[ AKN 2.5 150 KM] Wałki rozrządu firmy ruville?
[ AKN 2.5 150 KM] Wałki rozrządu firmy ruville?
Witam. Mam pytanie odnośnie słynnych wałków w 2.5 tdi . od pewnego czasu słyszę ''cykanie'' w lewej głowicy słyszalne przy lewym kole. Wałki były podobno zmieniane już w tym silniku co potwierdzają resztki dźwigienek znalezionych w misce olejowej. Chcę kupić zestaw wałków wraz z resztą elementów(popychacze itp) firmy ruville. I tu pojawia się pytanie odnośnie tej firmy. Czy ktoś miał do czynienia z wałkami tej firmy.. ? Z doświadczenia wiem że to firma raczej dobra lecz nie wiem jak idzie im z wałkami. Bo cena jest raczej dobra bo po zniżkach na warsztat to ''tylko'' 2900 pln za cały kpl.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Czarek
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Czy to będzie Rulive, Febi czy INA i będzie z wiadomego źródła (choć to różnie bywa) to powinno być ok.
Najważniejsze to podpytać o gwarancje warsztat. Jeżeli wstawia wszystko nowe to na rok lub na jakiś przebieg, powinien dać gwarancje. Wtedy przed końcem takiego okresu robi się oględziny czy wszystko jest ok.
Najważniejsze to podpytać o gwarancje warsztat. Jeżeli wstawia wszystko nowe to na rok lub na jakiś przebieg, powinien dać gwarancje. Wtedy przed końcem takiego okresu robi się oględziny czy wszystko jest ok.
Dzięki za odpowiedz.. Wałki są z pewnego źródła a montaż będzie samodzielny bo pracuję w warsztacie ojca wiec w razie czego nie będzie problemu z gwarancją gdyż wałki są ze sklepu współpracującego z nami.. Zależy mi tylko na tym aby po założeniu nowych części nie musiał za rok ich wyrzucać dlatego nie chcę na tym oszczędzać .. Nie lubię rozbierać niepotrzebnie dwa razy silnika.. 

marines93, skoro wałki były już wymieniane, to czy jesteś pewien że to cykanie jest ich winą?
Bo skoro jak piszesz cykanie owo jest słyszalne przy lewym kole, to może wydmuchało którąś podkładkę pod wtryskiem lewej głowicy.
W głowicy pod kolektorem wydechowym są trzy otwory technologiczne prowadzące do poszczególnych wtrysków. Sprawdź czy z któregoś otworu nie wydobywa się owo cykanie.
Bo skoro jak piszesz cykanie owo jest słyszalne przy lewym kole, to może wydmuchało którąś podkładkę pod wtryskiem lewej głowicy.
W głowicy pod kolektorem wydechowym są trzy otwory technologiczne prowadzące do poszczególnych wtrysków. Sprawdź czy z któregoś otworu nie wydobywa się owo cykanie.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jerzy
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
tez myślałem ze to podkładka jak mi cykało
a okazało się ze pękła sprężynka w popychaczu
i tak cykało ze główkę popychacza ścięło
(dźwigienka nie spadla)
walki i dźwigienki były w idealnym stanie

a okazało się ze pękła sprężynka w popychaczu

walki i dźwigienki były w idealnym stanie

Ostatnio zmieniony 14 wrz 2013, 09:49 przez mariusz888, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki na podanie możliwości. Zakupiłem dzisiaj podkładki pod wtryskiwacze plus oringi na wtryski i nowe uszczelki pokryw. Jutro na fajrant biorę się za rozbieranie bo już w nocy spać nie mogę..
Dzięki za podpowiedz maestro100 na pewno sprawdzę to jutro.. Sprawdzę przy okazji wtryskiwacze bo podobno jeden był wstawiony z automatu(inna literka na końcu numeru) nie wiem czy to przeszkadza ale wolę go zaraz wymienić dla świętego spokoju.

Może z logów 13 i 14 dało by się rozszyfrować który to wtryskmarines93 pisze:Sprawdzę przy okazji wtryskiwacze bo podobno jeden był wstawiony z automatu(inna literka na końcu numeru)

U ciebie jest skrzynia manualna, więc może to nie wadzić. Ale czytałem gdzieś na forum że ktoś wrzucił do tipa jeden wtrysk z końcówką D (chyba od AKE) zamiast B, to skrzynią szarpało.nie wiem czy to przeszkadza ale wolę go zaraz wymienić dla świętego spokoju.
- lightfighter87
- Forum Audi A6 / A7