Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

[ A6 C5] Preparat do platików matowy nienabłyszczajacy jaki?

Wszystko co związane z dbaniem o nasze Audi A6 / A7
raftor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

[ A6 C5] Preparat do platików matowy nienabłyszczajacy jaki?

Post autor: raftor » 10 paź 2012, 22:42

Witam jak w temacie szukam preparatu do czarnych plastików , moze byc pianka cos ala plak , nie wiem

ale chciałbym aby efekt był matowy , a nie połysk jak w taryfie , obecnie wycieram sucha szmatka kurz , a preparatu

uzywam tylko do skór na tapicerke

pozdrawiam

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 11 paź 2012, 08:06

raftor, ja bym Ci polecił, co sam stosuję: http://www.autokosmetyki.pl/platinum-re ... ,p320.html

MaTyS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MaTyS
Rocznik: 2012
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Paliwo: Diesel

Post autor: MaTyS » 11 paź 2012, 08:15

Belfast78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Belfast78 » 11 paź 2012, 08:47

ja z czystym sumieniem mogę polecić ten preparat, sklep, i osobę jeśli chcesz dopieścić swój samochód:
http://kanar-customs.pl/sklep/konserwac ... 00-ml.html

raftor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2011
Silnik: 3.0 CDYA 239KM

Post autor: raftor » 12 paź 2012, 16:15

i te wszytskie preparaty koledzy nie daja efektu polysku zaley mi na tym aby plastiki były matowe i sie nie błyszczały

szczerze mam dylemat który brac :D

Belfast78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Belfast78 » 12 paź 2012, 18:28

u mnie jest matowe, do tego stopień skuteczności możesz kontrolować poprzez rozcieńczanie

Awatar użytkownika
Wyrwiząb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radosław
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Skrzynia: Tiptronic

Re: Preparat do platików matowy nienabłyszczajacy jaki?

Post autor: Wyrwiząb » 20 paź 2012, 22:42

raftor pisze:Witam jak w temacie szukam preparatu do czarnych plastików , moze byc pianka cos ala plak , nie wiem

ale chciałbym aby efekt był matowy , a nie połysk jak w taryfie , obecnie wycieram sucha szmatka kurz , a preparatu

uzywam tylko do skór na tapicerke

pozdrawiam
To ja Ci wkleję swoją dzisiejszą relację z czyszczenia auta. I zapomniej o plaku.

Dziś pierwszy raz w życiu na prawę dobrze wyczyściłem wnętrze samochodu (tak mi się wydaje). Dzięki Dawidowi, właścicielowi shinningcar.com i koledze Kosmo uało mi się wybrać odpowiednie środki do pielęgnacji.

Najpierw dokładnie poodkurzałem auto, a potem rozcieńczonym NIELSEN CYCLONE w proporcji 1:20 dokładnie wyczysciłem wszystkie plastiki. Czyściwo rozpylałem butelką z "psikpsikaczem" i wycierałem mikrofibrami. Do tej pory myślałem, że autko mam czyste i racjonalne dozowanie matowego plaka raz na tydzień załatwia sprawę, jenak prawda była okrutna i całe to czarne okrucieństwo wychodziło na kolejnych mikrofibrach. Brud był niemiłosierny. Po tym zabiegu nadszeł czas na odżywienie plastików impregnatem POORBOY'S NATURAL LOOK (to samo co Ci Zibi06 polecił). Nakładałem go takim gąbczasty dyskiem, dokładnie wcierając w powierzchnię i przecierając po około 10 minutach. Efekt jest wart każdej złotówki! Wszystko wygląda zupełnie inaczej, no i jakieś takie inne w dotyku, takie delikatne (chociaz może umysł płata mi figle z tym dotykiem). Po tych wszystkich egzorcyzmach zabrałem się za skórę. Użyłem GLIPTONE GT12 ddo czyszczenia nakładając go pędzlem takim jak do golenia i po paru minutach rugim podobnym ruchami kolistymi czyściłem ją, wcześniej dokładnie fotele przemyłem wilgotną szmatką. Po tym każdorazowo dokładnie wycierałem kolejnymi mikrofibrami odczekując około 30 minut przed nałożeniem odżywki GLIPTONE GT11. Nakładałem ją szmatką, dokładnie wcierając i zostawiając niewypolerowany na skórze. Po około godzinie poprawiłem już bardzo małą ilością preparatu i zostawiłem w spokoju na kolejne 30 minut. Auto w środku powala swoją urodą i świeżością, a zapach skóry który i tak miałem w aucie, teraz spotęgowany GT11 łagodnie koił ból kręgosłupa i pieścił nozdrza podczas powrotu do domu.

W tym tygodniu może uda mi się podjechać do shinningcar.com po "wycieraczkę niewidkę". Sporo na ten temat czytałem i interesowałem się RAIN'X, ale Dawid zasugerował mi 4NANO i chyba ten środek wybiorę na szyby. Boję się do jakich wniosków dojdę czytając na temat lakieru i jakie koszty to za sobą pociągnie :) Ale jak mawiali starożytni Czesi, na żonie i aucie się nie oszczędza.

Byłem dziś w autospecjal i mają fajne koszulki polo chyba po 79zł. Jeżeli chociaż raz chcecie poczuć się cudnie i kupić coś NOWEGO w salonie audi to może warto ;) Ja dziś kupiłem ramki na tablice rejestracyjne, pozbywając się tym samym żółtoniebieskich reklamujących używane części samochodowe w Szczytnie :)

Pozdrawiam Was ciepło
Nie widzicie tego, ale z grymasem bólu macham Wam ręką.
Wasz zmęczony Wojtek

SJake
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: SJake » 24 paź 2012, 18:30

raftor, a o które plastiki Ci chodzi? Zewnętrzne czy wewnętrzne...?

Jak ma być wewnątrz i pełen mat to czyścisz deskę APC (może być Valet Pro Interior APC) najlepiej miękką szczoteczką lub mikrofibrą drugiego sortu.

Następnie czekasz aż wyschnie jak należy. Warunek aplikacji - minimum 15 stopni celcjusza dla większości dressingów.

Deskę traktujesz Gtechniq C6 Matte Dash i jest matt jak cholera, a przy okazji długotrwale zabezpiecza działając antystatycznie i blokując UV (deska nie płowieje)

Wszystko dostaniesz w POLISHANGEL i w ShowCarShine.

Osobiście polecam preparat Sensitive Venus - w Audiolkach sprawdza mi się najlepiej dając efekt satyna półblask.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez SJake, łącznie zmieniany 1 raz.

stojaks

hmm

Post autor: stojaks » 13 sty 2013, 20:06

w pierwszym lepszym motoryzacyjnym pierwsze lepsze czernidło do zderzaków i mat gwarantowany;] pozdrawiam

karolsieradz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karolsieradz » 14 sty 2013, 14:19

Witam !

A ja polecam ten środek :
http://moto.allegro.pl/matowy-plastik-s ... 75809.html

jest tani i bardzo skuteczny. Czyści bardzo dobrze. Nawet gumę z butów na listwach, czy boczkach drzwi. Plastik po umyciu jest matowy. Do nakładania najlepiej użyć ściereczki z mikrofibry

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 14 sty 2013, 14:34

stojaks pisze:w pierwszym lepszym motoryzacyjnym pierwsze lepsze czernidło do zderzaków i mat gwarantowany;] pozdrawiam
Tak i potem dotknij ubraniem... plamy gwarantowane... po co wymyślać, skoro można kupić dobry preparat do tego przeznaczony... za niewielkie pieniądze... nawet poleciłem taki, który używam <okok>

Arekwonski
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Arekwonski » 05 mar 2013, 11:20

ja bym polecił PB Natural Look
TTi 770 + Sirio Titanium 1200
Było- VW Golf MK2 1.4pb, Lanos 1,4pb
Jest - Ford Mondeo mk3 2002 stado 130KM do wykarmienia

ShineMaster-pl

Post autor: ShineMaster-pl » 10 mar 2013, 13:12

Również polecę Poorboys Natural Look. Z wszystkich, które stosowałem PB daje najciekawszy efekt wizualny, jest też bardzo trwały i wydajny. Ja prywatnie używam co prawda trochę większe opakowanie bo 946ml i od roku ubyło może 1/3 butelki a auto wcale nie małe. Kurz się tak nie trzyma no i tworzywa w starym audi wyglądają o kilka lat młodsze. Nie ma właśnie tego efektu o którym pisałeś, że wszystko się błyszczy jakby "masłem było wysmarowane". Efekt jest matowy, a jeśli chcesz większy połysk to wystarczy zrobić aplikację na kilka warstw.

Jeżeli chcesz środek bardziej uniwersalny to warto się zainteresować 303 aeroscape protectant. Ja z powodzeniem stosuje go do plastikowych elementów zewnętrznych jak i plastikowych osłon silnika. z powodzeniem można go użyć na oponach uszczelkach jak i wnętrzu, desce rozdzielczej a nawet skórze.

Przygotowałem dla naszego klubu specjalny rabat, szczegóły znajdziecie w dziale "Reklamy firm"

Awatar użytkownika
erver
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: erver » 17 sie 2013, 23:22

Całkiem dobrze sobie radzi z matowieniem deski rozdzielczej 'sonax energy cockpit matowy' w zielonej butelce, kupiłem na szybko w hiperze jakims -23zł, nie mam porównania do megs ale jako niskobudżetowy to daje rade, efekt satyny

RaDeK868
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RaDeK868 » 30 sie 2013, 15:07

Arekwonski pisze:ja bym polecił PB Natural Look
Ja również, bardzo dobry środek. ÂŁadnie pachnie po użyciu i zostawia matowy, czarniejszy plastik :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pielęgnacja i kosmetyka”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl