Od dłuższego czasu przy hamowaniu słysze stuknięcie (chyba w skrzyni) jest to przed samym zatrzymaniem samochodu tak jakby w momencie redukowania z 2 na 1szy bieg. Ogólnie jeśli chodzi o zmianę biegów to wydaję mi się że wcześniej jakoś lepiej te biegi wchodziły, bardziej płynnie.
Podłączałem pod vaga - błędów w skrzyni nie wykazuje.
Podejrzewam że może brakować oleju w skrzyni, nie wiem czy kiedykolwiek olej był zmieniany ale obstawiam że nie w każdym razie ani ja ani poprzedni właściciel tego nie robił.
Na początku myślałem żeby zrobić wymianę statyczną oleju w tipie ale czytałem sporo tematów na ten temat i niektórzy odradzają bo może wypłukać się jakiś brud i zapchać jakieś kaniliki, zdecydowałem że najlepszym wyjściem będzie dolewka tylko nie wiem jaki olej dolać żeby nic się nie stało

Na stronie ZF jest napisane że olej do mojej skrzyni (czyli 5HP-19) to ZF Lifeguardfluid5
http://www.zf.com/na/content/media/unit ... en0700.pdf
Problem w tym że nie można nigdzie dostać takiego oleju, na allegro jest ZF Lifeguardfluid6 albo olej Ravenol niby odpowiednik ZF lifeguardluid5.
Co radzicie zalać? Napewno ktoś z was robił samą dolewkę więc pytam co zalewaliście?
Pozdrawiam.