Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[C5 1.8 T] Klakson - nie dziala

Elektryka
abkub1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: abkub1 » 30 wrz 2013, 20:17

kolego KOT919
Ja juz nie wytrzymuje.....
Za każdym razem jak naprawiam coś sam w audicy to albo jestem zaskoczony rozwiązaniem danej rzeczy albo jestem ogłupiały.....
A mianowicie chodzi o to że przed chwilą sciągnąłem tą plastikową osłone pod kierownicą i okazuje się że nie ma tam żadnego przekaźnika. jest oczywiście miejsce na przekaźnik z wsówkami ale przekaźnika brak. Jedyny przekaźnik który pasował to był przekaźnik 267 z tego co jest mi wiadomo to jest on od klimatronika. Po włożeniu tego przekaźnika na miejsce pozycji 1 klakson gra jak orkiestra w sęsie że trąbi tak jak kiedyś.
Zacząłem prowadzić poszukiwania brakującego przekaźnika ale niestety musiały myszy mi go ukraść bo na ludzkie rozumowanie ten przekaźnik sam nie wyciągnął się a nikt inny oprócz mnie nie ma dostępu do auta. Jedyne co mi pozostaje to kupić przekaźnik i zamontować go tam gdzie powinien być. Jaki jest oryginalny numer przekaźnika do klaksonu?
Nadal zachodze w myśl czemu nie ma przekaźnika a klakson działał.... <mysli> napewno działał bo nie raz go używałem na nieudaczników którzy wpychają mi się przed maske.
Jak się nie ma co się lubi
to się lubi co się ma :-p
Oprócz czterech kółek AUDI mam tez dwa kółka o nazwie Yamaha yzf600r Thundercat

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 30 wrz 2013, 22:02

Heh ... a to dziwna sprawa, może przez przypadek przy poprzedniej naprawie został wyciągnięty ... ciężko mi powiedzieć dlaczego wcześniej działał (według schematu bez przekaźnika nie miał prawa).

Przekaźnik oryginalny ma numer 8D0951253A (373) - znajdziesz go bez problemu na portalach aukcyjnych. W ASO może kosztować koło 100zł więc szkoda pieniędzy :-) - lepiej kupić 2szt używanego i w razie konieczności wymienić <okok>

Najważniejsze że usterka została zdiagnozowana <brawo>

abkub1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: abkub1 » 01 paź 2013, 13:38

kot919 pisze:
Najważniejsze że usterka została zdiagnozowana <brawo>
Teraz moge cieszyc sie trabieniem na okraglo :p

Dzięki wielkie za pomoc w poszukiwaniach tego przekaźnika <okok>
Jak się nie ma co się lubi
to się lubi co się ma :-p
Oprócz czterech kółek AUDI mam tez dwa kółka o nazwie Yamaha yzf600r Thundercat