Witam!
Ostatnio chcialemprzesmarowac prowadnice popielniczi i w tym celu wymontowalem ja. kiedy ponownie polaczylem kostke napotkalem wlanie owy problem. zapalniczki przestaly swiecic aczkowiek grzeja. ponad to nie dziala podswieltlenie nawiewow, przelacznika swiatel i przyciskow od otwierania szyb. co moglo spowodowac znikniecie tego podswietlenia? jak rozwiazac ten problem?
probllem z oswietleniem zapalniczek nawiewow i przelacznika
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: probllem z oswietleniem zapalniczek nawiewow i przelaczn
Zdemontować jeszcze raz, sprawdzając podłączenia wtyczek i czy kable nie są uszkodzone. Bezpieczniki ok - żadnego spalonegoyoyo200 pisze:Witam!
Ostatnio chcialemprzesmarowac prowadnice popielniczi i w tym celu wymontowalem ja. kiedy ponownie polaczylem kostke napotkalem wlanie owy problem. zapalniczki przestaly swiecic aczkowiek grzeja. ponad to nie dziala podswieltlenie nawiewow, przelacznika swiatel i przyciskow od otwierania szyb. co moglo spowodowac znikniecie tego podswietlenia? jak rozwiazac ten problem?

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: probllem z oswietleniem zapalniczek nawiewow i przelaczn
Po pierwsze sprawdź bezpiecznik nr 15 (10A) ... jeżeli będzie cały to odepnij elementy które naprawiałeś i zobacz czy pozostałe lampki 'świecą' tak jak trzeba.yoyo200 pisze:Witam!
Jeżeli wszystko powróci do normy - to masz coś uszkodzone w popielniczce.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Ok, to już co nieco zawęża poszukiwanie. Teraz wypadałoby dobrać się do licznika - konkretnie interesują Cię 2 konektory. Pierwszy to konektor 23 w niebieskim złączu licznika. Powinno być na nim stałe 12V - dobrze abyś sprawdzić czy faktycznie tam jestyoyo200 pisze:zrobilem tak jak kolego radziles ale niestety bez zmian. A bezpiecznik caly. Po odlaczeniu zapalniczki bez zmian.

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Są 2 możliwości - albo jest uszkodzony potencjometr regulacji jasności oświetlenia, albo uszkodzeniu uległ sam licznik (jakiś element w nim odpowiedzialny za oświetlenie).yoyo200 pisze:po zwarciu tych konektorow oswietlenie wnetrza odzylo. co to moze oznaczac?
Konektor odpowiedzialny za potencjometr wchodzi na konektor 30 w zielonym złączu licznika i po jego odłączeniu powinieneś mieć możliwość pomiaru rezystancji pomiędzy tym konektorem a GND (niestety nie wiem ile ona powinna wynosić

Jeżeli uszkodzeniu uległ licznik, cóż spróbuj podpytać się w tematach braku oświetlenia wewnętrznego (gdzieś był też temat o uszkodzeniu czujnika natężenia światła w liczniku). Może gdzieś tam uzyskasz pomoc.
PS. Sprawdź raz jeszcze bezpieczniki - wiem ze już to zrobiłeś - ale może któryś się zawieruszył. Jeżeli licznik nie będzie miał wszystkich napięć może głupieć

Niestety więcej pomysłów nie mam