Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

probllem z oswietleniem zapalniczek nawiewow i przelacznika

Elektryka
ODPOWIEDZ
yoyo200
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

probllem z oswietleniem zapalniczek nawiewow i przelacznika

Post autor: yoyo200 » 23 wrz 2013, 23:01

Witam!
Ostatnio chcialemprzesmarowac prowadnice popielniczi i w tym celu wymontowalem ja. kiedy ponownie polaczylem kostke napotkalem wlanie owy problem. zapalniczki przestaly swiecic aczkowiek grzeja. ponad to nie dziala podswieltlenie nawiewow, przelacznika swiatel i przyciskow od otwierania szyb. co moglo spowodowac znikniecie tego podswietlenia? jak rozwiazac ten problem?

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Re: probllem z oswietleniem zapalniczek nawiewow i przelaczn

Post autor: Naprawa Audi A6 » 23 wrz 2013, 23:11

yoyo200 pisze:Witam!
Ostatnio chcialemprzesmarowac prowadnice popielniczi i w tym celu wymontowalem ja. kiedy ponownie polaczylem kostke napotkalem wlanie owy problem. zapalniczki przestaly swiecic aczkowiek grzeja. ponad to nie dziala podswieltlenie nawiewow, przelacznika swiatel i przyciskow od otwierania szyb. co moglo spowodowac znikniecie tego podswietlenia? jak rozwiazac ten problem?
Zdemontować jeszcze raz, sprawdzając podłączenia wtyczek i czy kable nie są uszkodzone. Bezpieczniki ok - żadnego spalonego ??

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: probllem z oswietleniem zapalniczek nawiewow i przelaczn

Post autor: kot919 » 24 wrz 2013, 00:23

yoyo200 pisze:Witam!
Po pierwsze sprawdź bezpiecznik nr 15 (10A) ... jeżeli będzie cały to odepnij elementy które naprawiałeś i zobacz czy pozostałe lampki 'świecą' tak jak trzeba.
Jeżeli wszystko powróci do normy - to masz coś uszkodzone w popielniczce.

yoyo200
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yoyo200 » 24 wrz 2013, 16:41

zrobilem tak jak kolego radziles ale niestety bez zmian. A bezpiecznik caly. Po odlaczeniu zapalniczki bez zmian.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 24 wrz 2013, 17:41

yoyo200 pisze:zrobilem tak jak kolego radziles ale niestety bez zmian. A bezpiecznik caly. Po odlaczeniu zapalniczki bez zmian.
Ok, to już co nieco zawęża poszukiwanie. Teraz wypadałoby dobrać się do licznika - konkretnie interesują Cię 2 konektory. Pierwszy to konektor 23 w niebieskim złączu licznika. Powinno być na nim stałe 12V - dobrze abyś sprawdzić czy faktycznie tam jest :-) ... Następnie interesuje Cię drugi konektor nr 20 w niebieskim złączu licznika. Najlepiej abyś wyciągnął dwa powyższe konektory ze złącza (prosta sprawa - nie powinieneś mieć z tym problemów) i zwarł je ze sobą. Dlaczego - bo licznik pobiera napięcie z jednej strony i na podstawie odczytu z potencjometra jasności zegarów generuje sygnał oświetlenia wnętrza. Jeżeli po tej operacji lampki się zaświecą, to znak że jest jakiś problem z licznikiem, bądź potencjometrem jasności zekarów, bądź czujnikiem oświetlenia zamontowanym w zegarach.

yoyo200
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yoyo200 » 26 wrz 2013, 18:27

po zwarciu tych konektorow oswietlenie wnetrza odzylo. co to moze oznaczac?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 26 wrz 2013, 18:47

yoyo200 pisze:po zwarciu tych konektorow oswietlenie wnetrza odzylo. co to moze oznaczac?
Są 2 możliwości - albo jest uszkodzony potencjometr regulacji jasności oświetlenia, albo uszkodzeniu uległ sam licznik (jakiś element w nim odpowiedzialny za oświetlenie).
Konektor odpowiedzialny za potencjometr wchodzi na konektor 30 w zielonym złączu licznika i po jego odłączeniu powinieneś mieć możliwość pomiaru rezystancji pomiędzy tym konektorem a GND (niestety nie wiem ile ona powinna wynosić :-( i nie wiem również jak jest realizowany jej pomiar przez licznik ). Na pewno powinna się ona zmieniać liniowo ze z ruchem potencjometru
Jeżeli uszkodzeniu uległ licznik, cóż spróbuj podpytać się w tematach braku oświetlenia wewnętrznego (gdzieś był też temat o uszkodzeniu czujnika natężenia światła w liczniku). Może gdzieś tam uzyskasz pomoc.

PS. Sprawdź raz jeszcze bezpieczniki - wiem ze już to zrobiłeś - ale może któryś się zawieruszył. Jeżeli licznik nie będzie miał wszystkich napięć może głupieć <okok>

Niestety więcej pomysłów nie mam <zalamka>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja