Wymiana sprężyny problem ze śrubą
-
- Forum Audi A6 / A7
Wymiana sprężyny problem ze śrubą
Witam Wszystkich. Temat był wałkowany lecz nie pod tym kątem. Co zrobić jeśli dana śruba trzymająca górne wahacze nie chce wyjść. Czy mieliście taką sytuacje? Próbowałem odkręcać, wybijać, udarem, młotem, WD ani drgnie. Zostaje jeszcze środek odrdzewiający. Dodam że męczę się już 2dzień.
![Obrazek]()
-
- Forum Audi A6 / A7
ja grzałem małym palnikiem bardzo ostrożnienikestylex7 pisze:Grzanie palnikiem myślałem że ominę tę część. Nie chce zniszczyć gum, a rozmawiałem z mechanikiem mówił że górne wahacze też mogą się przez to zepsuć. Myślałem o jakimś dobrym odrdzewiaczu.

-
- Forum Audi A6 / A7
- hemiV8
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Profesjonalna nazwa to... śrubanikestylex7 pisze:Udało mi się po długiej próbie udarem. Teraz tak chciałbym ową śrubę wymienić jak ona się profesionalnie nazywa? czy po prostu iść z nią do Aris i niech oni się martwią?

Patryk i co to jest Aris?

-
- Forum Audi A6 / A7
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Sprężynę wymieniłem lecz doszedł problem taki, że sprężynę opisywali jako używana od takiego samego modelu jak mój. Kiedy doszła do mnie miała lekkie ślady użytkowania. Po założeniu jest o 1-2 cm wyższa od mojej starej z lewej strony. Teraz pewnie powiecie że sprężyny wymienia się parami. Błąd ABS i kontrola stabilności samochodu nadal się świecą i teraz mam pytanie czy wykasuje te błędy wagiem czy muszę kupić komplet sprężyn zamontować i komputer sam usunie błąd?
- hemiV8
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.5TDI 180KM
Czegoś nie rozumiem piszesz że .. -sprężynę opisywali jako używana od takiego samego modelu jak mój. Kiedy doszła do mnie miała lekkie ślady użytkowania.-nikestylex7 pisze:Sprężynę wymieniłem lecz doszedł problem taki, że sprężynę opisywali jako używana od takiego samego modelu jak mój. Kiedy doszła do mnie miała lekkie ślady użytkowania. Po założeniu jest o 1-2 cm wyższa od mojej starej z lewej strony. Teraz pewnie powiecie że sprężyny wymienia się parami. Błąd ABS i kontrola stabilności samochodu nadal się świecą i teraz mam pytanie czy wykasuje te błędy wagiem czy muszę kupić komplet sprężyn zamontować i komputer sam usunie błąd?
Jak opisali że jest używana to raczej normalne że jak dotarła na miejsce to miała ślady użytkowania.

Dopiero teraz piszesz o jakimś błędzie, który się pojawia nie określasz, kiedy się pojawił łączysz go z wymianą sprężyny czy był wcześniej przykro mi kolego, ale nikt tutaj z fusów nie wróży masz problem to opisuj go ze szczegółami świecące kontrolki od ABS i ESP na tablicy wskaźników mogę być spowodowane innymi usterkami.
Komputer sam błędów nie usunie, jeżeli są już zapisane musisz podłączyć, Vag-com(a) i usunąć ręcznie - nic trudnego. Odnośnie sprężyn - jeden model auta, ale były montowane różne rodzaje zawieszenia np. 1BA czy 1BE (obniżone), więc różnice w wysokości sprężyn też będą, jeżeli jest tak jak piszesz i sprężyna jest niższa nie zakładałbym jej poza tym, (jakie są oznaczenia kolorami) na sprężynie nowej i starej tutaj też musi być to samo.
Pozdrawiam, Grzegorz

-
- Forum Audi A6 / A7