Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

AKN 2,5 Głowice

Silniki wysokoprężne
Kepe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

AKN 2,5 Głowice

Post autor: Kepe » 17 wrz 2013, 22:33

Witam mam Audi A6 z wrednym silnikiem AKN ,a mianowicie mam silnik po strzale tzn. po spalonym pasku rozrządu , dałem głowice do CRG tam powiedzieli mi ze jedna głowica jest zatarta na prowadnicach wałka czyli na panewkach ,a druga jest pęknięta . A moje pytanie jest mianowicie takie czy jest możliwość gdzieś w Polsce zregenerować takie głowice i jaki jest koszt ,a jak nie to czy nie znacie kogoś kto by miał głowice lewa dobra , patrząc jak by się siedziało za sterami , a prawa od frontu silnika . z góry Dziękuje. Pozdrawiam

citrin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Czarek
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: citrin » 19 wrz 2013, 07:00

Kepe,
No co ty kolego..... Przecież silników i części na sprzedaż jest mnóstwo wszędzie.
Najlepiej poszukać kogoś w swojej okolicy aby podjechać i zobaczyć jak wyglądają głowice. I może wziąć z jakąś gwarancją rozruchową
Dla mnie nie ma sensu więcej pisać . Trza się po prostu się rozejrzeć.

Awatar użytkownika
hemiV8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2001
Silnik: 2.5TDI 180KM
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: hemiV8 » 19 wrz 2013, 20:26

Kepe

Witam,

W przypadku Twoich uszkodzonych głowic i przyjmując, że kwalifikowałyby się do naprawy zabieg taki całkowicie mija się z celem- zbyt duże koszty. Szukaj na Alledrogo głowic pod stary typ wałków rozrządu jest ich mnóstwo (najlepiej jak wspomniał citrin) byłoby zweryfikować sprawność owych części osobiście, jeżeli natomiast nie będzie takiej możliwości zwróć podczas zakupu internetowego uwagę na tzw. gwarancję rozruchową daną przez sprzedawcę.

Następna rzecz - niestety, ale na samym zakupie Twoje koszty się nie kończą głowice powinny być oddane do zakładu specjalizującego się w ich regeneracji i taki zabieg nie powinien się zaczynać i kończyć tylko na planowaniu głowicy czynności, którym należałoby poddać głowice jest kilka i są to:

Mycie głowicy - to akurat możesz wykonać sam
Badanie szczelności głowicy
Obróbka gniazda zaworu
Obróbka zaworu
Wymian uszczelniaczy zaworowych
Wymian prowadnic zaworowych, - jeżeli fachowiec uzna, że mają luz a to bardzo prawdopodobne w przypadku Audi i VW
Planowanie głowicy

Koszt takiej operacji na jednej głowicy to minimum 600 zł (powtarzam minimum) bardziej prawdopodobne, że zakończysz temat na 1.500 Zł za komplet lub nawet więcej - zależnie od zakładu.

Dodatkowo dolicz koszt części np. uszczelki, bezwzględnie śruby itp.
Z mojego punktu widzenia…. CAÂŁKOWICIE NIE OPÂŁACALNE lepiej szukaj silnika z dawcy.

Pozdrawiam, Grzegorz <luzik>

Kepe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kepe » 19 wrz 2013, 21:55

Właśnie panowie mam firmę taką która specjalizuje się w głowicach i w tych elementach co wspomniał hemiV8 . Co do części z allegro to właśnie jest ta przyczyna ze w ubiegłych dwóch tygodniach przyszły do nas 4-5 kompletów głowic od jednego sprzedawcy i spośród nich tylko jedna głowica się nadawała na już wsadzenie jej do samochodu , bez dodatkowych kosztów . A co do kosztów wszystkie walki popychacze tzw. pestki łapki i inne pierdoły mam nowe w zestawie ruvilla , tylko właśnie brakuje mi tej jednej głowicy . A dużo osób mówi ze regeneracja takiej głowicy z pęknięciem pomiędzy wtryskiem ,a kanałami olejowo-wodnymi jest nie możliwa . A dostanie takiej głowicy na allegro która się nadaje jest mało prawdopodobne . Pozdrawiam PAtryk :)

kierowiec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzyszyof
Rocznik: 2002
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kierowiec » 20 wrz 2013, 11:49

Witam! Głowice wysyłkowo regenerują w Mikołowie. Tyle że jest to kompleksowe tzn. robią wszystko więc nie jest to tanie. Wrzuć w wyszukiwarkę a na pewno znajdziesz. Pozdrawiam!
Fan AUDI!!!!

arri
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arri » 23 wrz 2013, 20:05

kierowiec pisze:Witam! Głowice wysyłkowo regenerują w Mikołowie.
I to podobno jeden z lepszych zakładów w okolicy.
Kepe pisze:Witam mam Audi A6 z wrednym silnikiem AKN ,a mianowicie mam silnik po strzale tzn. po spalonym pasku rozrządu , dałem głowice do CRG tam powiedzieli mi ze jedna głowica jest zatarta na prowadnicach wałka czyli na panewkach ,a druga jest pęknięta
Mi po takim incydencie nie opłacało się robić głowic. A tłoki jak wyglądają? :> Sam mam pod domem 2 cała głowice od AFB i nawet nie wiem jak wyglądają z dołu. Wiem tylko, że pół dzwigienki mi nie zostało jak to rozbierałem ;)

Kupiłem cały słupek z głowicami i gotowe. Tylko roboty więcej :)

Kepe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kepe » 25 wrz 2013, 21:17

arri

Mi po takim incydencie nie opłacało się robić głowic. A tłoki jak wyglądają?

A czemu nie opłacało się robić ??
A tłoki są nie naruszone bo to było na postoju wiec w dupę dostały tylko głowice chociaż, nie wiem czy wcześniej nie były walnięte , ale teraz jak zrobię to będę wiedział czym jeżdżę i za co :)

Jaki słupek z głowicami bo nie rozumiem zbytnio .

Awatar użytkownika
hemiV8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2001
Silnik: 2.5TDI 180KM
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: hemiV8 » 25 wrz 2013, 21:49

Kepe pisze:Jaki słupek z głowicami bo nie rozumiem zbytnio .
Słupek czyli blok silnika z zamontowanymi głowicami i dołem czyli miski olejowe, inaczej - chodzi o cały silnik ale pozbawiony osprzętu czyli pompy wtryskowej turbo itp.

:)

quest87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: quest87 » 25 wrz 2013, 23:13

a najlepiej coś nowego typu jak już chcesz pojeździć tym autem dłużej :D czasami warto kupić coś nowszego niż rzeźbić w go... za przeproszeniem :D chcesz to Ci jeden silnik podeśle tak na probe :D :D

Kepe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kepe » 26 wrz 2013, 00:46

hemiV8

Dzięki za wyjaśnienie znaczenia słupek :P

quest87

Coś nowszego typu, chodzi tobie o silnik BAU 163 konny ?? czy jeszcze jakiś inny model o którym mało wiadomo na ten temat ?

quest87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: quest87 » 26 wrz 2013, 07:26

tak chodzi o ten silnik tylko oznaczenie BDH :D ogólnie te słupki prawie niczym się nie różnią wiec śmiało można ładować :D osprzętem się różnią...

Cin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 170KM
Napęd: FWD
Paliwo: Benzyna

Post autor: Cin » 26 wrz 2013, 07:49

Jak bys szukał jednak głownic, posiadam dwie do AKN sprzedam za małą kase bo mi leza od 2 lat z wałkami. A silnik to troche inne koszty bo słupki chodza po około 3,5-4 tys zł.
Posiadam blokady do: 4.2 MPI łancuch : BAT, BAS, BBK jak by ktoś potrzebował.

Kepe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kepe » 26 wrz 2013, 19:51

quest87 pisze:tak chodzi o ten silnik tylko oznaczenie BDH :D ogólnie te słupki prawie niczym się nie różnią wiec śmiało można ładować :D osprzętem się różnią...
A co jest tam dodatkowo wsadzone ze się osprzętem różnią ?? Plus do tego sterownik komputera trzeba mieć bo od AKN nie pojedzie .
Cin pisze:Jak bys szukał jednak głownic, posiadam dwie do AKN sprzedam za małą kase bo mi leza od 2 lat z wałkami. A silnik to troche inne koszty bo słupki chodza po około 3,5-4 tys zł.
Tak szukam głowic , dam 5 tys i mam cały silnik .a ja już mam części wszystkie do tych głowic , wiec na razie słupek mi nie potrzebny .

arri
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arri » 27 wrz 2013, 20:36

Kepe pisze:A co jest tam dodatkowo wsadzone ze się osprzętem różnią Plus do tego sterownik komputera trzeba mieć bo od AKN nie pojedzie .
inne wtryski, turbo, wiazka, ECU itp itd.

Ja przekładałem z AFB na AKE - w razie potrzeby wymienie glowice z BDH i bede miec BAU xD... technicznie rzecz biorac to tak to sie mniej wiecej dzieli :D

nawet BAU na osprzecie z AFB powinien pracowac dobrze z tym ze nadal 150 koni. W tiptronic'u i quattro troche malo :/

Kamilverso
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kamilverso » 28 wrz 2013, 23:26

Witam, sorry, ze sie wtracam, ale poczytalem Wasze opinie i chcialbym, zeby ktos mi w koncu wyjasnil, czy afb akn ake i bfc to takie same slupki?
A czym sie roznia slupki od bdg czy bau (oprocz glowic bo tam juz aluminiowe walki)
Polecacie koledze wstawic nowszy slupek, a bedzie osprzet pasowal na otwory itd?.
Dzieki

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja