Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Spryskiwacze reflektorów - nie działają po wymianie pompki..

Elektryka
ODPOWIEDZ
jabczan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Spryskiwacze reflektorów - nie działają po wymianie pompki..

Post autor: jabczan » 07 wrz 2013, 06:32

Witam wszystkich... Przeszukałem chyba wszystkie tematy, ale nie znalazłem podobnego problemu... Mianowicie.. Niedawno zakupiłem swoją A6, i od początku nie działały spryskiwacze reflektorów. Długo nie czekając zakupiłem nową pompkę - oznaczenie VW AG 3B7 955 681 VD4 MADE IN CZ 001 016 12V 08/08. Zdjąłem kolo, nadkole, odkręciłem zbiorniczek -i wyjąłem starą pompkę - nie było łatwo...
Okazało się że stara pompka jest pęknięta - tak jak byśmy zostawili wodę która zamarzła. Po zamontowaniu nowej pompki - podłączyłem - i nic... Spryskiwacze nie działają.
Owszem po załączeniu spryskiwaczy szyb, po ok1-2 sek. słychać pompkę jak się załącza - ale słychać ją tylko tak jakby 1-2 sek i się wyłącza.. Wygląda na to jak by w ogóle nie ciągnęła płynu.
I teraz pytanie: czy na początku jest to normalne i czy trzeba kilka-kilkanaście razy tak zrobić żeby się wytworzyło ciśnienie (tak wyczytałem w jednym z tematów), czy może "walnięta" jest pompka ??
Myślałem, że może spryski są zablokowane czy coś, więc jeszcze sprawdziłem kompresorem krótkim dmuchnięciem, i się ładnie otworzyły i nawet spryskały lampy jakąś resztką płynu...
Proszę pomóżcie, jeśli mieliście podobny problem..

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Spryskiwacze reflektorów - nie działają po wymianie pomp

Post autor: kot919 » 08 wrz 2013, 11:34

jabczan pisze:Owszem po załączeniu spryskiwaczy szyb, po ok1-2 sek. słychać pompkę jak się załącza - ale słychać ją tylko tak jakby 1-2 sek i się wyłącza.. Wygląda na to jak by w ogóle nie ciągnęła płynu.
Pompka ma się właśnie załączyć na jakieś 1-2s gdyż ma wytworzyć tylko krótki strumień wody.
jabczan pisze:I teraz pytanie: czy na początku jest to normalne i czy trzeba kilka-kilkanaście razy tak zrobić żeby się wytworzyło ciśnienie (tak wyczytałem w jednym z tematów), czy może "walnięta" jest pompka ??
Jeżeli odłączyłeś zbiornik, to prawdopodobnie uciekł też płyn z układu spryskiwania reflektorów. Dlatego po złożeniu trzeba kilka razy spróbować włączyć spryskiwanie reflektorów zanim wszystko zadziała tak jak trzeba (u mnie za 3 razem zaczął spryskiwać poprawnie). Oczywiście później już wszystko działa od pierwszego użycia.[/quote]

Na Twoim miejscu sprawdziłbym na krótko czy pompka wytwarza dobre ciśnienie. Najprościej będzie dostać się do przekaźników pod kierownicą (musisz zdemontować osłonę deski rozdzielczej (ta pomiędzy pedałami a kierownicą). Następnie zlokalizować przekaźnik wycieraczek (pozycja 5 i 6 na rysunku poniżej):

Obrazek

a następnie, przekręć zapłon i zewrzyj ze sobą styk 13/15 ze stykiem 6/SRA. Włączy się wtedy pompka spryskiwaczy. Jeżeli uda jej się wysunąć spryskiwacze to pewnie jest dobra (o ile jest nowa), ale to znak że w układzie potrzebuje więcej czasu na wytworzenie odpowiedniego ciśnienia. Czym może być to spowodowane - cóż węże mogą mieć popękane 'zbrojenie' przez co najpierw wytwarzane ciśnienie jest wykorzystane na ich 'naprężenie' a dopiero później na wypchnięcie tłoczków spryskiwaczy. Mógłbyś spróbować je wymienić - koszt niewielki, jednakże trzeba do tego ściągnąć zderzak, co do przyjemnych nie należy.

Możesz też obejść to przez zastosowanie przekaźnika podtrzymującego pracę pompki na dłużej - zerknij do tego viewtopic.php?t=60342&highlight=spryski ... lektor%F3w i do tego postu viewtopic.php?t=55362&highlight=spryski ... lektor%F3w

jabczan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jabczan » 09 wrz 2013, 14:30

Dziękuję za informację. po zamontowaniu nowej pompki wciskałem kilka razy - może nawet z 10 i nic.... zastanawia mnie tylko fakt iż jak włożyłem jeden koniec pompki (ten co ciągnie płyn) do słoiczka z wodą, to jak wcisnąłem spryski - to nic z pompki nie poleciało - przez ten otwór co zakłada się wąż do spryskiwaczy... a chyba raczej powinno prawda ?? czy dopiero psika jak ciśnienie jest ok ???

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 09 wrz 2013, 18:32

jabczan pisze:zastanawia mnie tylko fakt iż jak włożyłem jeden koniec pompki (ten co ciągnie płyn) do słoiczka z wodą, to jak wcisnąłem spryski - to nic z pompki nie poleciało - przez ten otwór co zakłada się wąż do spryskiwaczy... a chyba raczej powinno prawda ?? czy dopiero psika jak ciśnienie jest ok ???
Nie pamiętam dokładnie jak ta pompka wyglądała. Moim zdaniem po włączeniu zasilania powinna ona zacząć pompować wodę (wypuszczać tym drugim króćcem). Zauważ jednak, że w swoich warunkach pracy, pompka jest zamontowana w zbiorniczku na samym spodzie - czyli cały czas płyn próbuje się do niej 'wcisnąć' - działa na nią pewne ciśnienie. Być może nie jest ona do końca w stanie 'zassać' samemu płyn ze słoika, tylko jej zadaniem jest przepompować płyn który znajduje się w jej obiegu.

Najprościej będzie sprawdzić zwierając styki, zgodnie z opisem z poniższego posta. Możesz również o ile będziesz w stanie odłączyć złącze od pompki spryskiwaczy i w jego miejsce podłączyć 2 konektory - na jeden styk GND na drugi +12. Jednakże z racji 'kłopotliwego' dojścia, proponuje rozwiązanie ze zwarciem konektorów na sterowniku.

jabczan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jabczan » 10 wrz 2013, 09:22

możliwe, że tak jest, włożę ją z powrotem do zbiorniczka - trochę pojeżdżę i zobaczę, jeśli to nie przyniesie efektów to spróbuję tak jak mówisz, natomiast sam tego nie będę robił bo z elektryką to potrafię tylko wymienić wtyczkę w przedłużaczu ;)) Dzięki wielkie za pomoc :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja