenia poodkręcałem opaski i na razie nic się nie dzieje .
Audi A6 C5 2.5TDI
Audi A6 C5 4.2 ASG
Audi A4B6 1.9 tdi

Awatar użytkownika
PrZeMo_A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PrZeMo_A6 » 26 paź 2013, 10:58

citrin pisze:Przemek ... tobie chyba nie trzeba mówić że najpierw podłącz pod VAG a później coś wymodzimy jak dasz info. ;p
Właśnie w tym jest problem kolego że niestety nie posiadam VAG-a i nie mogę nic zdiagnozować :(
Wydaje mi się że na pewno komputer załapał jakiś błąd i trzeba by było skasować, jak to bywało w przeszłości..

Może któryś z kolegów posiadający dobrego VAG-a jest z okolic ÂŚwiebodzic/Wałbrzycha (Dolny ÂŚląsk) ;)
Albo jest w stanie polecić dobrego mobilnego mechanika z okolic :)

Pozdrawiam!

[ Dodano: 2013-10-26, 11:00 ]
Daniel1555 pisze:Możliwe że masz gdzieś nieszczelność w układzie paliwowym i jak stoi przodem pod górkę
to paliwo spływa do baku. Miałem już taki problem posprawdzałem wszystkie połączenia poodkręcałem opaski i na razie nic się nie dzieje .
Wszystkie zawory zwrotne zostały posprawdzane, a w tamtym roku wymienione na nowe, wraz z wężykami przelewowymi itd.
Paliwo sprawdzałem i jest do samego końca w wężykach, nic się nie cofnęło, niestety jakiś błąd musiał załapać bo ewidentnie go coś blokuje tak jak kiedyś.. :|
CCCO - przewaga dzięki technice ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja