Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BRE 2.0 140 KM] Wymiana dwumasy

Silniki wysokoprężne
jocker01
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BRE 2.0 140 KM] Wymiana dwumasy

Post autor: jocker01 » 18 paź 2013, 10:43

Witam,
Moja Niunia ma spore drgania pochodzace z dwumasy, wiec postanowielem ze z pomoca szwagra wyminimy ja na nowa wlacznie ze sprzeglem.
Mam spory garaz z kanalem, klucze mam i podstawowa wiedze rozniez, w przeszlosci pracowalem na lini produkcyjnej MINI coopera przy budowaniu silnika czyli zakladalem dwumasy i sprzegla do nowych silnikow.
Prosilbym o jakies porady jak wyjac skrzynie z furki aby nic nie uszkodzic. Mam ksiazke od a4 b5 wiec bede sie posilkowal poradami z niej ale napewno troche sie technologicznie zmienilo od tego czasu. Podczas roboty porobie fotki i zrobie fotostory jak mi poszla ta operacja!
Pozdrawiam
Jocker01

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 18 paź 2013, 11:27

Mogę Ci zaproponować pobranie z neta softu ELSA. Pokazuje co, jak i gdzie odkręcić. ELSA jest programem serwisowym, dzięki którym można osiągnąć pełną wiedzę o demontażu każdego podzespołu. <okok>

ÂŚwietny pomysł z fotostory, już nie możemy doczekać się topika <okok> <rotfl>
Warsztat, naprawy Audi A6.

jedrusrs6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jedrusrs6 » 18 paź 2013, 16:37

szalony pisze:Mogę Ci zaproponować pobranie z neta softu ELSA.
Rozumiem, że "pomagając" proponujesz koledze "piractwo"

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 18 paź 2013, 17:42

jedrusrs6, źle rozumiesz kolego, bardzo źle.

Widzę że Ty nawet nie rozumiesz idei funkcjonowania Forum, bo wnioskuję że zarejestrowałeś się tutaj tylko po to żeby obrażać innych Userów oraz atakować Administratorów. Masz 9 postów w tym w 6 OT w których kogoś atakujesz. Wystarczy spojrzeć na Twój Profil, gdzie w ciągu dwóch miesięcy dorobiłeś się ostrzeżenia, właśnie za niską kulturę wypowiedzi i obrażanie userów.

Tutaj również nic nie wniosłeś do tematu, tylko znów wyskakujesz z OT. Więc bardzo Cię proszę, jeśli nie masz nic do powiedzenia to wstrzymaj się z komentarzami, bo Forum Audi A6 Klub nie jest jakimś lokalnym Brukowym portalem informacyjnym, które zarabia na durnowatych komentarzach osób, co o niczym nie mają pojęcia pod każdą opisaną informacją, czy wydarzeniem.

A to w jaki sposób ja pomagam innym, nie powinno Cię obchodzić i nie mam najmniejszego zamiaru się Tobie tłumaczyć, bo na razie jesteś jednym z tych userów co nic nie wnieśli do Forum, tylko je zaśmiecają, bez urazy do innych Forumowiczów.

To tyle z mojej strony, i jeśli autor zechce to oczyszczę Temat z OT.

Pozdrawiam.
Warsztat, naprawy Audi A6.

jedrusrs6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jedrusrs6 » 18 paź 2013, 20:14

szalony pisze:jedrusrs6, źle rozumiesz kolego, bardzo źle.
, które zarabia na durnowatych komentarzach osób, co o niczym nie mają pojęcia pod każdą opisaną informacją, czy wydarzeniem.

To tyle z mojej strony, i jeśli autor zechce to oczyszczę Temat z OT.

Pozdrawiam.
Te 3 zdania właśnie świadczą o Twojej wiedzy.

Jeżeli piszesz komuś, że ma ściągnąć ELSE z neta to jest jednoznaczne- jakbyś chciał pomóc to być wrzucił pdf z ELSY i było by po sprawie

A ostrzeżenie dostałem od administratora( bo miałem inne zdanie niż członek grupy VIP)

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Silnik: 2.7TDI 163KM
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 18 paź 2013, 20:41

jedrusrs6 pisze:A ostrzeżenie dostałem od administratora( bo miałem inne zdanie niż członek grupy VIP)
Za co dostałeś ostrzeżenie ?? Dostałeś za obrażanie innego użytkownika - złamanie między innymi Pkt. 3 Regulaminu Forum. To wyjaśniam bo widzę, że zdarzyło Ci się zapomnieć... <okok>

No i co z tego, że kolega zasugerował co powyższe ?? Przecież nie udostępnił nikomu i nikt nie pobrał od niego. Kręcisz aferę, bo przypomniał że przycisk "pobierz" istnieje ??

Już nie rób z siebie takiego arcy-uczciwego - nie jesteśmy dziećmi przecież, by w to uwierzyć - zwłaszcza gdy ma się takie poszanowanie do ludzi, jakie wykazujesz co krok... Litości...

jocker01
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jocker01 » 19 paź 2013, 12:20

Zgadzam sie z przedmowca, to moj wybor czy sciagne czy kupie oprogramowanie, w przeszlosci kozystalem z crackowanego VAG-Com a teraz wiem co mozna z tym zrobic i kupilem original!!! Prosilem o rady i porady co do wymiany dwumasy a nie o lekcje moralnosci. Tak wiec jezeli nie masz wiedzy na tamat wyzej wspomniany nie wypowiadaj sie, bardzo prosze, Jendrusrs6!
Pozdrawiam
Jocker01

jedrusrs6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jedrusrs6 » 20 paź 2013, 18:43

ÂŚciągnąć ELSę a dobrze ją zainstalować robi wielką różnicę, ale pewnie kolega szalony ci pomoże

Ja miałem ochotę Ci pomóc, ale koledzy którzy pilnują te forum skutecznie ostudzili mój zapał

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Silnik: 2.7TDI 163KM
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 20 paź 2013, 18:53

jedrusrs6 pisze:Ja miałem ochotę Ci pomóc, ale koledzy którzy pilnują te forum skutecznie ostudzili mój zapał
Zapał wykazałeś jedynie do pokazywania jak robić nie wolno - jak długo będziesz do tego wracał, tak długo ja Ci będę o tym przypominał <luzik>

mas0n
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Rocznik: 1992
Moje auto: 100 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 115KM
Napęd: FWD
Paliwo: Benzyna

Post autor: mas0n » 20 paź 2013, 18:59

jedrusrs6, Robisz afery z których nic nie wynika. osobiście już bym ci dał kolejny puncik za psucie atmosfery i OT

jocker01, Czasami warto YT przeszukać hasłami po angielsku
Znalazłem coś takiego

DSG ale chyba ma coś wspólnego z manualami :)

Oraz wymiana sprzęgła w fokusie

W sumie 4 częsci, poand 2 godziny :))

Sta6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Sta6 » 24 paź 2013, 17:13

Masz tam sprzęgło samonastawne, więc niezbędnym będzie użycie specjalnego przyrządu do montażu sprzęgieł samonastawnych - nie słuchaj proszę ludzi, którzy będą sugerować Ci, że ten przyrząd jest do d**y.
Niedawno miałem do czynienia z reklamacją u znajomego-znajomego, w którym mu uświadomili, iż sprzęgło zaczęło się ślizgać poprzez niepoprawnie przykręcony docisk - w wyniku czego uległ skrzywieniu, a ma to miejsce poprzez niezastosowanie specjalnego przyrządu do sprzęgła samonastawnego.
Polecam też poczytać tu:
Sprzęgło samonastawne

jocker01
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jocker01 » 26 paź 2013, 16:13

Witam,
dzis odebralem sprzeglo i dwumase od znajomego mechanika ktory je dla mnie zamowil :D
Zaskoczenie wzbudzila tarcza sprzegla firmy LUK (dwumasa rowzniez jest tej samej firmy), posiada sprzezyny jak robiono je wczesniej!
Mechanik powiedzial ze teraz powrocono do tarcz ze sprzezynami ktore poprawiaja tlumienie drgan co odciaza dwumase!
@Sta6 co do tego ze w moim silniku jest zamontowane sprzeglo typu SAC masz racje, jak w wiekszosci dzisiejszych silnikow.
Jak wspomnialem wczesniej montowalem sprzerzegla i dwumasy do nowych MINI i do zakladania uzywalismy tylko urzadzenia wygladajacego jak "grzyb" wkladanego w tarcze i docisk. nastepnie dokrecalismy docisk maszyna dynamometryczna!
I to wyszystko!
Pozdrawiam
Jocker01

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja