[ BRE 2.0 140 KM] Wymiana dwumasy
[ BRE 2.0 140 KM] Wymiana dwumasy
Witam,
Moja Niunia ma spore drgania pochodzace z dwumasy, wiec postanowielem ze z pomoca szwagra wyminimy ja na nowa wlacznie ze sprzeglem.
Mam spory garaz z kanalem, klucze mam i podstawowa wiedze rozniez, w przeszlosci pracowalem na lini produkcyjnej MINI coopera przy budowaniu silnika czyli zakladalem dwumasy i sprzegla do nowych silnikow.
Prosilbym o jakies porady jak wyjac skrzynie z furki aby nic nie uszkodzic. Mam ksiazke od a4 b5 wiec bede sie posilkowal poradami z niej ale napewno troche sie technologicznie zmienilo od tego czasu. Podczas roboty porobie fotki i zrobie fotostory jak mi poszla ta operacja!
Pozdrawiam
Jocker01
Moja Niunia ma spore drgania pochodzace z dwumasy, wiec postanowielem ze z pomoca szwagra wyminimy ja na nowa wlacznie ze sprzeglem.
Mam spory garaz z kanalem, klucze mam i podstawowa wiedze rozniez, w przeszlosci pracowalem na lini produkcyjnej MINI coopera przy budowaniu silnika czyli zakladalem dwumasy i sprzegla do nowych silnikow.
Prosilbym o jakies porady jak wyjac skrzynie z furki aby nic nie uszkodzic. Mam ksiazke od a4 b5 wiec bede sie posilkowal poradami z niej ale napewno troche sie technologicznie zmienilo od tego czasu. Podczas roboty porobie fotki i zrobie fotostory jak mi poszla ta operacja!
Pozdrawiam
Jocker01
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
jedrusrs6, źle rozumiesz kolego, bardzo źle.
Widzę że Ty nawet nie rozumiesz idei funkcjonowania Forum, bo wnioskuję że zarejestrowałeś się tutaj tylko po to żeby obrażać innych Userów oraz atakować Administratorów. Masz 9 postów w tym w 6 OT w których kogoś atakujesz. Wystarczy spojrzeć na Twój Profil, gdzie w ciągu dwóch miesięcy dorobiłeś się ostrzeżenia, właśnie za niską kulturę wypowiedzi i obrażanie userów.
Tutaj również nic nie wniosłeś do tematu, tylko znów wyskakujesz z OT. Więc bardzo Cię proszę, jeśli nie masz nic do powiedzenia to wstrzymaj się z komentarzami, bo Forum Audi A6 Klub nie jest jakimś lokalnym Brukowym portalem informacyjnym, które zarabia na durnowatych komentarzach osób, co o niczym nie mają pojęcia pod każdą opisaną informacją, czy wydarzeniem.
A to w jaki sposób ja pomagam innym, nie powinno Cię obchodzić i nie mam najmniejszego zamiaru się Tobie tłumaczyć, bo na razie jesteś jednym z tych userów co nic nie wnieśli do Forum, tylko je zaśmiecają, bez urazy do innych Forumowiczów.
To tyle z mojej strony, i jeśli autor zechce to oczyszczę Temat z OT.
Pozdrawiam.
Widzę że Ty nawet nie rozumiesz idei funkcjonowania Forum, bo wnioskuję że zarejestrowałeś się tutaj tylko po to żeby obrażać innych Userów oraz atakować Administratorów. Masz 9 postów w tym w 6 OT w których kogoś atakujesz. Wystarczy spojrzeć na Twój Profil, gdzie w ciągu dwóch miesięcy dorobiłeś się ostrzeżenia, właśnie za niską kulturę wypowiedzi i obrażanie userów.
Tutaj również nic nie wniosłeś do tematu, tylko znów wyskakujesz z OT. Więc bardzo Cię proszę, jeśli nie masz nic do powiedzenia to wstrzymaj się z komentarzami, bo Forum Audi A6 Klub nie jest jakimś lokalnym Brukowym portalem informacyjnym, które zarabia na durnowatych komentarzach osób, co o niczym nie mają pojęcia pod każdą opisaną informacją, czy wydarzeniem.
A to w jaki sposób ja pomagam innym, nie powinno Cię obchodzić i nie mam najmniejszego zamiaru się Tobie tłumaczyć, bo na razie jesteś jednym z tych userów co nic nie wnieśli do Forum, tylko je zaśmiecają, bez urazy do innych Forumowiczów.
Pozdrawiam.
Warsztat, naprawy Audi A6.
Te 3 zdania właśnie świadczą o Twojej wiedzy.szalony pisze:jedrusrs6, źle rozumiesz kolego, bardzo źle.
, które zarabia na durnowatych komentarzach osób, co o niczym nie mają pojęcia pod każdą opisaną informacją, czy wydarzeniem.
Pozdrawiam.
Jeżeli piszesz komuś, że ma ściągnąć ELSE z neta to jest jednoznaczne- jakbyś chciał pomóc to być wrzucił pdf z ELSY i było by po sprawie
A ostrzeżenie dostałem od administratora( bo miałem inne zdanie niż członek grupy VIP)
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2005
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Za co dostałeś ostrzeżeniejedrusrs6 pisze:A ostrzeżenie dostałem od administratora( bo miałem inne zdanie niż członek grupy VIP)

No i co z tego, że kolega zasugerował co powyższe

Już nie rób z siebie takiego arcy-uczciwego - nie jesteśmy dziećmi przecież, by w to uwierzyć - zwłaszcza gdy ma się takie poszanowanie do ludzi, jakie wykazujesz co krok... Litości...
Zgadzam sie z przedmowca, to moj wybor czy sciagne czy kupie oprogramowanie, w przeszlosci kozystalem z crackowanego VAG-Com a teraz wiem co mozna z tym zrobic i kupilem original!!! Prosilem o rady i porady co do wymiany dwumasy a nie o lekcje moralnosci. Tak wiec jezeli nie masz wiedzy na tamat wyzej wspomniany nie wypowiadaj sie, bardzo prosze, Jendrusrs6!
Pozdrawiam
Jocker01
Pozdrawiam
Jocker01
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2005
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dawid
- Rocznik: 1992
- Moje auto: 100 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 115KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna
jedrusrs6, Robisz afery z których nic nie wynika. osobiście już bym ci dał kolejny puncik za psucie atmosfery i OT
jocker01, Czasami warto YT przeszukać hasłami po angielsku
Znalazłem coś takiego
DSG ale chyba ma coś wspólnego z manualami
Oraz wymiana sprzęgła w fokusie
W sumie 4 częsci, poand 2 godziny
jocker01, Czasami warto YT przeszukać hasłami po angielsku
Znalazłem coś takiego
DSG ale chyba ma coś wspólnego z manualami

Oraz wymiana sprzęgła w fokusie
W sumie 4 częsci, poand 2 godziny

Masz tam sprzęgło samonastawne, więc niezbędnym będzie użycie specjalnego przyrządu do montażu sprzęgieł samonastawnych - nie słuchaj proszę ludzi, którzy będą sugerować Ci, że ten przyrząd jest do d**y.
Niedawno miałem do czynienia z reklamacją u znajomego-znajomego, w którym mu uświadomili, iż sprzęgło zaczęło się ślizgać poprzez niepoprawnie przykręcony docisk - w wyniku czego uległ skrzywieniu, a ma to miejsce poprzez niezastosowanie specjalnego przyrządu do sprzęgła samonastawnego.
Polecam też poczytać tu:
Sprzęgło samonastawne
Niedawno miałem do czynienia z reklamacją u znajomego-znajomego, w którym mu uświadomili, iż sprzęgło zaczęło się ślizgać poprzez niepoprawnie przykręcony docisk - w wyniku czego uległ skrzywieniu, a ma to miejsce poprzez niezastosowanie specjalnego przyrządu do sprzęgła samonastawnego.
Polecam też poczytać tu:
Sprzęgło samonastawne
Witam,
dzis odebralem sprzeglo i dwumase od znajomego mechanika ktory je dla mnie zamowil :D
Zaskoczenie wzbudzila tarcza sprzegla firmy LUK (dwumasa rowzniez jest tej samej firmy), posiada sprzezyny jak robiono je wczesniej!
Mechanik powiedzial ze teraz powrocono do tarcz ze sprzezynami ktore poprawiaja tlumienie drgan co odciaza dwumase!
@Sta6 co do tego ze w moim silniku jest zamontowane sprzeglo typu SAC masz racje, jak w wiekszosci dzisiejszych silnikow.
Jak wspomnialem wczesniej montowalem sprzerzegla i dwumasy do nowych MINI i do zakladania uzywalismy tylko urzadzenia wygladajacego jak "grzyb" wkladanego w tarcze i docisk. nastepnie dokrecalismy docisk maszyna dynamometryczna!
I to wyszystko!
Pozdrawiam
Jocker01
dzis odebralem sprzeglo i dwumase od znajomego mechanika ktory je dla mnie zamowil :D
Zaskoczenie wzbudzila tarcza sprzegla firmy LUK (dwumasa rowzniez jest tej samej firmy), posiada sprzezyny jak robiono je wczesniej!
Mechanik powiedzial ze teraz powrocono do tarcz ze sprzezynami ktore poprawiaja tlumienie drgan co odciaza dwumase!
@Sta6 co do tego ze w moim silniku jest zamontowane sprzeglo typu SAC masz racje, jak w wiekszosci dzisiejszych silnikow.
Jak wspomnialem wczesniej montowalem sprzerzegla i dwumasy do nowych MINI i do zakladania uzywalismy tylko urzadzenia wygladajacego jak "grzyb" wkladanego w tarcze i docisk. nastepnie dokrecalismy docisk maszyna dynamometryczna!
I to wyszystko!
Pozdrawiam
Jocker01