[ BMK 3.0 224 KM] Dziwny błąd po regeneracji Kolektorów w AZ
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
[ BMK 3.0 224 KM] Dziwny błąd po regeneracji Kolektorów w AZ
Witam 2 tyg spokoju i znow to samo , Check + brak mocy do 2000rpm. Szybko podpinam pod Vcds i uzyskalem blad taki ktory po wykasowaniu odrazu wraca. Co on oznacza?
012696 - Control Circuit for Intake Manifold Runner (Bank1)
P3198 - 002 - Implausible Signal
Dodam ze jest on inny niz standardowe bledy , poprzedni blad przed regeneracja to ten >
004120 - Intake Manifold Runner (Bank 2)
P1018 - 001 - Lower limit not reached - Intermittent
Oczywiscie wiadomo ze cos nie tak z kolektorem ale co ?
[ Dodano: 2013-09-14, 20:05 ]
PS. z tlumacza wyczytalem ze oznacza to "niewiarygodny/nie przekonywujacy sygnal"
[ Dodano: 2013-09-14, 21:08 ]
Panowie Bank 1 nie załącza wogole silniczka , nie robi testu , Bank 2 dziala poprawnie robi test otwiera i zamyka , za to bank 1 stoi w miejscu , rozumiem ze szukac silniczka?
012696 - Control Circuit for Intake Manifold Runner (Bank1)
P3198 - 002 - Implausible Signal
Dodam ze jest on inny niz standardowe bledy , poprzedni blad przed regeneracja to ten >
004120 - Intake Manifold Runner (Bank 2)
P1018 - 001 - Lower limit not reached - Intermittent
Oczywiscie wiadomo ze cos nie tak z kolektorem ale co ?
[ Dodano: 2013-09-14, 20:05 ]
PS. z tlumacza wyczytalem ze oznacza to "niewiarygodny/nie przekonywujacy sygnal"
[ Dodano: 2013-09-14, 21:08 ]
Panowie Bank 1 nie załącza wogole silniczka , nie robi testu , Bank 2 dziala poprawnie robi test otwiera i zamyka , za to bank 1 stoi w miejscu , rozumiem ze szukac silniczka?
Wsadzili ci uszkodzony elektronicznie silniczek albo cos sie wewnatrz poluzowalo i narobilo bigosu. Najprawdopodobniej masz pozrywane polaczenia wewnatrz silniczka da sie to naprawic tylko trzeba miec dobry sprzet tzn lutownice I sprawna reke.
Mozesz tez sprawdzic wiazke idaca od kolektora do ecu. W zaleznosci od banku beda to Pin 19 na 60 stykowym zlaczu i pin 31 na 94 stykowym dla banku 1, badz pin36 na 60 stykowym i 88 na 94 stykowym dla banku 2 wedle schamatu ponizej. Co do wtyczek idacych do kolektorow pin 1 we wtyczce to masa pin 2 to + po stacyjce pin 3 idzie wedle opisu powyzej do wtyczki 60 pinowej do ecu a 4 do 94 pinowej.
Pozdro
Mozesz tez sprawdzic wiazke idaca od kolektora do ecu. W zaleznosci od banku beda to Pin 19 na 60 stykowym zlaczu i pin 31 na 94 stykowym dla banku 1, badz pin36 na 60 stykowym i 88 na 94 stykowym dla banku 2 wedle schamatu ponizej. Co do wtyczek idacych do kolektorow pin 1 we wtyczce to masa pin 2 to + po stacyjce pin 3 idzie wedle opisu powyzej do wtyczki 60 pinowej do ecu a 4 do 94 pinowej.
Pozdro
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2013, 22:23 przez mbectb, łącznie zmieniany 1 raz.
Czipsy, Diagnostyka, Flashowanie UK
Rozrząd Audi A6 C6 2.7 TDI BPP.
Wsadzili ci uszkodzony elektronicznie silniczek albo cos sie wewnatrz poluzowalo i narobilo bigosu. Najprawdopodobniej masz pozrywane polaczenia wewnatrz silniczka da sie to naprawic tylko trzeba miec dobry sprzet tzn lutownice I sprawna reke.
W sprawie wymiany silniczka to zalezy czy przerobili ci koncowke an metalowa czy poprostu zastosowali zestaw naprawczy s ASO jesli przerabiali glowke na metaowa to wyslij im na reklamacje bo juz nie jestes w stanie zalozyc oryginalnego silniczka.
Pozdro
W sprawie wymiany silniczka to zalezy czy przerobili ci koncowke an metalowa czy poprostu zastosowali zestaw naprawczy s ASO jesli przerabiali glowke na metaowa to wyslij im na reklamacje bo juz nie jestes w stanie zalozyc oryginalnego silniczka.
Pozdro
Podejrzewam ze jak zdejmiesz uszkodzony silniczek to wszystko bedzie jesne wystarczy potrzasnac nim i jesli w srodku lataja jakies kawalki luzem to definytywnie powinni ci taki silniczek wymienic w ramach reklamacji. Z autopsji kolektorow ktore wyjolem ze swojego auta wyglada na to ze zamiast regenerowac wewnatrz kolektory i mechanizm klapek to wewnatrz silniczkow montuja jakies dystanse ktore nie pozwalaja wyjsc ramieniu poza zakres 20%-80% i najprawdopodobniej sie to cos oberwalo i narobilo szkod w elektronice.
Pozdro
Pozdro
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Dzieki ! ciekawe co na to AZ serwis , nie bez powodu pisza w reklamie ze nie udzielaja gwarancji na silniczki no ale co taka osoba teraz jak ja ma niby zrobic , silniczka nowego nie kupi , oni nie zreklamuja masakra jestem dobrej mysli ze jak zadzwonie w poniedzialek to powie gosc zeby odeslac
[ Dodano: 2013-09-14, 22:50 ]
Dodam tylko ze jak recznie obracam silniczek to normalnie chodzi bez oporow , a sam silniczek jest w odwrotnej pozycji niz ten od strony kierowcy , ten sprawny silniczek gdy naciskam to idzie w dol i wraca do gory a ten nie sprawny jest w pozycji dolnej i trzeba go w gore naciskac i wraca w dol jesli wiesz o co mi chodzi
[ Dodano: 2013-09-14, 22:50 ]
Dodam tylko ze jak recznie obracam silniczek to normalnie chodzi bez oporow , a sam silniczek jest w odwrotnej pozycji niz ten od strony kierowcy , ten sprawny silniczek gdy naciskam to idzie w dol i wraca do gory a ten nie sprawny jest w pozycji dolnej i trzeba go w gore naciskac i wraca w dol jesli wiesz o co mi chodzi

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
no nic ide spac , rano wstane bede dzialal , podmienie silnickzi sprawdze bledy a w poniedzialek atak na AZ serwis oby sie zachowali jak na porzadnych przystalo
[ Dodano: 2013-09-15, 10:39 ]
Nie wiem o co chodzi ale nagle po podmiance silniczek ożył , vcdsem wymusilem test rowniez chodzi , moze sie zaciol?
[ Dodano: 2013-09-15, 10:39 ]
Nie wiem o co chodzi ale nagle po podmiance silniczek ożył , vcdsem wymusilem test rowniez chodzi , moze sie zaciol?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Kontakt:
czesc kolego odswieze temat bo mam taki sam bład i problem z silniczkiem co ty miałes.. powiedz czy zmieniałes ten silniczek czy juz nie musiałes bo teraz nie wiem co robic:/ ostatnia próbowalem zrobic test to nie dzialal wcale dzis probowalem i nagle dziala z gory dzieki