[s6c5] problem z radiem
[s6c5] problem z radiem
witam od pewnego czasu cos mi kradlo prad z akumulatora wiec sprawdzilem pobor i padlo na radio po wyciagnieciu bezpiecznika bylo ok a dzisaj poprzekreceniustacyjki radio samo sie wlancza a po zgaszeniu auta samo sie wylancza macie moze jakies sugestie gdzie tkwi problem
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Powinno się włączyć lub wyłączyć tylko po naciśnięciu przycisku(pokrętła),jak włącza i wyłącza się wraz z przekręceniem kluczyka w stacyjce to nie powinno tak być.szalony pisze:leni12 napisał/a:
a dzisaj poprzekreceniustacyjki radio samo sie wlancza a po zgaszeniu auta samo sie wylancza macie moze jakies sugestie gdzie tkwi problem
Rozumiem że radio łącza i wyłącza się po stacyjce? Jeśli tak, to tak ma byc
Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl
a niby dlaczego?? takie rozwiazanie jest juz chyba w kazdym aucie ze radio startuje po przekreceniu kluczyka ale jesli je na zaplonie wylaczysz z przycisku to juz wtedy nie bedzie sie samo wlaczalo po przekreceniu kluczyka w stacyjce (trzyma pamiec i zapamietuje ostatnie ustawinia)długas pisze:Powinno się włączyć lub wyłączyć tylko po naciśnięciu przycisku(pokrętła),jak włącza i wyłącza się wraz z przekręceniem kluczyka w stacyjce to nie powinno tak być.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Zgadzam się z tobą ale zauważ z jakich lat są nasze wozidełkawisniaplc pisze:a niby dlaczego?? takie rozwiazanie jest juz chyba w kazdym aucie ze radio startuje po przekreceniu kluczyka
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
W oryginalnym radiu Audi w moim samochodzie również radio załącza się samo po przekręceniu kluczyka, i wyłącza się automatycznie po wyłączeniu stacyjki. Oczywiście idzie włączyć je tez ręcznie lecz tylko na pewien czas - ma to ograniczyć możliwość 'wydojenia' akumulatora.
Co do problemu Kolegi leni12, możliwe że coś uległo uszkodzeniu w radiu że nadal pobiera prąd (radio ma pociągnięte stałe +12V na podtrzymanie pamięci ustawień). Możliwe również (nie wiem czy posiadasz w swoim samochodzie) nie wyłącza podtrzymania wzmacniacza subwoofera - już się kilka razy spotkałem z takim przypadkiem. (możesz w takim wypadku odłączyć wtyczkę od wzmacniacza i sprawdzić czy prąd nadal 'ucieka' )
Co do problemu Kolegi leni12, możliwe że coś uległo uszkodzeniu w radiu że nadal pobiera prąd (radio ma pociągnięte stałe +12V na podtrzymanie pamięci ustawień). Możliwe również (nie wiem czy posiadasz w swoim samochodzie) nie wyłącza podtrzymania wzmacniacza subwoofera - już się kilka razy spotkałem z takim przypadkiem. (możesz w takim wypadku odłączyć wtyczkę od wzmacniacza i sprawdzić czy prąd nadal 'ucieka' )
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
No widzisz,człowiek uczy się całe życie,ja nigdy się w to nie zagłębiałem.Z tego co zauważyłem w innych aładicach to miały tak jak ja i myślałem że to standardowe rozwiązanie....a jednak nie,czyli ten sam rocznik i model samochodu może mieć dwa różne rozwiązania?,bo na to wygląda...wisniaplc pisze:Cytat:
Zgadzam się z tobą ale zauważ z jakich lat są nasze wozidełka
Mysle ze to akurat nie ma znaczenia..... mialem nawet tak w kadecie z 1989
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Masz rację kolego długas,
Człowiek całe życie się uczy
Ja też myślałem że o Audi wiem wszystko, dopóki nie znalazłem tego Forum
Przez długi czas czytałem posty z opadniętą koparą
i wytrzeszczonymi oczami
hehe.
Wracając do tematu, z tego co wiem to wszystkie auta wychodzą z fabryk z radiem załączanym po stacyjce
to samo dotyczy gniazda zapalniczki. Jesli jest inaczej, oznacza to jakieś przerobki
niestety.

Wracając do tematu, z tego co wiem to wszystkie auta wychodzą z fabryk z radiem załączanym po stacyjce

Warsztat, naprawy Audi A6.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Z tego co piszesz to po przekręceniu stacyjki powinno od razu włączać się radio,nawet jeśli tego nie chcesz,a tak nie jest,musisz włączyć je przyciskiem(przynajmniej ja tak mam-chyba mam zje..ny samochódszalony pisze:Wracając do tematu, z tego co wiem to wszystkie auta wychodzą z fabryk z radiem załączanym po stacyjce to samo dotyczy gniazda zapalniczki. Jesli jest inaczej, oznacza to jakieś przerobki niestety.

- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Powiem szczerze miałem parę samochodów i w żadnym takiego rozwiązania nie byłoszalony pisze:Jeśli nie chcesz żeby radio włączało się po przekręceniu stacyjki, to po prostu wyłączasz przyciskiem radio, przed wyłączeniem zapłonu. I to jest montaż ori, stosowany w osobówkach, ciężarówkach a nawet autobusach.

Odkopie temat.
A ja miałem taki przypadek. Radio zawsze włączało się jak przekręcałem stacyjkę ale podczas wymiany żarówki w trzecim świetle stopu zrobiło się zwarcie i spalił się bezpiecznik. Od tego czasu radio muszsę włączać i wyłączać ręcznie. Denerwuje mnie to i chciałbym jakoś to naprawić. Wie ktoś gdzie szukać przyczyny?
A ja miałem taki przypadek. Radio zawsze włączało się jak przekręcałem stacyjkę ale podczas wymiany żarówki w trzecim świetle stopu zrobiło się zwarcie i spalił się bezpiecznik. Od tego czasu radio muszsę włączać i wyłączać ręcznie. Denerwuje mnie to i chciałbym jakoś to naprawić. Wie ktoś gdzie szukać przyczyny?